Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαζική διαμαρτυρία των καλλιτεχνών

«Λουκέτο» βάζει σήμερα το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, διαμαρτυρόμενο για το σχέδιο νόμου (σ/ν) τροποποιεί το ισχύον καθεστώς των τμητικών συντάξεων. Το κλείσιμο των γραφείων του είναι μία συμβολική αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων, για τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του σ/ν.

Την κατάργηση των τιμητικών συντάξεων των καλλιτεχνών και λογοτεχνών και τη μετατροπή τους σε συντάξεις «αρωγής» στους άπορους καλλιτέχνες, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι φορείς: Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Ενωση Μουσικοσυνθετών - Στιχουργών Ελλάδας. Οπως αναφέρουν, με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση «επιχειρεί να "τακτοποιήσει" το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό των καλλιτεχνών "χωρίς εργοδότη" με την αυτασφάλιση», ωθώντας τους καλλιτέχνες στο ΤΕΒΕ. Υπογραμμίζουν ότι η πολιτεία ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε, ούτε μελέτησε τις επανειλημμένες προτάσεις των καλλιτεχνών για την ασφάλιση και συνταξιοδότησή τους.

Η κυβέρνηση ψευδολογεί, ισχυριζόμενη ότι η «τιμητική» σύνταξη είναι η δεύτερη ή και η τρίτη, προσπαθώντας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι τιμητικές συντάξεις ήταν «χαριστική» ρύθμιση. Αποσιωπά ότι υπάρχουν καλλιτεχνικοί κλάδοι ανασφάλιστοι, ότι όσοι καλλιτέχνες συνταξιοδοτούνται απ' αλλού (το ΙΚΑ) όπως οι ηθοποιοί, οι μουσικοί κ.ά. και λόγω ανεργίας και υποαπασχόλησης, δεν αποκτούν ασφαλιστικό δικαίωμα, με τις τιμητικές συντάξεις αποκτούν μια «αξιοπρεπή διαβίωση στα γηρατειά τους».

Οι καλλιτέχνες καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το σ/ν, χωρίς προηγούμενο διάλογο των αρμοδίων υπουργών με τους καλλιτέχνες και «ξεχνώντας» ότι υπάρχουν καλλιτεχνικοί κλάδοι παντελώς ανασφάλιστοι. «Σ' αυτούς, χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις προτείνουν την αυτασφάλιση». Δε δικαιούνται οι ζωγράφοι, γλύπτες, λογοτέχνες που δεν έχουν εργοδότη, να ζουν στο καθεστώς που ισχύει για όλους τους άλλους εργαζόμενους, πληρώνοντας το μερίδιο του εργαζόμενου και μόνο. «Μήπως δεν είναι "εργοδότης" του δημιουργού η πολιτεία; Το κράτος δεν κερδίζει από την "εκμετάλλευση" της τέχνης;... Μήπως δεν είναι "εργοδότης" των καλλιτεχνών - λογοτεχνών, ο χώρος που εμπορεύεται την τέχνη, που κερδίζει από την εκμετάλλευση του καλλιτεχνικού έργου; Ολοι εκείνοι που εμπλέκονται στη διακίνησή του: οι πράκτορες, οι έμποροι, οι ντίλερ; Ολος ο χώρος που κερδίζει πολλαπλάσια από τον ίδιο τον καλλιτέχνη;».

Οι καλλιτέχνες θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και απαιτούν να αποσυρθεί το άρθρο 1 του σ/ν που τροποποιεί το Ν. 2435/96, μέχρι να λυθεί το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό των καλλιτεχνών. Απαιτούν και διάλογο των αρμοδίων με τους φορείς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν καθολική λύση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού (18/11/2007)
Καταλύεται το δικαίωμα στη σύνταξη των καλλιτεχνών! (8/8/2007)
Πεντάχρονη αναμονή των συντάξεων... (17/11/2005)
Η Τέχνη δεν είναι εμπόρευμα (8/2/2004)
Διεκδικήσεις στο επίκεντρο (29/12/2002)
Πετσοκόβουν τις συντάξεις των καλλιτεχνών (12/9/2002)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org