Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Τηλεόραση
Ερωτας στα όρια της τρέλας

Η Ιζαμπέλ Αντζανί πρωταγωνιστεί στην ταινία «Καμίλ Κλοντέλ»
Η Ιζαμπέλ Αντζανί πρωταγωνιστεί στην ταινία «Καμίλ Κλοντέλ»
Δύο ταινίες που αναφέρονται στη ζωή και το έργο δύο γνωστών προσώπων, της Καμίλ Κλοντέλ και του Κόμη Μοντεκρίστο, ξεχωρίζουν σήμερα.

«Καμίλ Κλοντέλ», σκηνοθεσία Μπρούνο Νίτεν. Η Καμίλ Κλοντέλ είναι αδελφή του Πολ Κλοντέλ, και στα 17 της αποφάσισε να γίνει γλύπτρια. Στα τέλη του 19ου αιώνα ελάχιστες γυναίκες σπουδάζουν καλές τέχνες και ακόμα λιγότερες τις υπηρετούν. Ενώ η Καμίλ φοιτά ακόμα στην Ακαδημία, έχει την τύχη να γνωρίσει τον Ογκίστ Ροντέν και να γίνει βοηθός του. Η Καμίλ θα μάθει πολλά κοντά του και θα γίνει ερωμένη του, παρά τις φήμες ότι ο Ροντέν είναι ένας εγωπαθής γυναικάς. Μετά την εγκυμοσύνη της ο Ροντέν την παρατά. Η αλήθεια είναι ότι δεν ανέχεται δίπλα του μια γυναίκα με προσωπικότητα και ταλέντο, συμμεριζόμενος τις προκαταλήψεις της εποχής. Η Καμίλ παθαίνει κατάθλιψη και γίνεται αλκοολική, ενώ θα περάσει τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής της στο ψυχιατρείο. Ο Μπρούνο Νίτεν, διάσημος διευθυντής φωτογραφίας, υπογράφει μια «σκοτεινή» ταινία, μακριά από την ψευτο-λαμπρότητα των ρετρό ιστορικών αναπολήσεων, δίνοντας ταυτόχρονα στην Ιζαμπέλ Αντζανί την ευκαιρία να κάνει την ερμηνεία της ζωής της. Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Αντζανί, Ζεράρ Ντεπαρτιέ, Λοράν Γκρεβίλ, Αλέν Κινί κ.ά. (ΝΕΤ, 23.00).

«Ο κόμης Μοντεκρίστο», σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Γκριν. Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά υιού, το οποίο έγραψε το 1844. Είναι η συναρπαστική ιστορία του Εδμόνδου Ντάντε, που έπεσε θύμα πλεκτάνης και έζησε επί 14 χρόνια στις φοβερές φυλακές της νήσου Ιφ. Τελικά, κατόρθωσε να δραπετεύσει, παίρνοντας τη θέση του νεκρού συγκρατούμενού του, Αβά Φαρία και να πάρει το θησαυρό που του είχε αποκαλύψει ο γερο-φίλος του, με την προϋπόθεση να τον χρησιμοποιήσει βοηθώντας φτωχούς και αδύναμους. Σκληρός από τις κακουχίες και πάμπλουτος επιστρέφει στην πατρίδα του με το όνομα Κόμης Μοντεκρίστο, αποφασισμένος να τιμωρήσει τους τρεις άνδρες που συνωμότησαν εναντίον του, για να του πάρουν την αγαπημένη του Μερσέντες και να αμαυρώσουν τ' όνομά του. Η εκδίκηση είναι μεθοδική και αμείλικτη για τους εχθρούς του. Μια από τις πιο αγαπημένες ιστορίες, που γυρίστηκε για πρώτη φορά σε ταινία το 1934. Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν, Λουί Ζουρντάν, Τρέβορ Χάουαρντ, Ντόναλντ Πλέζανς, Τόνι Κέρτις, Κέιτ Νέλιγκαν, Ταρίν Πάουερ (ΝΕΤ, 16.00).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ