Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Την Παρασκευή το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο

Την ερχόμενη Παρασκευή, 25 Φλεβάρη, η αγροτιά της Θεσσαλίας ξαναβγαίνει στους δρόμους του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Το αγωνιστικό ραντεβού είναι στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου θα πραγματοποιηθεί το πανθεσσαλικό παναγροτικό συλλαλητήριο. Εκεί θα συρρεύσουν αγρότες από τα χωριά και τις επαρχίες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών. Ηδη σ' ολόκληρο τον θεσσαλικό κάμπο επικρατεί πυρετός προετοιμασίας για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, που αποτελεί συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, που πραγματοποιήθηκαν στο τέλος του περασμένου χρόνου, στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Μαγνησία και τη Λάρισα, με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία.

Οι αγρότες κάθε νομού έχουν δώσει προραντεβού σε συγκεκριμένα σημεία της Λάρισας, όπου θα φτάσουν με ναυλωμένα λεωφορεία κι από κει θα κατευθυνθούν με πορείες στο κέντρο της πόλης.

Οι Θεσσαλοί αγρότες θα διαδηλώσουν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη τους για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων, που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συμφωνεί μαζί της η ΝΔ. Ταυτόχρονα, θα στείλουν το μήνυμα, σε διάφορους αποδέκτες, ότι θα τιμωρήσουν αυτή την αντιαγροτική πολιτική και όλους τους πολιτικούς εκφραστές της και με την ψήφο τους στις 9 Απρίλη.

Τα αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών αφορούν στην κατάργηση όλων των αντιαγροτικών κανονισμών και μέτρων της ΕΕ, που επιβάλλουν περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή, πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους παραγωγούς και οδηγούν χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας στο ξεκλήρισμα από τη γη τους και στην αναγκαστική μετανάστευση από τα χωριά τους. Ταυτόχρονα οι αγρότες ζητούν τη λήψη μέτρων για την ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών στην ΑΤΕ, τη μείωση του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με την κατασκευή έργων υποδομής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, το σταμάτημα των δικαστικών διώξεων σε βάρος χιλιάδων αγωνιστών της αγροτιάς, που σέρνονται μαζικά στα εδώλια των αγροτοδικείων και πολλοί καταδικάζονται σε βαριές ποινές, παρά τη νομοθετική ρύθμιση της Βουλής, που προβλέπει την παύση των διώξεων και την παραγραφή των «αδικημάτων» τα οποία διαπράχτηκαν κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, την αύξηση των αγροτικών συντάξεων, την ουσιαστική ενίσχυση των νέων αγροτών κ. ά.

Τέλος, διεκδικούν την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα στηρίζει το εισόδημά τους, θα στηρίζεται στην ανάπτυξη των παραγωγικών συνεταιρισμών και θα στρέφεται εναντίον των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον αγροτικό τομέα, που προωθούνται στα πλαίσια της «Ατζέντας 2000», του ΠΟΕ και της ΟΝΕ και στοχεύουν να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, των νεοτσιφλικάδων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ