Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τσε, ο χιλιοτραγουδισμένος

Τριάντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται τον φετινό Οκτώβρη από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, στα βουνά της Βολιβίας, του επαναστάτη, που έγινε σύμβολο ελευθερίας, αγώνα, αξιοπρέπειας και χιλιοτραγουδήθηκε σ' όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Κάποια από τα ομορφότερα τραγούδια, που γράφτηκαν για τον Τσε σε διάφορες χώρες, περιλαμβάνονται στο CD «Ενα τραγούδι για τον Τσε», που κυκλοφόρησε από την εταιρία «Protasis», σε επιμέλεια του Γρηγόρη Ψαριανού.

Ο δίσκος παρουσιάστηκε προχτές στην πρεσβεία της Κούβας, της ανυπότακτης χώρας, που συνδέθηκε άρρηκτα με τον Τσε. Γιατί «ο Τσε ήταν, είναι και θα είναι παρών σε όλες τις στιγμές της Κουβανέζικης Επανάστασης», όπως είπε ο Κουβανός πρέσβης, Χόρχε Κεσάδα: «Ζει στα παιδιά της Κούβας, στην καρδιά κάθε Κουβανού. Είναι συνδεδεμένος με κάθε στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας. Κι εμείς με κάθε τρόπο προσπαθούμε να τον τιμάμε και να κάνουμε πράξη το σύνθημα "Μέχρι την τελική νίκη"».

Στο δίσκο περιλαμβάνονται τραγούδια από δέκα χώρες: Κούβα, Αργεντινή, Περού, Χιλή, Μεξικό, Αυστραλία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα, ερμηνευμένα από σπουδαίους καλλιτέχνες όπως οι: Carlos Puebla, Victor Jara, Inti Illimani, Quillapayun, Atahualpa, Natalie Cardone, Amaury Perez, Peggy Seeger κ.ά. Από ελληνικής πλευράς ακούγονται ο «Τσε» του Μάνου Λοΐζου, με τον Σωκράτη Μάλαμα, ο «Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα» των Θάνου Μικρούτσικου - Βολφ Μπίρμαν, με τη Μαρία Δημητριάδη και το κομμάτι «Κιθάρα για την επανάσταση» του Γιώργου Κοντογιάννη. Στον συλλεκτικό δίσκο επίσης ακούγεται απόσπασμα από την ομιλία του Τσε στον ΟΗΕ (11/12/1964).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ