Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίσταση στον περιορισμό δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διήμερης περιοδείας της στη Θεσσαλονίκη

Στη Μαύρη Βίβλο των διώξεων της κυβέρνησης, που δημοσίευσε την Κυριακή ο «Ριζοσπάστης», αναφέρθηκε από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως η καταστολή, στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση εναντίον του αγωνιζόμενου λαού, αποτελεί ομηρία και ταυτόχρονα στοιχείο πρόληψης με στόχο την παρεμπόδιση ανάπτυξης αγώνων μπροστά στο νέο κύμα εφιαλτικών μέτρων που θα ακολουθήσει με τη μετα- ΟΝΕ εποχή. Μάλιστα, κάλεσε το λαό να συστρατευτεί με το ΚΚΕ και να αντισταθεί στον περιορισμό των δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών που επιχειρείται.

Αναλυτικά στις δηλώσεις της προς τα ΜΜΕ η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Το ΚΚΕ σήμερα παραδίδει στον ελληνικό λαό τη Μαύρη Βίβλο των διώξεων της κυβέρνησης Σημίτη. Αναφερόμαστε σε ένα σοβαρότατο πρόβλημα, δημοκρατίας, κοινωνικό και γενικότερα πολιτικό. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των διώξεων που έχει προκαλέσει άμεσα ή έμμεσα η κυβέρνηση σε βάρος απεργών, αγωνιζομένων, σε βάρος ανθρώπων που διεκδικούν ψωμί, δουλιά, είναι τεράστιος. Πιστεύω ότι υπερβαίνει το συνολικό αριθμό τέτοιων ενεργειών από το 1974 και μετά.

Οι διώξεις αυτές οδηγούν σε καταδίκες ανθρώπων. Χιλιάδες αγρότες αυτή τη στιγμή έχουν στις πλάτες τους ολιγόμηνες ή πολύμηνες καταδίκες με τη μορφή της αναστολής. Εχουμε ακόμη μαθητές, νέα παιδιά που έχουν ποινές με τη μορφή της αναστολής. Πρόκειται για μια ομηρία δίπλα στην ομηρία που υπάρχει με τη μορφή των προγραμμάτων μερικής απασχόλησης ή υποσχέσεων για μετεκλογικές μετατάξεις και διορισμούς.

Το θέμα είναι ακόμη σοβαρότερο γιατί πιστεύουμε ότι η καταστολή που κάνει σήμερα η κυβέρνηση έχει και το στοιχείο της πρόληψης. Επειδή στους επόμενους μήνες θα υπάρχουν εφιαλτικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, με πρώτο και καλύτερο την ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Βεβαίως, ήταν ασθενικό και σάπιο, όμως οι αλλαγές που προωθούνται θα το κάνουν ακόμη χειρότερο. Τα καταπιεστικά μέτρα της κυβέρνησης και οι διώξεις αποτελούν στοιχείο πρόληψης για να μην ξεσπάσουν αγώνες.

Εμείς απευθυνόμαστε στον καθένα ανεξάρτητα τι ψηφίζουν ή τι θα ψηφίσουν και τους λέμε ότι τα προβλήματα των δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών είναι προβλήματα που πρέπει να μας ενώσουν όλους, τουλάχιστον στην αντίσταση, στην αποκάλυψή τους, αν δεν μπορέσουν - που θα ήταν το καλύτερο - να μας ενώσουν όλους στην κάλπη».

Σε αλληλεπίδραση με το λαό οι στόχοι του Κόμματος

Απαντώντας σε ερώτηση πρόγνωσης για το ποσοστό που θα πάρει το ΚΚΕ στις εκλογές, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Οι πολιτικοί στόχοι του Κόμματος δεν καθορίζονται μόνο από εμάς. Είναι σε αλληλεπίδραση και με το λαό. Οσο μεγαλώνουν οι λαϊκοί αγώνες και οι αντιστάσεις, τόσο θα μεγαλώνει και το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ. Αυτή είναι μία διαφορά του Κόμματός μας από τα άλλα κόμματα. Π.χ. η απάθεια και η μοιρολατρία τροφοδοτεί σε εκλογικά ποσοστά τα μεγάλα κόμματα κυρίως. Εμείς δίνουμε τη μάχη με τη μέγιστη αισιοδοξία, με τη μέγιστη σοβαρότητα και από εκεί και πέρα τα εκλογικά αποτελέσματα θα καταγράψουν όχι μόνο την ικανότητα του ΚΚΕ να πείθει αλλά και το βαθμό χειραφέτησης του λαού από τη μοιρολατρία.

Η κυβέρνηση πέρασε χειροπέδες στο ΕΡΣ

Την προηγούμενη μέρα η Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα επίθεση του υπουργού Τύπου εναντίον του ΕΡΣ, σχολίασε: «Η κυβέρνηση με δικό της νόμο συγκρότησε το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο από τη στιγμή που συγκροτήθηκε τού έβαλε στα χέρια χειροπέδες. Πρώτα πρώτα δεν έχει αρμοδιότητες. Εμφανίζεται σαν μία ανεξάρτητη αρχή, γνωμοδοτεί και η εκάστοτε κυβέρνηση και ο υπουργός Τύπου μπορεί να πετάξει τις γνωμοδοτήσεις στο καλάθι των αχρήστων. Και δεν είναι τυχαίο ότι δε στεριώνει πρόεδρος. Κάθε άνθρωπος που έχει μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια παραιτείται, από τη στιγμή που είναι ανενεργός. Επομένως, ο κ. Ρέππας υβρίζει ένα όργανο, το οποίο και ο ίδιος προσωπικά, αλλά στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, προσπαθεί να το καταστήσει ανυπόληπτο».

Πώς προστατεύεται ο εργαζόμενος στο χώρο δουλιάς;

Αναφερόμενη στη συζήτηση που τις τελευταίες μέρες αναπτύσσεται σχετικά με την προσωπική ζωή, σημείωσε:

«Δεν μπορεί κανείς να έχει διαφορετική γνώμη, ότι πρέπει να προστατεύεται η προσωπική ζωή όχι μόνο των επωνύμων, αλλά των πάντων. Και στην προσωπική προσφορά και στο προσωπικό αδίκημα, δεν πρέπει να υπάρχει ανισότητα μεταξύ του επώνυμου και του ανώνυμου. Αντίθετα στον επώνυμο χρειάζεται μεγαλύτερη αυστηρότητα.

Θέλω όμως να εκφράσω έναν άλλο προβληματισμό. Η ανησυχία μας για την προσωπική ζωή πρέπει να περιορίζεται μόνο στα όρια των τεσσάρων τοίχων του σπιτιού μας; Σαφώς όχι. Με την ευκαιρία θέλουμε να επεκτείνουμε το θέμα.

Ο εργαζόμενος στον τόπο δουλιάς θα προστατεύεται ως εργαζόμενος από την τρομοκρατία, τη χειραγώγηση, από τους εκβιασμούς, από τη σεξουαλική παρενόχληση; Η προσωπική ζωή του ανθρώπου δεν είναι μόνο οι 4 τοίχοι του σπιτιού του, αλλά υπάρχει παντού.

Ας εκφράσω όμως και έναν φόβο, επειδή ξέρουμε σε ποιες συνθήκες ζούμε, σε συνθήκες που δεν υπάρχει σεβασμός, ούτε προσωπικών δικαιωμάτων, ούτε πραγματική δημοκρατία. Πολύ φοβόμαστε ότι κάτω από την ανάγκη να προστατευτεί πραγματικά η ιδιωτική ζωή των ατόμων μπορεί να ψηφιστούν νόμοι, που είναι εντελώς αντιδημοκρατικοί και παρεμποδίζουν την οποιαδήποτε κοινωνική και πολιτική κριτική και κατά ατόμων και μάλιστα πολιτικών - όλων των κομμάτων - και κυβερνητικών παραγόντων. Δηλαδή, αύριο μπορείς να πεις ότι ο α ή ο β υπουργός αδίκησε πολίτες, περιοχές και να σου πούνε ότι πρέπει να σεβαστείς την προσωπική του ιδιότητα.

Θέλει πολλή προσοχή, γιατί είναι πολύ λεπτή η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο σεβασμό της προσωπικής ιδιότητας κάποιου και στο δικαίωμα να του κάνουν κριτική.

Θα χρειαστεί λοιπόν πολύ σοβαρή δουλιά για να υπάρχει έστω μία θεσμική κατοχύρωση, γιατί από κει και πέρα χρειάζεται πολύ μεγάλη πάλη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ