Κυριακή 13 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενας άξιος μελετητής της ιστορίας

Ο σύντροφος Θανάσης Παπαρήγας μας άφησε πρόωρα, άδικα και απρόοπτα, την Παρασκευή το πρωί. Η παρουσία του, εδώ, στον 8ο όροφο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου βρίσκεται και το Τμήμα του οποίου πολύτιμο μέλος ήταν τα τελευταία χρόνια, γεμίζει ακόμα το χώρο. Είναι νωρίς ακόμα και είναι πολύ έντονη η πικρία για τον άδικο χαμό του, ώστε να μπορέσουμε να τον αποχαιρετίσουμε όπως του πρέπει, σαν κομμουνιστή, επιστήμονα, αγωνιστή. Ομως, παρ' όλα αυτά, θα θέλαμε να γράψουμε δυο πρώτα λόγια για το σύντροφο, το φίλο, το συνεργάτη.

Ο Θανάσης Παπαρήγας ήταν ένας πληθωρικός άνθρωπος και ένας άξιος μελετητής της ιστορίας. Ο προφορικός του λόγος, χυμώδης και χειμαρρώδης, κάποτε θεατρικός, με υποδόριο χιούμορ που ξέσπαγε σε κορυφώσεις σαρκασμού (και αυτοσαρκασμού, πολλές φορές, δείγμα άσφαλτο υψηλής αίσθησης του χιούμορ) σε παρέσυρε στις διανοητικές του περιπέτειες: πάντα ριψοκίνδυνες, απρόοπτες, αλλά όχι χωρίς τεκμηρίωση και ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο.

Τα ίδια πνευματικά ρίσκα, έπαιρνε και στα γραπτά του. Πολυγραφότατος, πολυμαθέστατος και πολύγλωσσος, υπήρξε προθυμότατος συνεργάτης για το Τμήμα: ευτυχώς, γιατί έτσι άφησε πίσω του πολλά δικά του κείμενα, άρθρα, βιβλία, μελέτες. Ως ιστορικός, ξεχώριζε για τη βαθύτατη γνώση της πολιτικής ιστορίας της χώρας μας - πολλές φορές μάλιστα, στον προφορικό του λόγο, συσσώρευε τέτοιο πλούτο πληροφοριών που διαμόρφωνε κι ένα δεύτερο, ανεκδοτολογικό επίπεδο στην αφήγησή του. Ασχολούνταν επίσης με την ίδια επάρκεια με την πολιτική ιστορία άλλων χωρών, για πολλές από τις οποίες δε γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, την οποία μελετούσε μέσα από ποικίλο υλικό, χρησιμοποιώντας όχι μόνο βιβλιογραφία, αλλά και κινηματογραφικές ταινίες, κόμικς, λογοτεχνικά βιβλία - με ιδιαίτερη έμφαση στην επιστημονική φαντασία! (προσωπική του αγάπη, μέχρι εμμονής, όπως καλά γνώριζαν οι συνεργάτες του).

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του Θανάση Παπαρήγα για το ζήτημα των πολλαπλών παρεμβάσεων τού «ξένου παράγοντα» στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας. Ορμώμενος από αυτή την προσωπική ευαισθησία, μελετούσε με επιμονή τις δομές και τη φύση του ιμπεριαλισμού, καθώς και τις επιπτώσεις του στη ζωή και στις τύχες των λαών του κόσμου. Ηταν αυτό το κομμάτι της μαρξιστικής - λενινιστικής διδασκαλίας που περισσότερο τον ενέπνεε και πάνω στο οποίο στήριζε τις περισσότερες από τις αναλύσεις του.

Μπορούσε να διαφωνεί κανείς με τον Θανάση - ακόμα και έντονα πολλές φορές. Εκείνο όμως που δεν μπορούσε να κάνει, ήταν να αρνηθεί την πρωτοτυπία και τη φρεσκάδα της σκέψης του, το απροσδόκητο, αλλά όχι ατεκμηρίωτο των αναλύσεών του.

Και την ανθρώπινή του παρουσία: αυτή που θα μας πονάει με την ακύρωση της, αφού, χωρίς να το διαλέξει, έφυγε τόσο νωρίς για το «ταξίδι στ' αστέρια», για να δανειστούμε τον τίτλο μιας αγαπημένης του, παλιάς σειράς επιστημονικής φαντασίας. Για το «ταξίδι στ' αστέρια», μιας υγιούς παιδικότητας, που ο Θανάσης δεν άφησε ποτέ πραγματικά πίσω του. Και για το «ταξίδι στ' αστέρια» του ευτυχισμένου μέλλοντος της ανθρωπότητας που ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν και που κι εμείς διανύουμε συνειδητά, επώδυνα αλλά με απόλυτη επιλογή και πίστη ένα κομμάτι του.


Το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ