Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ
Να αναδειχτεί ο πλούτος της

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή το δεύτερο επιστημονικό συμπόσιο για την αρχαία Νικόπολη, που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα, με τη συμμετοχή δεκάδων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η επιτυχία του συμποσίου ήταν καταρχήν ποσοτική, αφού από τις 50 εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν οι 49. Οι ομιλητές παρουσίασαν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την επιστημονική έρευνα (ανασκαφική, ιστορική, φιλολογική) στη Νικόπολη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που αυτή η έρευνα εντατικοποιήθηκε. Η εντατικοποίηση αυτή οφείλεται στα ποσά που τα κοινοτικά «πακέτα», γεγονός που από μόνο του δεν μπορεί να καθησυχάσει τους επιστήμονες, αλλά και την τοπική κοινωνία, ότι τελικά αυτός ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος θα αναδειχτεί ολοκληρωτικά, αφού αυτού του είδους οι χρηματοδοτήσεις κάποτε τελειώνουν.

Ισως, αυτό να είχε στο μυαλό του ο προϊστάμενος της ΙΒ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου, Κωνσταντίνος Ζάχος, όταν στο κλείσιμο των εργασιών σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η εικόνα της Νικόπολης σήμερα είναι κάπως υποφερτή, δεν ήταν όμως έτσι πριν από μερικά χρόνια. Ο γραφικός εκτεταμένος ερειπιώνας κινδύνεψε πολλές φορές και δεν μπορώ με βεβαιότητα να πω πως δεν κινδυνεύει ακόμη ή στο μέλλον». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στους αγώνες της μάχιμης αρχαιολογίας να σώσουν τον αρχαιολογικό χώρο από τις μπουλντόζες της χούντας. Υπόμνηση που δεν έχει ακόμη χάσει, δυστυχώς, την επικαιρότητά της. Ισως όχι για τη Νικόπολη, αλλά σίγουρα για άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πολλά και πολύπλευρα, αφού, από το 1984 που πραγματοποιήθηκε το πρώτο συμπόσιο κύλησε πολύς χρόνος. Η εκτίμηση είναι ότι αυτά τα αποτελέσματα αναθεωρούν στερεότυπες απόψεις για τη Νικόπολη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ προκύπτει και η ανάγκη «ανάληψης πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του αρχαιολογικού συνόλου της Νικόπολης και την αρμονική και περιεκτική "συμβίωση" αρχαιοτήτων και ντόπιων κατοίκων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ