Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ημέρα» του Ελληνα Ηθοποιού

Ο Αντώνης Γιαννίδης, που πέθανε στην πολιτική προσφυγιά, στο ρόλο ενός Κρητικού καπετάνιου, στην ταινία «Αρχή και τέλος»
Ο Αντώνης Γιαννίδης, που πέθανε στην πολιτική προσφυγιά, στο ρόλο ενός Κρητικού καπετάνιου, στην ταινία «Αρχή και τέλος»
Το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών αναβιώνει την «Ημέρα του Ηθοποιού», μια ετήσια εκδήλωση που η θεσμοθέτησή της απέβλεπε στην ευρύτερη γνωστοποίηση του πνευματικού και πολιτιστικού λειτουργήματος του Ηθοποιού και στην τιμητική αναφορά «απόντων», αλλά ιδιαίτερα σημαντικών ηθοποιών και της ανεπανάληπτης προσφοράς τους σε εποχές που η τεχνολογία δεν έδινε τη δυνατότητα καταγραφής της τέχνης τους, στερώντας τους τη «δάφνη» της αθανασίας.

«Σκιά ο ηθοποιός και οι σκιές χάνονται», λέει ο Σαίξπηρ στο «Μάκβεθ». Οι ηθοποιοί, συνεχιστές του λειτουργήματος, θεώρησαν ανεπίτρεπτη τη διακοπή της «Ημέρας του Ηθοποιού» και αναγκαία τη συνέχισή της, γι' αυτό κάνουν το πρώτο βήμα για τη δημόσια απόδοση τιμής στους πανάξιους που έχουν περάσει στο παρελθόν του νεοελληνικού θεάτρου.

Το ΔΣ του ΣΕΗ σε συνεργασία, με μια πλατιά οργανωτική επιτροπή, καθόρισε το περιεχόμενο του φετινού εορτασμού, με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, στις 7 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και την ΕΡΤ.

Θα τιμηθούν δέκα προσωπικότητες του θεάτρου μας που πέθαναν στη διάρκεια της δικτατορίας (1967-74). Περίοδος, κατά την οποία η λογοκρισία της χούντας φίμωνε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και δεν επέτρεπε την απόδοση τιμής σε καλλιτέχνες μεγάλης αξίας, αλλά μη αρεστά στο καθεστώς. Οι τιμώμενοι θα είναι οι (αλφαβητικά): Βασίλης Αυλωνίτης, Αντώνης Γιαννίδης, Χρήστος Ευθυμίου, Χριστίνα Καλογερίκου, Τζαβαλάς Καρούσος, Βάσω Μεταξά, Αθανασία Μουστάκα, Χριστόφορος Νέζερ, Ελλη Ξανθάκη, Κατίνα Παξινού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημάδεψαν τον 20ό αιώνα(10/7/2009)
Μνήμη Ιορδάνη Μαρίνου(10/3/2006)
Ημέρα του Ηθοποιού(1/10/2005)
«Μπουλουκιού εγκώμιον»(23/9/2005)
Για την «Ημέρα του Ηθοποιού»(25/1/2004)
«Φως» σε αξίες και μεγέθη...(8/10/2003)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org