Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες επιθέσεις στο Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Τουλάχιστον 18 νεκροί ήταν έως χθες βράδυ ο απολογισμός των πολλαπλών επεισοδίων στο Κασμίρ τη Δευτέρα και την Τρίτη, σε επιθέσεις των ανταρτών και επιχειρήσεις του στρατού της Ινδίας. Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανάμεσα στους νεκρούς ήταν 3 Ινδοί αστυνομικοί και ένας αστυνομικός. Το τοπικό πρακτορείο Kashmir Press Service μετέδωσε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα σχετικά με τις επιθέσεις από άγνωστο που ανέλαβε την ευθύνη για λογαριασμό της οργάνωσης Τζάις-ε-Μοχάμαντ του Πακιστάν - που το καθεστώς Μουσάραφ έθεσε εκτός νόμου εφέτος. Ο ινδικός στρατός από την πλευρά του ανέφερε ότι σκότωσε τουλάχιστον δύο αντάρτες, οι οποίοι ανήκουν, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, στην οργάνωση Χιζμπ-ουλ-Μουτζαχεντίν, τη δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση πίσω από την Τζάις-ε-Μοχάμαντ.

Η νέα έκρηξη της βίας ήρθε, ενώ διαφαινόταν ο πιθανός σχηματισμός κρατιδιακής κυβέρνησης στο Κασμίρ, μετά τις εκλογές (16 Σεπτ. - 8 Οκτ.), που δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή. Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμενόταν να λάβει ο μουφτής Μοχάμεντ Σαγίντ, ο οποίος καθ' όλες τις ενδείξεις θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα του Κογκρέσου (της Σόνια Γκάντι), που τα πήγε αρκετά καλά στις τοπικές εκλογές. Το ασφαλές συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, που μονοπωλούσε την εξουσία στο Κασμίρ για 50 χρόνια, εισέπραξε μια ήττα που χαρακτηρίστηκε «έκπληξη».

Σε ό,τι αφορά γενικότερα στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν, πάντως, χθες υπήρξε μια σημαντική παρέμβαση από πλευράς ΗΠΑ, που διά στόματος του διευθυντή χάραξης πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Χάας κάλεσε τις δύο χώρες να «προχωρήσουν στην έναρξη συνομιλιών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ