Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το μπλε χιλιάρικο και τα πράσινα ευρώ

Μια διαχρονική αναφορά στα μέτρα

Τις δυο υπουργικές αποφάσεις τις χωρίζουν 11 χρόνια αλλά τις ενώνει το ίδιο πνεύμα του γαλαζοπράσινου φιλελευθερισμού
Τις δυο υπουργικές αποφάσεις τις χωρίζουν 11 χρόνια αλλά τις ενώνει το ίδιο πνεύμα του γαλαζοπράσινου φιλελευθερισμού
Στο ΦΕΚ 514 της 11 Ιουλίου 1991 δημοσιεύτηκε κοινή απόφαση του - τότε - υφυπουργού Οικονομικών Π. Δελημήτσου, της υπουργού Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Γιαννάκου και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Γ. Σούρλα της - τότε - κυβέρνησης της ΝΔ για τον «καθορισμό αμοιβής εξέταστρων εξωτερικών ιατρείων νοσηλευτικών ιδρυμάτων».

Εκείνη η απόφαση προέβλεπε τα εξής: «Οι προσερχόμενοι εις τα εξωτερικά ιατρεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ασθενείς για εξέταση, καταβάλλουν 1.000 δραχμές ως αμοιβή εξέταστρων η οποία προκειμένου για ασφαλισμένους βαρύνει τον οικείο ασφαλιστικό φορέα. Εξαιρούνται οι οικονομικά αδύνατοι και λοιποί ανασφάλιστοι δικαιούμενοι δωρεάν περίθαλψης ασθενείς, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, καθώς και οι προσερχόμενοι για επείγοντα περιστατικά ασθενείς».

Παρά τις προβλέψεις των εξαιρέσεων, σήμερα πια έχει γίνει καθεστώς η πληρωμή στα επείγοντα στην περίπτωση που δε γίνει εισαγωγή καθώς και η περαιτέρω διατίμηση των εξετάσεων που θα χρειαστεί κάποιος.

Μάλιστα όταν, πριν είκοσι μέρες, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) διαμαρτυρήθηκε για το απαράδεκτο καθεστώς ταλαιπωρίας και οικονομικής αφαίμαξης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, ήρθε ο Ν. Παπανικολάου, διορισμένος απ' την κυβέρνηση μάνατζερ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην πόλη, να επικαλεστεί εκείνες τις αποφάσεις για την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης. Επιπλέον επιχείρησε να πλήξει και τον πρόεδρο του ΕΚΛ και βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα με πομπώδεις καταχωρήσεις στον τοπικό Τύπο του τύπου: «Θέλω να τονίσω στον πρόεδρο του ΕΚΛ ότι το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όπως και όλα τα νοσοκομεία της χώρας, κάνουν πολιτική για την υγεία και όχι πολιτική για την πολιτική».

Θυμίζουμε ακόμα ότι στις 24.9.1992 η Επιτροπή Τιμών και Εισοδημάτων είχε αποφασίσει την επιβολή κάρτας εισόδου 5.000 δραχμών στα νοσοκομεία για τους ασθενείς, μέτρο που δεν εφαρμόστηκε ποτέ χάρη στη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Κι έρχεται τώρα η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση Σημίτη και επεκτείνει το χιλιάρικο του 1991 και στα Κέντρα Υγείας.

Κι είναι απορίας άξιο που την απόφαση την υπογράφει ο υφυπουργός Υγείας Εκτ. Νασιώκας, ο οποίος διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Υγείας στη Λάρισα.

Αλήθεια πόσοι τουρίστες διάβηκαν από το Κέντρο Υγείας και ποια ήταν τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ