Σάββατο 12 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Αλμα» των Ισλαμιστών εν μέσω καταγγελιών νοθείας

Η καταμέτρηση. Η αντιπολίτευση στο Πακιστάν κατήγγειλε νοθεία, και η Μπεναζίρ Μπούτο κάλεσε για «επανάληψη» της διαδικασίας. Αλλά...

Associated Press

Η καταμέτρηση. Η αντιπολίτευση στο Πακιστάν κατήγγειλε νοθεία, και η Μπεναζίρ Μπούτο κάλεσε για «επανάληψη» της διαδικασίας. Αλλά...
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών που διοργάνωσε το καθεστώς του πραξικοπηματία στρατηγού (Προέδρου για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ έδειχναν σημαντικά πολιτικά οφέλη για το κόμμα ΜΜΜ, το συνασπισμό δηλαδή των 6 ισλαμιστικών κομμάτων -το CNN μάλιστα μίλαγε για «νίκη των υποστηρικτών των Ταλιμπάν» στη χώρα-, ενώ ταυτόχρονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλαγαν για ευρεία καλπονοθεία, με την Μπεναζίρ Μπούτο να καλεί από το Λονδίνο για «επανάληψη των εκλογών». Πάντως, η συνολική εικόνα έδειχνε ότι στην επόμενη Εθνοσυνέλευση των 342 εδρών, η ισχύς θα είναι πολυδιασπασμένη και το τι είδους κυβέρνηση θα προκύψει παραμένει ανοιχτό ερώτημα.

Οπως αναμενόταν, η συμμετοχή εμφανιζόταν χαμηλή στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, και στις άλλες μεγάλες πόλεις, με μεγαλύτερα ποσοστά στις επαρχιακές περιοχές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που έως χτες το απόγευμα είχε δώσει στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, προηγούνταν ο υποστηριζόμενος από τη χούντα του ΜουσάραφΜουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν-Καΐντ, PML(Q), με 57 έδρες, και ακολουθούσαν το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (ΡΡΡ) της Μπεναζίρ Μπούτο, με 44 έδρες, η συμμαχία 6 ισλαμιστικών κομμάτων Ενωμένη Δράση, Μουταχίντα Μαζλίς-ε-Αμαλ (ΜΜΜ), με 36, κι ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν - Ναουάζ του Ναουάζ Σαρίφ, με 13 έδρες. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι και άλλα μικρότερα κόμματα μοιράζονταν ακόμη 26 έδρες. Η εικόνα αυτή δεν ήταν ασφαλώς πλήρης, αφού τα τελικά αποτελέσματα αναμένονταν αργά το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνασπισμός των ισλαμιστικών κομμάτων τα πήγε καλύτερα από οπουδήποτε αλλού στις περιοχές των βορειοδυτικών συνόρων του Πακιστάν με το Αφγανιστάν, πράγμα ευεξήγητο δεδομένης της πλατφόρμας «αλλαγής πλεύσης και ανεξαρτητοποίησης από την πολιτική των ΗΠΑ». Ισχυρή παρουσία είχε ο συνασπισμός αυτός στο Καράτσι και στη βόρεια επαρχία Πουντζάμπ. Η Ουάσινγκτον Ποστ σε σχετικό άρθρο της χτες τόνιζε την αμερικανική ανησυχία ότι η ανάδειξη του κόμματος αυτού «θα περιπλέξει τις προσπάθειες του Μουσάραφ να παράσχει υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες στην καταδίωξη των υπολειμμάτων των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα».

Σύμφωνα με τον Τύπο του Πακιστάν, ο τελικός απολογισμός της εκλογικής βίας έφτασε χτες Παρασκευή τους 7 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Παρ' όλα αυτά, οι ξένοι παρατηρητές μίλαγαν για μια σχετική «ικανοποιητική διαδικασία», με πιο ενθουσιώδη τον Λευκό Οίκο: «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στη μετάβαση του Πακιστάν στη δημοκρατία», ήταν η τοποθέτηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Αρι Φλάισερ τις δηλώσεις του οποίου μετέδιδε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν προσπαθούσε χτες να «μαζέψει» τις κορόνες που είχε πετάξει αυτή τη βδομάδα, αποκαλώντας το Πακιστάν «τον επόμενο στόχο του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας", αν ο πρόεδρος Μπους είχε συνέπεια και λογική»: στο χτεσινό της άρθρο, μετέφερε τις απόψεις των απλών Πακιστανών, που δεν ενδιαφέρονται τόσο για το Κασμίρ, την αμερικανική κατοχή του Αφγανιστάν, τα ισλαμιστικά κινήματα και τους επόμενους πολέμους, όσο για τη βελτίωση των άθλιων συνθηκών ζωής τους (αν και τα δύο δεν είναι καθόλου ασύνδετα). Παρ' όλα αυτά το κλίμα στα δυτικά ΜΜΕ κυριαρχούνταν από νέες κορόνες περί «αντιαμερικανισμού», με το συνήθως ψύχραιμο BBC να πρωταγωνιστεί.

Αρκετή προσοχή δόθηκε και στην έκκληση της εξόριστης ηγέτιδας του Λαϊκού ΚόμματοςΜπεναζίρ Μπούτο, η οποία κάλεσε για «επανάληψη των εκλογών».

Ωστόσο, ενδεχομένως πρόκειται για πολύ κακό για το τίποτε, αφού όπως τόνιζαν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές η πραγματική εξουσία μένει στα χέρια του στρατηγού Μουσάραφ και του νεοπαγούς Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ