Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Πολιτική επιλογή οι «δυσλειτουργίες» των πολεοδομικών υπηρεσιών

Τα μεγάλα προβλήματα, που είναι αποτελέσματα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, κατήγγειλαν χτες υπάλληλοι της Πολεοδομίας Αθήνας στον υποψήφιο δήμαρχο Σπ. Χαλβατζή

Γιατί στην Αθήνα δεν γκρεμίζονται αυθαίρετα; Γιατί κι όποτε γκρεμίζονται, οι αρμόδιοι «ρίχνουν» παράγκες και αφήνουν τις βίλες στη θέση τους; Πόσο εύκολο είναι να «χαθούν» στοιχεία για παράνομες οικοδομές; Τι φέρνει το 2004; Μερικές απαντήσεις δόθηκαν κατά την περιοδεία του Σπύρου Χαλβατζή, υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη», χτες, στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου.

Περιοδεύοντας στα γραφεία της Πολεοδομίας, επικεφαλής κλιμακίου στελεχών της «Συμπαράταξης», ο Σπ. Χαλβατζής διαπίστωσε το μεγάλο πρόβλημα στέγασης της Διεύθυνσης με την τεράστια έλλειψη χώρων και φακέλους οικοδομών να στοιβάζονται σε σκάλες και υπόγεια. Στις συζητήσεις με τη διευθύντρια, Χρ. Κατσαράκη, και τους/τις τμηματάρχες, του τόνισαν ότι: Εχουν παρθεί πολλές αποφάσεις από το δήμο για απαλλοτριώσεις χώρων, όμως οι αποζημιώσεις ουδέποτε καταβλήθηκαν στους ιδιοκτήτες και τα ακίνητα τούς επιστράφηκαν αντί να αποδοθούν στο δημόσιο συμφέρον. Οτι οι αυθαίρετες αθλητικές εγκαταστάσεις του καναλάρχη Κυριακού στο Πεδίον του Αρεως δε θα γκρεμιστούν καθώς «προφυλάσσονται» από φορείς της πολιτείας, ενόψει του 2004. Οτι ο δήμος έχει προκηρύξει τρεις διαγωνισμούς για να βρει εργολάβους που θα γκρεμίζουν τις αυθαίρετες κατασκευές στα όριά του. Ομως, κανείς δεν προσήλθε για ευνόητους λόγους.

Σημείωσαν ακόμα ότι και το κονδύλι που προβλέπεται στο δημοτικό προϋπολογισμό για κατεδαφίσεις (200 εκατ. δρχ.) δεν αρκεί για να «ρίξουν» ούτε το ένα δέκατο της πρώτης κατηγορίας αυθαιρέτων (δηλαδή των τρανταχτών υποθέσεων αυθαιρέτων μεγαλοσχημόνων, κέντρων διασκέδασης κ.ά.). Οτι στη Διεύθυνση αναρωτιούνται, και να βρεθούν οι εργολάβοι με τα αναγκαία μηχανήματα, από πού να ξεκινήσουν; «Από τον αριθμό πρωτοκόλλου 1 που πιθανά να αφορά στην παράγκα ενός φτωχοδιάβολου ή από τον αριθμό 8.567 που θα αφορά σε βίλα 500 τ.μ.;». Η ερώτηση υποβλήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ χωρίς να δοθεί ακόμη επίσημα απάντηση. Ανεπίσημα διαμηνύθηκε στη διευθύντρια ότι απάντηση δε θα δοθεί επειδή εμπεριέχει πολιτικό κόστος και ας κάνει ο δήμος ό,τι επιθυμεί.

Επισημάνθηκε η έλλειψη χώρων στη Διεύθυνση, με αποτέλεσμα δημόσια έγγραφα να βρίσκονται σε κοινή θέα, ακόμα και οι φάκελοι των αυθαιρέτων, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται η κλοπή τους ή μέρους τους, ή η αλλοίωση στοιχείων. Οτι χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη προσωπικού υψηλής επιστημονικής και ηθικής στάθμης, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος δουλιάς και να μπορούν να ελεγχθούν και οι υπάλληλοι.

Από την πλευρά της «Συμπαράταξης» ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι η Πολεοδομία «πρέπει να ενδιαφερθεί πολύ περισσότερο για τους ελεύθερους χώρους, για τις καταπατήσεις και για τις παραβιάσεις της νομιμότητας, οι οποίες είναι μια πραγματικότητα». Συμπλήρωσε ότι οι απαλλοτριώσεις πρέπει να προχωρήσουν και οι σχετικές αποζημιώσεις να δίνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οτι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής η κατηγοριοποίηση και η κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Οτι επειδή δεν υπάρχει πολιτική βούληση να διασωθούν και να αναδειχτούν οι ελεύθεροι χώροι, μεγάλες εκτάσεις, όπως ο Ελαιώνας, τσιμεντοποιούνται. Υπογράμμισε δε την ανάγκη ο καθένας χωριστά να αγωνιστεί κατά της διαφθοράς και της καλλιεργούμενης από τους ισχυρούς «φιλοσοφίας της αρπαχτής». Να ενισχυθούν τα υγιή αντισώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ακολούθως ο Σπ. Χαλβατζής επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Ειδικής Υπηρεσίας του Δήμου (Δημοτική Αστυνομία), όπου συναντήθηκε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Α. Σταθάκη και τον προϊστάμενο Στ. Κρασά. Πληροφορήθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί οι εργαζόμενοι. Ειδικά για όσα προκύπτουν από τη βούληση των κυρίαρχων δυνάμεων να μετατρέψουν την υπηρεσία αυτή σε πραγματική αστυνομική δύναμη, συμπληρωματική της ΕΛ.ΑΣ. Ο Σπύρος Χαλβατζής δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεση της «Συμπαράταξης» στη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε έναν συμπληρωματικό κατασταλτικό μηχανισμό, όπως προωθείται από τις δυνάμεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ειδικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η «Συμπαράταξη» εμμένει στη θέση της για τη λειτουργία της ως δημοτικής υπηρεσίας, η οποία θα επιλαμβάνεται της εφαρμογής των αποφάσεων που παίρνει το Δημοτικό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ