Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ακόμα περιμένουν καθηγητές

Μπορεί η σχολική χρονιά να έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα, για δεκαπέντε σχολεία της Ν. Ιωνίας, του Ν. Ηράκλειου και της Μεταμόρφωσης όμως αυτό δεν ισχύει. Οι μαθητές των σχολείων αυτών περιμένουν ακόμα καθηγητές, για να καλυφτούν όλες οι ώρες διδασκαλίες. Οι «ακάλυπτες» ώρες σ' αυτά τα σχολεία ανέρχονται στις 383, (λείπουν δηλαδή περίπου 20 καθηγητές), περισσότερες δηλαδή και από τις ώρες ενός ολόκληρου σχολείου με 11 τμήματα.

Ετσι, ακόμα οι μαθητές περιμένουν να κάνουν μάθημα σε μαθήματα κατευθύνσεων και ειδικής βαρύτητας στα Λύκεια. Ακόμα, αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να υπάρχουν τμήματα με τον ανώτατο αριθμό μαθητών ή να γίνεται συνδιδασκαλία κοινών μαθημάτων διαφορετικών κατευθύνσεων.

Τα κενά -στη συντριπτική τους πλειοψηφία - υφίστανται από τις πρώτες ημέρες των μαθημάτων και οφείλονται στην εξαρχής έλλειψη προσωπικού ή σε αποσπάσεις εκπαιδευτικών που δεν αντικαταστάθηκαν. Οι ελλείψεις αφορούν σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες και είναι απορίας άξιο τι έγιναν και οι τόσοι υπεράριθμοι που τοποθετήθηκαν στη Β' Διεύθυνση Αθήνας (τουλάχιστον 40 φιλόλογοι).

Αυτό συμβαίνει μάλιστα, τη στιγμή που η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών Εξετάσεων καθορίστηκε και ανακοινώθηκε, αλλά για εκατοντάδες μαθητές δεν έχει ξεκινήσει η διδασκαλία της. Στους μαθητές αυτούς υποδεικνύεται έμμεσα ο δρόμος του φροντιστηρίου. Εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίου θα υποχρεωθούν σε «ταχύρυθμη» κάλυψη της ύλης στη Γλώσσα, Αρχαία, Φυσική, Μαθηματικά κ.ά. με σαφείς επιπτώσεις στην απόδοσή τους ή την αναγκαστική προσφυγή τους στο φροντιστήριο.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί αναρωτιούνται αν προτεραιότητα για το υπουργείο Παιδείας είναι η οικονομία στην πρόσληψη αναπληρωτών (ανέργων εκπαιδευτικών) ή η λειτουργία των σχολείων. Επίσης, θέτουν το ερώτημα αν προτεραιότητα είναι ο καθορισμός της εξεταστέας ύλης ή η διδασκαλία αυτής της ύλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ