Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ «ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ» ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια ανακατασκευή που άργησε χρόνια

Χρονιά με αναγκαστική μεταστέγαση σε προκάτ και αίθουσες-κλουβιά, σε πρώην γυμναστήρια, περιμένει εκατοντάδες μαθητές και τους εκπαιδευτικούς

Ο χώρος που προορίζεται για... αίθουσες
Ο χώρος που προορίζεται για... αίθουσες
Στον Αγιο Δημήτριο οι εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για ομαλή έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, που ξεκινάει την επόμενη Τετάρτη 11/9, μάλλον δεν πιάνουν και πολύ τόπο. Τρανό παράδειγμα ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της πόλης, που συστεγάζει 5 σχολεία.

Τα χρόνια λοιπόν και συσσωρευμένα προβλήματα του «Στρογγυλού» σχολικού συγκροτήματος του Αγίου Δημητρίου ζητούν άμεσα λύσεις. Το «Στρογγυλό» αυτό συγκρότημα, το οποίο θυμίζει περισσότερο φυλακές, παρά σχολεία που στεγάζουν μαθητές, συστεγάζει τα 1ο Γυμνάσιο και Ενιαίο Λύκειο Αγ. Δημητρίου, τα Εσπερινά Γυμνάσιο και ΕΛ της περιοχής καθώς και ένα δημόσιο ΙΕΚ. Αίτημα, πάνω από 20 χρόνια, γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου ήταν να κατασκευαστεί το σχολείο από την αρχή προκειμένου να κάνουν μάθημα κάτω από ανθρώπινες συνθήκες, όπως, για παράδειγμα, να έχουν θέρμανση, αξιοπρεπείς αίθουσες διδασκαλίες.

Το έργο ανακατασκευής του σχολικού συγκροτήματος ανατέθηκε από τον ΟΣΚ στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και δημοπρατήθηκε στις 5 του Ιούνη. Ομως, λόγω του ύψους της δαπάνης έχει διαβιβαστεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ ο εργολάβος προβλέπεται να εγκατασταθεί και να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο φθινόπωρο. Ομως, όπως μας είπαν εκπαιδευτικοί του σχολείου, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής αλλά και μεταστέγασης των σχολείων.

Προκάτ «λύσεις»

Η «λύση» για την «προσωρινή» στέγαση των μαθητών των παραπάνω σχολείων που έχει δοθεί είναι οι μεν του 1ου ΕΛ να πάνε σε οικόπεδο επί των οδών Ρεθύμνης και Αιγίνης, όπου θα τοποθετηθούν αίθουσες προκάτ, ενώ για τους μαθητές των υπολοίπων σχολείων δόθηκε η λύση της στέγασης στα... γυμναστήρια του σχολείου, τα οποία προβλέπεται να διαμορφωθούν σε αίθουσες διδασκαλίας.

«Μέχρι και με τις τελευταίες βροχές το ταβάνι στα γυμναστήρια έσταζε. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα χωρέσουμε σε αυτά», μας επισήμανε ο Θοδ. Λαμπρόπουλος, καθηγητής στο Γυμνάσιο, σχολιάζοντας τη λύση που δόθηκε για στέγαση στα γυμναστήρια.

Ανησυχία αλλά και δυσπιστία εκφράζουν οι καθηγητές για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν, σημειώνοντας ότι αυτές θα είναι στην ουσία «μπαλώματα» και ψευτοχωρίσματα.

Στις «λύσεις» όμως που δόθηκαν δεν πάρθηκε υπόψη ο μαθητικός πληθυσμός των σχολείων. Και στις δύο περιπτώσεις οι μαθητές δε χωρούν στα σχολειά τους. Ετσι, το Λύκειο, το οποίο είχε πέρσι 16 τμήματα, φέτος θα λειτουργήσει, σύμφωνα με τους καθηγητές, σχεδόν με τα μισά, ενώ στο Γυμνάσιο τα 13 τμήματα συμπτύχθηκαν φέτος σε 10. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι πέρσι στην Α΄ τάξη Λυκείου φοιτούσαν 120 μαθητές, ενώ φέτος έγιναν δεκτοί μόνον 60 μαθητές.

Ανησυχία έχει προκαλέσει η κατάσταση και για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, όπως καταγγέλλουν, μένουν μετέωροι. «Πότε, πώς και τι θα γίνει με τους καθηγητές που "περισσεύουν" δεν ξέρουμε», μας είπε η Εφη Πανάκη, καθηγήτρια του Λυκείου, για να συμπληρώσει η Π. Φωτιάδου: «Χρόνια υπόσχονται λύσεις αλλά κάθε χρόνο όλα μένουν ίδια. Φέτος, δε, δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε, πού θα πάμε».

«Με την κατάσταση αυτή συρρικνώνεται το σχολείο και μειώνεται συγχρόνως το εκπαιδευτικό προσωπικό. Αυτό που ζητούσαμε εμείς ήταν όταν θα γίνει η μεταφορά να γίνει αυτούσια, κάτι όμως που δε θα γίνει. Ο ιστός αλλάζει αν φύγουν οι καθηγητές, ενώ η σύνθεση του σχολείου αλλοιώνεται», μας είπε στη συνέχεια ο Γερ. Κουτσανδρέας.

Οσο για το χρονοδιάγραμμα, που έχει τεθεί και με βάση το οποίο το σχολικό συγκρότημα θα παραδοθεί ξανά σε 420 εργάσιμες μέρες, δεν πείθει κανέναν, ενώ εκφράζεται και ο φόβος ότι αυτή η κατάσταση θα διαιωνιστεί και θα προστεθούν και νέα προβλήματα με τη μεταστέγαση.


Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι γονείς απαιτούν λύσεις στα προβλήματα (2014-11-29 00:00:00.0)
Τρία σχολεία δεν κάνουν μάθημα (2010-09-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-11-14 00:00:00.0)
Με αγώνες να διεκδικήσουμε λύσεις στο πρόβλημα της σχολικής στέγης (2002-09-25 00:00:00.0)
Οξυμένο το πρόβλημα της σχολικής στέγης (2002-09-13 00:00:00.0)
Συνεχίζουν αγωνιστικά γονείς και μαθητές (1998-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org