Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θυελλώδεις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, εκατέρωθεν
  • Εγκρίθηκε, παρά τις αντιρρήσεις, με μεγάλη πλειοψηφία το νέο υπουργικό συμβούλιο που παρουσίασε ο Γιάσερ Αραφάτ
  • Σύγκρουση Σαρόν με τους συγκυβερνώντες Εργατικούς για τον προϋπολογισμό, με αφορμή τους εποίκους

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, παρά τη θυελλώδη συνεδρίαση που προηγήθηκε, το νέο υπουργικό συμβούλιο που παρουσίασε στους Παλαιστινίους βουλευτές ο Γιάσερ Αραφάτ. Την ίδια ώρα, που αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατάφερε να πετύχει μια μεγάλη εσωτερική νίκη, λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός κυβερνητικός συνασπισμός σειόταν συθέμελα και ο Αριέλ Σαρόν απειλούσε να «απολύσει» όσους δεν υποστηρίξουν τον προϋπολογισμό που κατέθεσε, αναφερόμενος ξεκάθαρα στο σύνολο του συγκυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

Με 56 ψήφους υπέρ και 18 κατά, το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο 19μελές (αντί 21μελές) υπουργικό σχήμα που πρότεινε ο Γιάσερ Αραφάτ, έχοντας προχωρήσει σε ανανέωση μόλις 4 προσώπων. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η απομάκρυνση του υπερυπουργού Εσωτερικών, που είναι αρμόδιος για την αναμόρφωση και των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Αμπντέλ Ραζάκ αλ Γιαχίγια, ο οποίος και θεωρούνταν από πολλούς ως «καλός συνομιλητής του Ισραήλ και των ΗΠΑ». Τον αντικατέστησε ο, μέχρι πρότινος, επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος της Φατάχ, Χάνι αλ Χάσαν, ο οποίος είναι σημαίνων στέλεχος της παράταξης. Ο αλ Χάσαν δήλωνε λακωνικά αποφασισμένος να «αναμορφώσει τις δυνάμεις ασφαλείας για να προστατεύουν τον παλαιστινιακό λαό».

Της υπερψήφισης του υπουργικού συμβουλίου προηγήθηκε θυελλώδης συνεδρίαση κατά την οποία ο Γιάσερ Αραφάτ κατέστησε σαφές ότι μια νέα απόρριψη της πρότασής του θα εκλαμβανόταν ως υποστήριξη των αμερικανο-ισραηλινών θέσεων που επιμένουν στην παραγκώνισή του. Επίσης, φέρεται να αντέδρασε οργισμένα με φράσεις όπως «δε θα επιτρέψω να μας ταπεινώσετε» και «δε σας επιτρέπετε καν να κάνετε αυτήν την κριτική», σε όσους βουλευτές, ακόμη και της Φατάχ, εκτίμησαν ότι δεν είναι ουσιαστικές οι αλλαγές, ότι δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα της διαφθοράς και εξέφρασαν αντιρρήσεις για το κατά πόσο το νέο σχήμα μπορεί να χειριστεί την κρίση με το Ισραήλ. Ανάμεσα στους επικριτές, εκτός από τους ελάχιστους βουλευτές της αντιπολίτευσης, υπήρχαν και νεότερα στελέχη της Φατάχ.

Στο λόγο του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης τόνισε ότι «τείνει κλάδο ελαίας» προς το Ισραήλ και επανέλαβε ότι ο παλαιστινιακός λαός επιθυμεί να ζήσει σαν γείτονας με τον ισραηλινό, αλλά κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι υποσκάπτει τις προσπάθειες για ειρήνη, αλλά και την Π. Αρχή. Επίσης, χαρακτήρισε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου «ως νίκη της παλαιστινιακής δημοκρατίας και του παλαιστινιακού λαού» και μίλησε για ένα «μεγάλο βήμα προς τις μεταρρυθμίσεις». Το υπουργικό συμβούλιο είναι προσωρινό και θα λειτουργήσει μέχρι τις 20 Γενάρη, οπότε έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Στην υπόλοιπη Δ. Οχθη, πάντως, η κατάσταση παρέμενε «κατοχική». Χτες, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην Τουμπάς όπου σκότωσε νεαρό Παλαιστίνιο ως «μέλος της Χαμάς», ενώ ανατίναξε σπίτι καμικάζι στην Τζενίν, που βρίσκεται υπό πλήρη κατοχή και έχει καταστραφεί το υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο. Τη Δευτέρα, είχαν δολοφονηθεί δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι σε Τουλκαρέμ και Τζενίν, αντίστοιχα, ενώ την Κυριακή ένας καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε στην είσοδο εποικισμού σκοτώνοντας 3 Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλα 16 άτομα. Το Σάββατο, στη Νάμπλους, Ισραηλινοί πράκτορες με πολιτικά σκότωσαν 2 νεαρούς Παλαιστινίους, υποστηρίζοντας ότι «ήταν μαχητές», ενώ στην περίμετρο της πόλης έποικοι δε δίστασαν να επιτεθούν ακόμη και σε Ισραηλινούς και ξένους φιλειρηνιστές που βοηθούν τους Παλαιστινίους στη συγκομιδή των ελιών.

Ρήξη στην Κνεσσέτ

«Δεν είναι εύκολο, αλλά αυτός ο προϋπολογισμός πρέπει να υποστηριχτεί γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και όποιος δεν το πράξει, τίθεται εκτός κυβέρνησης» δήλωνε οργισμένος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά από την, προς το παρόν, απόφαση του συγκυβερνώντος Εργατικού Κόμματος να τον καταψηφίσει, αν δε γίνουν ορισμένες αλλαγές. Ο προϋπολογισμός προβλέπει σκληρά μέτρα λιτότητας για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Εντούτοις, όμως, χορηγεί 150 εκατομμύρια δολάρια ενίσχυση προς τους εποίκους.

Το Εργατικό Κόμμα ζητά τα χρήματα αυτά να δοθούν σε κοινωνική πρόνοια και σε ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και κατηγορεί τον Σαρόν ότι καθιστά τους εποίκους «προνομιακή πληθυσμιακή ομάδα που δεν υπόκειται σε λιτότητα». Σε περίπτωση αποχώρησης των Εργατικών, ο κυβερνητικός συνασπισμός χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ο Αριέλ Σαρόν μπορεί να προκηρύξει εκλογές για το Γενάρη. Μάλιστα, πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ενισχυμένη τη δημοτικότητά του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ