Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με αντεπίθεση στη νέα τάξη πραγμάτων αντιμετωπίζονται εθνικισμός και ρατσισμός

Σε ερώτηση σχετική με την εμφάνιση μιας αντιναζιστικής οργάνωσης η οποία τυγχάνει ιδιαίτερης προβολής, αλλά και με την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής για το θέμα των απεργών εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Είναι βέβαια δύο ξεχωριστά πράγματα. Εχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση παραμένει πάρα πολύ επηρεασμένη από την υπόθεση των γαλλικών εκλογών, παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν ανάλογο με αυτό που επιδιώχτηκε στη Γαλλία, δηλαδή ο λεπενισμός κλπ.

Στην κοινωνία που ζούμε υπάρχει έδαφος και βάση για την ανάπτυξη των ακροδεξιών ή φασιστικών ή ρατσιστικών και εθνικιστικών απόψεων και εμείς δεν το υποτιμάμε αυτό. Αλίμονο όμως εάν το κίνημα πάει πίσω και παλεύουμε με τα συνθήματα της περιόδου της χούντας, για να μην έρθει η χούντα!

Το κίνημα πρέπει να πάει πιο μπροστά με πιο ριζοσπαστικά συνθήματα, να βάλει τα πραγματικά συνθήματα που χρειάζεται ο τόπος για βαθιές αλλαγές στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Ας το πω με μια φράση: για αντεπίθεση στη νέα τάξη πραγμάτων, ακριβώς για να μη βρίσκει έδαφος ούτε ο εθνικισμός, ούτε ο ρατσισμός, ούτε όλα τα άλλα.

Δεν αντιμετωπίζονται τέτοια φαινόμενα ούτε με τις αντιναζιστικές Οργανώσεις. Μάλλον κάνουν διαφήμιση και μάλλον ενδιαφέρονται να κεντρίσουν το ζήτημα αυτό παρά να το αντιμετωπίσουν. Πρέπει να πάμε μπροστά. Δε θα αντιμετωπίσουμε τις μνήμες της χούντας, πηγαίνοντας πίσω. Δεν ξέρω ποιος επιδιώκει αυτό το πράγμα, αλλά θα πέσει στο λάκκο που ανοίγει με αυτό τον τρόπο».

Εμείς δε στηρίζουμε την πολιτική μας στο χτες κανενός

Συμπληρώνοντας επ' αυτού η ομιλήτρια τόνισε: «Είναι επικίνδυνη αυτή η συζήτηση και ακόμη πιο επικίνδυνη όταν γίνεται προεκλογικά. Αλλο πράγμα να συνειδητοποιείς το ότι μπορεί να υπάρχει βάση στην ανάπτυξη τέτοιων αντιλήψεων που τις προκαλεί όμως η νεοφιλελεύθερη πολιτική και η νέα τάξη πραγμάτων κι άλλο πράγμα να είσαι χωμένος μέσα σε αυτή την πολιτική και να εμφανίζεσαι σαν ο σημαιοφόρος του αντιναζισμού και του αντιφασισμού.

Πάντως έχω καταλάβει κι ένα άλλο: όποιος τελικά υποτάσσεται στο ΠΑΣΟΚ, όποιο κι αν ήταν το παρελθόν του, εξαγνίζεται. Είναι σαν την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ! Θα σας το πω καθαρά: όποιος κι αν είσαι, ό,τι κι αν σε βαραίνει, έτσι και υποταχτείς στην κυβέρνηση και γενικότερα αν υποταχθείς στο σύστημα, εκεί γίνεσαι αγνός. Το παρελθόν έχει φύγει! Ενώ για όλους τους άλλους μπορεί να θυμούνται από τη στιγμή που γεννήθηκαν, αν περπάτησαν στραβά, ή δεν περπάτησαν. Πριν 30 - 40 και 50 χρόνια!

Αν κάνουμε μια τέτοια αναδρομή, χαθήκαμε. Ξέρετε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που θα είχε λόγους να κάνει τέτοιες αναδρομές, δεν τις κάνει αυτές τις αναδρομές, που αν θέλαμε θα μπορούσαμε. Και έχουμε λόγους να μιλάμε για προπατορικά αμαρτήματα.

Ομως δε στηρίζουμε την πολιτική μας στο χτες κανενός. Ούτε στο καλό χτες του ενός και στο κακό χτες του άλλου, ούτε τίποτε. Υπάρχει το σήμερα. `Η, το σύγχρονο και το κοσμογονικό υπάρχει όταν μιλάμε για τα προβλήματα των εργαζομένων και όταν μιλάμε για τη γενική πολιτική, και όχι όταν πάμε πίσω 50 και 60 χρόνια. Τώρα πάμε στη Μικρασιατική καταστροφή και στο 1821!

Είναι επικίνδυνη αυτή η συζήτηση και ο νους μου όλο πάει σε αυτές τις δυνάμεις κρούσης: Οτι θέλουν να οξύνουν τις πολιτικές, εθνικές και θρησκευτικές διαφορές στο εσωτερικό μιας χώρας. Εκεί πάει ο νους μου».

Παίχτηκε παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Είχα πάει στη Θεσσαλονίκη με την απεργία. Νομίζω ότι είναι ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα: δηλαδή από τη μια μεριά η πολιτική λιτότητας, η ασφυκτική εισοδηματική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων - και εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στο δήμο - το μπαλάκι ανάμεσα στο δήμαρχο και στην κυβέρνηση, οι μεν τους δε, αυτή είναι η κατάσταση. `Η, να γίνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση κυματοθραύστης των λαϊκών αντιδράσεων ή να κάνει την αδιάφορη και να φορτώνει την ευθύνη και το μπαλάκι στο κράτος.

Για μας ευθύνη έχει και η κυβέρνηση και το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι συγκεκριμένες τοπικές αρχές. Αλλά πολλή δημαγωγία έριξε η κυβέρνηση σε αυτό. Διότι έχει κάνει ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δίδει τη δυνατότητα σε δημάρχους συντηρητικούς ή γενικότερα δημάρχους οι οποίοι είναι υποταγμένοι σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο, να οπλίζονται και να μην ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Δημιουργεί δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο, που νομιμοποιεί την αδιαφορία δημάρχων ή την αντεργατική πολιτική και την κρίσιμη ώρα τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος φταίει. Επομένως είναι ένα από τα πολλά προβλήματα τα οποία θα συναντήσουμε και από εδώ και μπρος μπροστά μας και όχι πια μόνο στα θέματα των εργατών δήμου, αλλά και σε πάρα πολλά άλλα ζητήματα.

Εδώ οπωσδήποτε εμείς θεωρούμε ότι παίχτηκε ένα παιχνίδι προεκλογικό. Βεβαίως οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν δίκιο. Διότι δεν μπορεί στο όνομα ότι σήμερα έχουμε εκλογές, αύριο έχουμε εκλογές, μεθαύριο είναι έτσι, ή μας εμπαίζει ο δήμαρχος, μας εμπαίζει και η κυβέρνηση, να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους. Καλά κάνουν και τα διεκδικούν, αλλά εδώ πέρα παίχτηκαν πολλά παιχνίδια στις πλάτες τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ