Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
«Ανατροπές» στην Τεχεράνη «βλέπει» ο Ράμσφελντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος» και μάλιστα σύντομα «βλέπει» ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Μία μέρα νωρίτερα, ο Ιρανός ομόλογός του είχε προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι το Ιράν «δεν είναι ούτε Ιράκ ούτε Αφγανιστάν», πιθανολογώντας ότι επόμενος στόχος των ΗΠΑ θα είναι το Ιράν.

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, μιλώντας στο αμερικανικό ραδιόφωνο, εξέφρασε την άποψη ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη «θρησκευτική μικρή κλίκα» που ηγείται της Τεχεράνης, καθώς «διογκώνονται οι εσωτερικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών που ζητούν περισσότερη ελευθερία». Ο Ράμσφελντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωνε ότι δεν είναι στα σχέδια της Ουάσιγκτον μια στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράν, υπολογίζοντας ότι «το ιρανικό καθεστώς θα έχει καταρρεύσει εσωτερικά».

Την Τετάρτη, ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Αλί Τσαμχανί, είχε κατηγορήσει την Ουάσιγκτον ότι προετοιμάζει στρατιωτικό πλήγμα και κατά του Ιράν, διότι «στοχεύει σε συνολική αναδιοργάνωση της περιοχής» και διαμήνυε ότι «το Ιράν δεν είναι Αφγανιστάν».

Χτες, πάντως, η ιρανική υπηρεσία περιβάλλοντος αρκέστηκε να καλέσει την ιρακινή ηγεσία να πάρει μέτρα για την κατάσβεση πυρκαγιών που κατακαίνε τους τελευταίους 2 μήνες την αποξηραμένη περιοχή στα σύνορα των δύο χωρών. Ανεπισήμως, η Τεχεράνη εκτιμά ότι πρόκειται για έργο του ιρακινού στρατού, με στόχο να απομακρυνθούν οι σιίτες Ιρακινοί αντικαθεστωτικοί που βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Επισήμως, η αποξήρανση της ελώδους περιοχής, που έχει πραγματοποιήσει το Ιράκ, αποτελεί τεράστια οικολογική καταστροφή για ολόκληρο τον πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ