Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Ομηροι παραμένουν οι εποχικά εργαζόμενοι
  • Νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, με το οποίο καταργείται ο γραπτός διαγωνισμός για τις προσλήψεις στο δημόσιο
  • Ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι μένουν στον αέρα εργαζόμενοι που απασχολούνται ακόμα και 23 χρόνια στο δημόσιο

Κανένας εποχικά εργαζόμενος στο δημόσιο δεν τακτοποιείται, αλλά αντίθετα συνεχίζει η ομηρία τους από τους εκάστοτε κυβερνώντες, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου «για την τροποποίηση του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο» το οποίο συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με το νομοσχέδιο καταργείται ουσιαστικά ο γραπτός διαγωνισμός για την πρόσληψη στο δημόσιο, αυξάνεται το όριο ηλικίας για πρόσληψη στο 55ο έτος, ενώ χτες ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης προανήγγειλε κάποιες νέες επιμέρους αλλαγές στις διαδικασίες προσλήψεων, οι οποίες θα συγκεκριμενοποιηθούν στη σημερινή συνεδρίαση. Δηλαδή, όσοι απασχολούνται στις διάφορες ανώνυμες εταιρίες των δήμων δε θα μπορούν σε καμία περίπτωση να μετατάσσονται στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων. Επίσης, όσοι για να προσληφθούν σε δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων, κάνουν χρήση των μορίων εντοπιότητας, δε θα μπορούν να μετατεθούν πριν από 10 χρόνια. Οσο για το όριο ηλικίας, εξετάζεται το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί τελείως, ενώ σε κάθε διαγωνισμό οι θέσεις που δε θα απαιτούν προϋπηρεσία θα ανέβουν στο 33%.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δ. Τσιόγκας, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δεν τακτοποιείται κανένας εποχικά εργαζόμενος στο δημόσιο και είναι χαρακτηριστικό ότι παραμένει η εκκρεμότητα εργαζομένων που εργάζονται ακόμα και 23 χρόνια σε διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου. Ζήτησε να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες όπως επίσης και να προσληφθούν οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που έγινε το 1998.

Ο Δ. Τσιόγκας ζήτησε να υπάρχει μία και σταθερή σχέση εργασίας για το δημόσιο, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με προσδιορισμό εκ των προτέρων των απαραίτητων θέσεων εργασίας. Δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με τη μερική απασχόληση και είπε ότι όσοι εργάζονται με σύμβαση έργου στο δημόσιο στερούνται κάθε δικαιώματος αφού δεν παίρνουν ούτε Δώρα γιορτών, ούτε επίδομα άδειας, ενώ δε δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας. Αποκαλύπτοντας την υποκρισία της κυβέρνησης, τόνισε ότι μόλις την προηγούμενη βδομάδα χάρισε 300 δισ. δρχ. που χρωστούσαν στο ΙΚΑ οι καπιταλιστές και την ίδια στιγμή δεν προσλαμβάνει το απαραίτητο προσωπικό για το Ιδρυμα, με αποτέλεσμα αυτό να υπολειτουργεί.

Αντίθετοι με το νομοσχέδιο, κυρίως λόγω της κατάργησης του γραπτού διαγωνισμού, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, ενώ η εκπρόσωπος του ΣΥΝ επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στη συζήτηση της Ολομέλειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ