Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απόπειρα πραξικοπήματος σε εξέλιξη... .

ΜΠΑΝΓΚΟΥΙ.- Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου εξελίσσεται απ' την περασμένη Παρασκευή απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδα στασιαστών στρατιωτών του φερόμενου ως αρχηγού τους (και πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού), στρατηγού Φρανσουά Μποζίζε. Εως χτες βράδυ, οι στασιαστές φαίνονταν να προελαύνουν στις περιοχές πέριξ του Προεδρικού Μεγάρου.

Κατά τις σφοδρές συγκρούσεις (με όλμους, ρουκέτες) των στασιαστών με μέλη της προεδρικής φρουράς (ως επί το πλείστον Λίβυοι στρατιώτες που παραμένουν στη χώρα απ' την προηγούμενη απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Μάη) φαίνονταν να επικρατούν οι στασιαστές. Την ίδια ώρα, καμία νεότερη πληροφορία δεν υπήρχε σχετικά με τα ίχνη του Προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Ανγκ Φελίξ Πατάσε, και της οικογένειάς του. Προχτεσινές πληροφορίες τους έφεραν να έχουν εγκαταλείψει το Προεδρικό Μέγαρο και να επιχειρούν να βρουν καταφύγιο είτε σε πρεσβείες δυτικών χωρών και της Απω Ανατολής, είτε σε γειτονική χώρα... Ο 64χρονος Πρόεδρος Πατάσε πάντως, που είναι στην εξουσία την τελευταία δεκαετία, έχει επιβιώσει από διάφορες απόπειρες πραξικοπήματος, ως επί το πλείστον στάσεις στρατιωτών που διεκδικούν την καταβολή των μισθών τους.

Χτες, πάντως, η κυβέρνηση του Τσαντ απέρριψε ως ψευδές και αβάσιμο το ανακοινωθέν που μετέδωσε την Κυριακή το κρατικό ραδιόφωνο στο Μπανγκούι, σύμφωνα με το οποίο το Τσαντ υποστηρίζει τη στάση των ανταρτών και ευθύνεται για την παρούσα τεταμένη κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία... Παράλληλα, προχτές, και το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζονται «όλες οι προσπάθειες ανατροπής μίας εκλεγμένης κυβέρνησης διά της βίας από υποστηριχτές του φερόμενου ως αρχηγού τους, στρατηγού Μποζίζε». Πάντως, οι χτεσινές πληροφορίες ανέφεραν πως έφθασε στο Παρίσι, μετά από διήμερη παραμονή, απ' την πρωτεύουσα του Τσαντ Ν'Τζαμένα, ο στρατηγός Μποζίζε...

Οι σφοδρές συγκρούσεις προκαλούν ήδη κύματα προσφύγων καθώς δεκάδες κάτοικοι του βόρειου τμήματος του Μπανγκούι εγκαταλείπουν τις εστίες τους, αναζητώντας καταφύγιο στη γειτονική Δημοκρατία του Κονγκό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ