Σάββατο 12 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Πράσινο φως» από το Κογκρέσο

Η ψηφοφορία που έδωσε την «άδεια» επίθεσης...

Associated Press

Η ψηφοφορία που έδωσε την «άδεια» επίθεσης...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σαφέστατο μήνυμα προς τον ΟΗΕ και τους «αντιφρονούντες», παρέδωσε χτες το Κογκρέσο, υπορψηφίζοντας με ευρύτατη πλειοψηφία την πρόταση του Αμερικανού Προέδρου για χρήση βίας κατά του Ιράκ.

Βέβαια, οι απόλυτες πλειοψηφίες και η ομοφωνία που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου, ανήκουν πια στο παρελθόν... Ετσι με ψήφους 77 έναντι 23, υπερψηφίστηκε και από τη Γερουσία η πρόταση του Τζορτζ Μπους, ενώ την Πέμπτη το βράδυ - τοπική ώρα - η πρόταση είχε υπερψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 296 ψήφους υπέρ και 133 κατά, ενδυναμώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη θέση του Μπους ενόψει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οπως μετέδωσε το «Reuters», αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Γερουσία, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του, δηλώνοντας ότι «το Κογκρέσο μίλησε καθαρά στη διεθνή κοινότητα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» και σημείωσε ότι «ο Σαντάμ Χουσεΐν και το παράνομο καθεστώς του αποτελούν σοβαρή απειλή για την περιοχή, τον κόσμο και τις ΗΠΑ», και υπογράμμισε ότι «η μη ανάληψη δράσης δεν αποτελεί εναλλακτική λύση... ο αφοπλισμός είναι υποχρεωτικός».

Οσον αφορά στην εξουσιοδότηση του Μπους για χρήση βίας στο Ιράκ από τη Γερουσία, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η κάμψη της αρχικής διαφωνίας του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τομ Ντασλ, με το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο αποτελούσε προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και των αρχηγών των δύο κομμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Ντασλ τόνισε ότι το κείμενο που έλαβε την έγκριση ήταν αρκετά βελτιωμένο συγκριτικά με τις αρχικές προτάσεις Μπους, και αιτιολόγησε την ψήφο του τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό η Αμερική να μιλά με μια φωνή σε στιγμές τόσο κρίσιμες». Παρά την τοποθέτηση αυτή οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές διχάστηκαν, ψηφίζοντας 29 υπέρ του ψηφίσματος και 21 κατά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ