Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Χρειάζονται προγράμματα και όχι ελεύθερες δόσεις

Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ καλεί τις κυβερνήσεις να μην «επιτρέψουν να συνταγογραφείται η ηρωίνη», γιατί «διευκολύνει τη διακίνηση παράνομων ναρκωτικών» και τονίζει ότι χρειάζονται θεραπευτικά προγράμματα

Χρειάζεται μεγάλο εύρος θεραπευτικών κοινοτήτων τονίζει ο ΟΗΕ
Χρειάζεται μεγάλο εύρος θεραπευτικών κοινοτήτων τονίζει ο ΟΗΕ
Ενα ηχηρό χαστούκι στους πλασιέ των ναρκοθεωριών όλων των αποχρώσεων αποτελεί και η φετινή ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς καταρρίπτει δύο μύθους που τελευταία παρουσιάστηκαν ως η «ριζοσπαστική αντιμετώπιση» του προβλήματος από τους υπουργούς Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Υγείας - Πρόνοιας Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη.

Ο πρώτος μύθος έχει να κάνει με τη χορήγηση ηρωίνης απ' τα κρατικά νοσοκομεία στους τοξικομανείς - του «τελευταίου σταδίου», όπως είπε ο Θ. Κοτσώνης.

Ο δεύτερος μύθος έχει να κάνει με την ακίνδυνη χρήση της κάνναβης, που ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε να καλλιεργείται στις γλάστρες για ιδία χρήση.

Ειδικότερα, η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ μετά την εμπειρία της συνταγογραφούμενης ηρωίνης στην Ελβετία και στην Αγγλία καλεί τις κυβερνήσεις να μην «επιτρέψουν η ηρωίνη να συνταγογραφείται σε ναρκομανείς», τονίζοντας ότι η επιλογή αυτή «διευκολύνει επίσης τη διακίνηση παράνομων ναρκωτικών». Οσον αφορά την κάνναβη, ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι δεν επιτρέπεται ούτε η υιοθέτηση ανεκτικής στάσης, ιδιαίτερα σε περίοδο που όλο και πιο ισχυρή κάνναβη εμφανίζεται στην παράνομη αγορά.

Η φετινή έκθεση του ΟΗΕ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε μια πλευρά, που δεν είχε αντιμετωπιστεί μέχρι τώρα και η οποία -εν τέλει- αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις της ανισομερούς ανάπτυξης στον κόσμο, σε συνθήκες της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης.

Ετσι, λοιπόν, στα νοσοκομεία των αναπτυσσόμενων χωρών οι ναρκωτικές ουσίες για ιατρική χρήση είναι ανύπαρκτες ή διατίθενται σε μικρές ποσότητες. Είναι οι περιπτώσεις που τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πόνου (π.χ. μορφίνη σε καρκινοπαθείς του τελικού σταδίου).

Σε αντίθεση με τις αναπτυσσόμενες χώρες - που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης αναλγητικών φαρμάκων - ο αναπτυγμένος κόσμος αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερκατανάλωσης των ψυχοτρόπων ουσιών και σε ορισμένες χώρες - όπως αναφέρεται στην έκθεση - παρατηρούνται ανησυχητικά επίπεδα υπερ-συνταγογραφίας. Ψηλά επίπεδα κατανάλωσης ψυχοτρόπων ουσιών παρατηρούνται στην Ευρώπη και στην Αμερική (Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν ηρεμιστικά και υπνωτικά, ενώ οι Αμερικανοί είναι οι βασικοί καταναλωτές διεγερτικών).

Αμεσα στα θέματα που αναπτύσσονται- μετά από έλεγχο κυρίως στη Γερμανία- είναι η λειτουργία των ειδικών χώρων (των λεγόμενων drug injection rooms ή shooting galleries) όπου οι τοξικομανείς με την ανοχή των κυβερνήσεων -μπορούν να κάνουν ελεύθερα ενέσιμη χρήση ηρωίνης. Η Επιτροπή επισημαίνει επί λέξει: «Μια κυβέρνηση που επιτρέψει τη λειτουργία χώρων ενέσιμης χρήσης πρέπει να θεωρείται ότι παραβαίνει τις διεθνείς συμβάσεις για τον έλεγχο των ναρκωτικών, επειδή διευκολύνει, βοηθώντας ή υποκινώντας τα αδικήματα της κατοχής και της χρήσης, καθώς και άλλες αξιόποινες πράξεις, συμπεριλαμβανομένης και της διακίνησης ναρκωτικών».

Το Ελβετικό πείραμα και
η εμπειρία της Αγγλίας

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται η Επιτροπή απ' τα αποτελέσματα του λεγόμενου «Ελβετικού πειράματος» όπου εφαρμόστηκε η συνταγογράφηση της ηρωίνης.

Ενα απ' τα βασικά συμπεράσματα -με βάση την αναφορά στον ΟΗΕ τον Απρίλη του 1999- είναι ότι οι «Ελβετικές αρχές δεν μπόρεσαν να εξετάσουν αν υπήρξαν βελτιώσεις στην υγεία ή στην κοινωνική λειτουργία στα άτομα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, που σχετίζονταν με τη συνταγογράφηση ηρωίνης ή αποτέλεσμα της επίδρασης του συνολικού θεραπευτικού προγράμματος». Στην αναφορά δηλώνεται ότι οι Ελβετικές αρχές δεν παρείχαν αποδεικτικά στοιχεία, που να πιστοποιούν ότι η ιατρική συνταγογράφηση της ηρωίνης είχε καλύτερα αποτελέσματα στις περιπτώσεις των τοξικομανών που απέτυχε η θεραπεία τους με τη χρήση μεθαδόνης.

Πρόκειται για απόρριψη του βασικού επιχειρήματος των ναρκο-θεωριών που εμφανίζουν τη χρήση της ηρωίνης απ' το κράτος ως το μετά την αποτυχία των θεραπευτικών σχημάτων βήμα.

Ενδιαφέρουσες είναι οι παρατηρήσεις της Επιτροπής για την Αγγλία, όπου εδώ και 70 χρόνια οι γιατροί μπορούν και συνταγογραφούν νομίμως την ηρωίνη. Σήμερα οι εξαρτημένοι που παίρνουν ηρωίνη με συνταγή είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με το συνολικό αριθμό χρηστών στην Αγγλία. Αυτό το γεγονός, όπως αναφέρουν οι γιατροί, δείχνει ότι η συνταγογράφηση ηρωίνης για τη θεραπεία της εξάρτησης από τα ναρκωτικά έχει πολύ μικρή αξία.

Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τους τη μακρά εμπειρία στην Αγγλία με τη συνταγογράφηση ηρωίνης πριν υιοθετήσουν παρόμοια προγράμματα, υπογραμμίζει η Επιτροπή και συστήνει στις κυβερνήσεις να μην επιτρέψουν η ηρωίνη να συνταγογραφείται σε ναρκομανείς.

Αντίθετα, η Επιτροπή ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να παρέχουν μεγάλο εύρος θεραπευτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης και της ιατρικά επιβλεπόμενης χορήγησης νόμιμων ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα προς την ορθή ιατρική πρακτική και τις διεθνείς συμβάσεις για τον έλεγχο των ναρκωτικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πολιτική τους σκοτώνει(2016-10-29 00:00:00.0)
Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά συνδέεται με την πάλη για ριζική αλλαγή της εξουσίας και της οικονομίας(2015-06-26 00:00:00.0)
Για την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης(2015-03-29 00:00:00.0)
Ανεργοι και άστεγοι οι τοξικομανείς(2003-10-23 00:00:00.0)
Η «γεωγραφία» της χρήσης(2001-02-22 00:00:00.0)
Επισπεύδουν το θάνατο των τοξικομανών(1998-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ