Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΝ
Ψηφίζουν για πιο γερό και μαζικό σωματείο

Με προδιαγεγραμμένη τη νίκη των ταξικών δυνάμεων ανοίγουν σήμερα στις 9 το πρωί οι κάλπες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ιστορική και πρωτοπόρα Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Οι μηχανικοί ήδη έχουν αποφασίσει να διαφυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού αυτό το ταξικό αγωνιστικό μετερίζι, μήνυμα που έλαβαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν να μην «κατεβάσουν» ψηφοδέλτιο και στις εκλογές να συμμετέχουν μόνο οι αγωνιστικές δυνάμεις της «Ενωτικής Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Αλλωστε στις προηγούμενες εκλογές, παρά το γεγονός ότι οι συνδυασμοί ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συγκρότησαν κοινό ψηφοδέλτιο, πήραν από τους μηχανικούς την κατάλληλη απάντηση, δίνοντας στον αγωνιστικό συνδυασμό της ΕΔΑΣ την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση. Τώρα το καθήκον των μηχανικών είναι με τη μαζική τους συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στην ιστορική ΠΕΜΕΝ, για να γράψει και νέες λαμπρές σελίδες αγώνων όπως αυτές που καταγράφτηκαν με τις μεγάλες απεργίες των μηχανικών στις 3 και 18 του περασμένου Απρίλη, στις 29 Μάη και στις 18 μέχρι τις 21 Ιούνη.

Η ΕΔΑΣ στην προγραμματική διακήρυξη, που έχει εκδώσει, στέλνει θερμό αγωνιστικό μήνυμα προς τους μηχανικούς και επισημαίνει ότι «οι εκλογές του σωματείου μας είναι υπόθεση όλων των μηχανικών όλων των συναδέλφων μας, μπαρκαρισμένων και ξέμπαρκων. Συνεχίζουμε στο δρόμο της ισχυροποίησης της ΠΕΜΕΝ, δίνουμε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην παρουσία και τη δράση μας για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΥΕΝ και των εφοπλιστών. Ακόμα πιο δυνατή και μαζική ΠΕΜΕΝ, δεμένη γερά με τους μηχανικούς και τους άλλους ναυτεργάτες, υπερασπιστής - διεκδικητής των δικαιωμάτων μας».

Οσον αφορά για τις μεγάλες απεργίες που οργάνωσε η ΠΕΜΕΝ, ο συνδυασμός τονίζει: «Πετύχαμε μία μεγάλη κατάκτηση. Μετά από πολλά χρόνια οι ναυτεργάτες του μηχανοστασίου οργάνωσαν σημαντικές απεργίες, με τη συμπαράσταση των άλλων ναυτεργατών, με στήριγμα την εργατική αλληλεγγύη που εκφράστηκε από τους άλλους εργαζόμενους. Καταδικάσαμε την υποτακτική λογική της κοινωνικής συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας. Αντιπαλέψαμε την απεργοσπαστική τακτική της ΠΝΟ. Ξεπεράσαμε μαζί απειλές και εκβιασμούς. Συγκρουστήκαμε με την κυβερνητική και εφοπλιστική τρομοκρατία. Αποδείχτηκε η δύναμη της ΠΕΜΕΝ, η δύναμη του συντονισμένου αγώνα ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, η δύναμη του ΠΑΜΕ, του ταξικού κινήματος που δίνει καθημερινά τη μάχη για τα εργατικά δικαιώματα». Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα, σύμφωνα με τη διακήρυξη, ήταν να εμποδιστούν αντιναυτεργατικά μέτρα, ενώ «βάλαμε τη σφραγίδα μας στη διεκδίκηση για την αύξηση των συντάξεων, για δημόσια κοινωνική ασφάλιση, υγεία, πρόνοια».

Με τη διακήρυξη η ΕΔΑΣ καταθέτει προς τους μηχανικούς το πρόγραμμα δράσης, του οποίου οι άξονες είναι η απόσυρση των αντιναυτεργατικών μέτρων, η ανάκληση της άρσης του καμποτάζ, η υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, εκδημοκρατισμός του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ