Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προετοιμάζονται για τις νέες κινητοποιήσεις

Εντείνονται οι προετοιμασίας για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 7 του Σεπτέμβρη και τα συλλαλητήρια στις 16 Σεπτέμβρη στα Τρίκαλα και στις 18 του ίδιου μήνα στην Καρδίτσα

Εντατικά προετοιμάζονται οι αγρότες της Θεσσαλίας για τη δυναμική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτέμβρη, αλλά και για την επιτυχία των νέων κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται να γίνουν στους νομούς της περιοχής. Ηδη, έχει αποφασιστεί να γίνουν συλλαλητήρια στις 16 Σεπτέμβρη στα Τρίκαλα και στις 18 του ίδιου μήνα στην Καρδίτσα. Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν και για συλλαλητήρια στους άλλους νομούς, ενώ μέχρι τότε θα πραγματοποιηθούν προειδοποιητικές και προετοιμαστηκές αγωνιστικές εκδηλώσεις σε επαρχίες και χωριά της περιοχής.

Στα πλαίσια αυτά, αγροτική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 27 Αυγούστου, στις 8:30 μ.μ., στο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων στην οποία θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν οι υποψήφιοι νομάρχες Τρικάλων Γ. Παπασίμος, Καρδίτσας Β. Μπούτας, Λάρισας Μπ. Μπακούλας και Μαγνησίας Απ. Νάνος, που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση κι άλλες δυνάμεις.

Και με τις φετινές κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας στρέφονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέτοντας, ταυτόχρονα, τα γνωστά και από τις παλιότερες κινητοποιήσεις τους αιτήματα - καλύτερες τιμές των αγροτικών προϊόντων, αύξηση των επενδύσεων στη γεωργία για έργα υποδομής και αγροτική ανάπτυξη, μείωση του κόστους παραγωγής, ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, αύξηση των αγροτικών συντάξεων, γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ κ.ά. - που η κυβέρνηση αρνείται, πεισματικά, να ικανοποιήσει.

Αντιδράσεις βαμβακοπαραγωγών

Στο μεταξύ στα εκκοκκιστήρια της περιοχής άρχισαν να έρχονται οι δισκέτες, στις οποίες εγγράφονται τα εκτός επιδότησης κιλά βαμβακιού που αναλογούν σε κάθε παραγωγό. Η διαδικασία αυτή -η οποία, εκτός των άλλων δημιουργεί και υπόνοιες για «διακρίσεις και ρουσφέτια»- προκαλεί τις αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών και, γενικότερα, του αγροτικού κόσμου.

Σε σχετική ανακοίνωση - καταγγελία του Αγροτικού Συλλόγου και του Συνεταιρισμού του χωριού Γραμματικό Καρδίτσας, αναφέρεται ότι οι δισκέτες του υπουργείου Γεωργίας, πηγαινοέρχονται μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ στα εκκοκκιστήρια και επισημαίνεται πως σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ άλλοι παραγωγοί φέρονται να δικαιούνται επιδότηση για 303 κιλά ανά στρέμμα κι άλλοι για λιγότερα κιλά, ενώ μερικών οι ενστάσεις δε δικαιώνονται καθόλου και μερικοί άλλοι καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο για ποσότητες βαμβακιού που δεν έχουν παραδώσει καν! Σε όλους, βέβαια -τονίζεται στην ανακοίνωση- μένουν μη επιλέξιμες ποσότητες που θ' αποκλειστούν από την επιδότηση και, φυσικά, η φετινή, τελική τιμή του βαμβακιού δε θα ξεπεράσει τις 220 δρχ. το κιλό!!

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Καταγγέλλουμε το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο συνεχίζει να εμπαίζει τους βαμβακοπαραγωγούς, ότι προσπαθεί να τους μπερδέψει ακόμα περισσότερο και να τους διασπάσει ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν αναγγελθεί». Και καταλήγει: «Καλούμε όλους τους αγρότες να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης, στις 7 - 9 - 2002 και της Καρδίτσας, στις 18 - 9 - 2002, όπως αποφασίστηκε από την ΕΟΑΣΚ, για να παλέψουμε για την ανατροπή του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org