Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Η καταστροφή συνεχίζεται

Τη συνεχιζόμενη καταστροφή αρχαιοτήτων στον Αρχαιολογικό Χώρο Μακρυγιάννη καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για τη μη χωροθέτηση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, σημειώνοντας πως «κανείς δεν αναλαμβάνει να υλοποιήσει το γράμμα του νόμου, περί αναστολής εργασιών όπως ορίζεται» (έχει κατατεθεί και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο Επικρατείας). Σημειώνεται πως «το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε την έγκριση της ελεγχόμενης σύμβασης, μεταξύ της ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗΣ ΑΕ και του ΟΑΝΜΑ, χαρίζοντας δισεκατομμύρια σε ιδιωτικούς οργανισμούς, ιδιοκτησίας γνωστών και μη εξαιρετέων, για την καταστροφή του Αρχαιολογικού Χώρου, μη λαμβάνοντας υπόψη τίποτα από τα επίσημα στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι όλες οι ενέργειες είναι παράνομες, εκτός του πλαισίου ακόμα και των ελεγχομένων υπουργικών αποφάσεων». Ακόμη, πως «τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής απειλήθηκαν από άτομα της προσωπικής φρουράς του αρμόδιου υπουργού των καταστροφών, σε ερημικό σημείο, 300 μέτρα από το σημείο που βρίσκονταν για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους και σε απόσταση 20 μέτρων από τον Αρχαιολογικό Χώρο και από το σπίτι μας»! Η Συντονιστική Επιτροπή δηλώνει ότι «θα προστατεύσει τις αρχαιότητες, τα δικαιώματα των πολιτών και το ίδιο το Σύνταγμα, από επίορκους, με κάθε μέσο, όπως ακριβώς ορίζεται, έστω και αν κανείς από τους αρμόδιους και εντεταλμένους οργανισμούς της πολιτείας δεν τολμά να το πράξει, λόγω τριτοκοσμικού είδους πιέσεων και ψευδών».

Σε ανακοίνωσή της, εξάλλου, η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την απορία της για τη στάση των Νίκου Αγριαντώνη και Θανάση Νακάση, προέδρου και γραμματέα, αντίστοιχα, του Ελληνικού ICOMOS, το οποίο με απαντητική επιστολή προς τον ΟΑΝΜΑ δηλώνει: «Δεν έχει κάνει αίτηση για αναστολή εργασιών με σκοπό τη μη καταστροφή του Αρχαιολογικού Χώρου του Μακρυγιάννη και δε γνωρίζει πώς έχει εμπλακεί στην υπόθεση». Αναφέρει, μάλιστα, ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ του ICOMOS στις 15/7/2002 αποφάσισε ότι δε θα προσφύγει σε κανενός είδους δικαστικά μέτρα. Επικαλούμενη μέλη του ΔΣ του ICOMOS η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει: «Δικαιολογία της αποφυγής της εμπλοκής σε ασφαλιστικά μέτρα στην προαναφερόμενη συνεδρίαση ήταν τα έξοδα και μόνο, τα οποία η Συντονιστική Επιτροπή προθυμοποιήθηκε να καλύψει. Σε συνεννόηση με μέλη του ΔΣ του ICOMOS και επειδή ήταν εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, έγινε η αίτηση αναστολής προς το Συμβούλιο Επικρατείας και από άλλους συλλόγους αλλά και πολίτες με την προϋπόθεση ότι η υπογραφή του προέδρου του ICOMOS θα είναι διαθέσιμη με την επιστροφή του από τις διακοπές και τον ορισμό της δικαστικής διαδικασίας, κάτι που δεν έγινε παρά τις άκαρπες προσπάθειες επικοινωνίας από μέλη του ΔΣ με τον πρόεδρο του ICOMOS, ο οποίος δεν ανευρίσκετο πουθενά».

«Δεν καταλαβαίνουμε την απολογητική επιστολή προς τον ΟΑΝΜΑ, εκτός αν σκοπός του προέδρου και του γραμματέα του ICOMOS είναι να προστατεύσουν συντεχνιακά συμφέροντα, εις βάρος των σκοπών και του ρόλου του οργανισμού που εκπροσωπούν και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ