Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Πρωτοβουλίες κινητοποίησης των λαών ενάντια στον επερχόμενο πόλεμο

Συνέντευξη Τύπου του Εκτελεστικού Γραμματέα του ΠΣΕ και υποψήφιου υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά, Θανάση Παφίλη

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Δυναμικές πρωτοβουλίες κινητοποίησης των λαών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Διασκέψεις με στόχο τη διαμόρφωση ενός παγκόσμιου ισχυρού αντιπολεμικού κινήματος. Καμπάνια που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις ηπείρους του κόσμου με κεντρικό σύνθημα: «Να σταματήσει η επίθεση κατά του Ιράκ η οποία παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου».

Αυτές είναι οι πρώτες, άμεσες αποφάσεις και ενέργειες, στις οποίες προχώρησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Εκτελεστικός του Γραμματέας και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης, από την έδρα του ΠΣΕ, στην Αθήνα.

Στη συνέντευξη Τύπου πήραν μέρος και μίλησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) Ευάγγελος Μαχαίρας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) Χάρης Παπαμάργαρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΣΕ αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτα στις αρχές του Οκτώβρη τη Γραμματεία του στην Αθήνα, ενώ ήδη η ΕΕΔΥΕ έχει πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να αποτραπεί η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, τόνισε ο Θανάσης Παφίλης στην ομιλία του, «απευθύνεται σε όλα τα εθνικά φιλειρηνικά κινήματα και τα καλεί να αναπτύξουν πρωτοβουλίες πίεσης προς τις κυβερνήσεις, ώστε όχι μόνο να αντιταχθούν, αλλά να μη δώσουν καμία στήριξη στην επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Θαν. Παφίλης υπογράμμισε: «Η προσωρινή αναβολή της επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, η οποία δεν είναι καθόλου βέβαιη, οφείλεται στο βήμα που έκανε το Ιράκ δεχόμενο την παρουσία των επιθεωρητών του ΟΗΕ άνευ όρων. Αυτή η απόφαση αφαιρεί βεβαίως κάθε πρόσχημα στις ΗΠΑ, στον Μπους και στους συμμάχους τους, όμως ο σχεδιασμός της επίθεσης είναι έτοιμος και η απόφαση ειλημμένη». Γνωρίζουμε άλλωστε, επισήμανε ο ίδιος, ότι «ο πόλεμος ήδη έχει ξεκινήσει. Δεν είναι μόνο το εμπάργκο και οι άλλες κυρώσεις, αλλά και ο συνεχής και εντεινόμενος βομβαρδισμός και οι αυξανόμενες αεροπορικές επιθέσεις. Εντείνεται επίσης και η προπαγάνδα για να διαμορφωθεί κάποιο κλίμα αποδοχής αυτής της επίθεσης. Μια προπαγάνδα που χρησιμοποιεί τη χυδαιότητα και καταλήγει στο γνωστό πια επιμύθιο της τρομοκρατίας και της υποτιθέμενης καταπολέμησής της».

Να κινητοποιηθούν οι λαοί

Οι φρικαλέες και πολεμοχαρείς καθημερινές κραυγές του Προέδρου Μπους, υπογράμμισε σ' άλλο σημείο ο Θανάσης Παφίλης, «η τεράστια συγκέντρωση στρατευμάτων και πολεμικού υλικού στον Κόλπο, δείχνουν ότι εάν δεν κινητοποιηθούν οι λαοί, ο πόλεμος που γίνεται για τον έλεγχο των πετρελαίων και της ευρύτερης περιοχής είναι αναπόφευκτος. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός αγνοεί προκλητικά ακόμη και το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ».

Οι λαοί, όμως, ήδη αντιδρούν, υπογράμμισε ο Θανάσης Παφίλης, «υπάρχουν αντιδράσεις στην Ευρώπη και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Το Μαύρο Μέτωπο που επιχειρεί να διαμορφώσει Ο Μπους έχει ρήγματα». Η πιο σημαντική όμως πλευρά, τόνισε αμέσως μετά ο ίδιος, είναι ότι «υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις και μέσα στις ΗΠΑ. Παρά την τεράστια πλύση εγκεφάλου που έχει εξαπολυθεί ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτέμβρη και η οποία προσπαθεί να εξαγνίσει τον πόλεμο που εξαπολύουν οι ιμπεριαλιστές, οι λαοί αντιλαμβάνονται πιο καθαρά τι κρύβεται πίσω από τις υποκριτικές κραυγές περί τρομοκρατίας».

Βέβαια, ανέφερε ο Θ. Παφίλης σ' άλλο σημείο, δεν πρέπει να αγνοεί κανείς και τις αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που βλέπουν να εκτοπίζονται ή να μπαίνουν με πολύ δυσμενείς όρους στο παιχνίδι του μοιράσματος των αγορών και του ελέγχου της περιοχής. Είναι χαρακτηριστική η κάθετη στάση της Γερμανίας σε μια ενδεχόμενη επίθεση, η οποία όμως - όπως αναφέρεται και στον διεθνή Τύπο -έχει άμεση σχέση με τις εκλογές που διεξάγονται σε αυτή τη χώρα.

Αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Θανάσης Παφίλης τόνισε: «Οι όποιες δηλώσεις σκοπιμότητας γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης περί διεθνούς κοινότητας δεν πρέπει να παραπλανήσουν το λαό μας. Η επιστολή του Αμερικανού Προέδρου προς τον πρωθυπουργό θεωρεί δεδομένη την ελληνική συνδρομή και στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο. Υπάρχει ήδη στη χώρα μας η θλιβερή πράγματι εμπειρία της συμμετοχής στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι το 90% του λαού μας ήταν εναντίον. Υπάρχει άλλωστε η δέσμευση της κυβέρνησης και η πλήρης, τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο, ταύτισή της με την ονομαζόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία. Θεωρούμε πως οι ευθύνες όλων όσοι τάσσονται κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας που βιώνουμε είναι μεγάλες».

Κλείνοντας, την ομιλία του, ο Θανάσης Παφίλης, κάλεσε τους μαζικούς φορείς, πολιτικές δυνάμεις και το σύνολο του ελληνικού λαού να ξεσηκωθεί κατά του νέου πολέμου. Να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να αρνηθεί οποιαδήποτε πολιτική και ηθική στήριξη. Να απαιτήσει να μη χρησιμοποιηθούν οι οποιεσδήποτε στρατιωτικές και άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη χώρα μας για στήριξη του πολέμου κατά του Ιράκ.

Ο Ευάγγελος Μαχαίρας, παίρνοντας το λόγο, επισήμανε ότι ακριβώς κάτω από τις ίδιες συνθήκες ξεκίνησε και ο πόλεμος του Κόλπου το 1991. «Στόχος των ΗΠΑ είναι η στρατιωτική κατοχή του Ιράκ και τα αποθέματα του πετρελαίου», τόνισε ο ίδιος και στη συνέχεια υπογράμμισε: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και να διατρανώσει για ακόμα μια φορά την αντίθεσή του στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν».

Ο Χαρ. Παπαμάργαρης επισήμανε, τέλος, ότι μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις γενικότερα στην περιοχή. Τα εθνικά μας ζητήματα, το Αιγαίο και η Κύπρος μπορεί να αξιοποιηθούν τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από το στρατιωτικό καθεστώς της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ