Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο επίκεντρο οι δύο διακηρύξεις των τουρκοκυπριακών οργανώσεων

Ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αλί Ερέλ, δήλωσε ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να εξευρεθεί πριν από το τέλος του 2002, διαφορετικά θα είναι βαρύ το τίμημα τόσο για τον τουρκικό λαό όσο και για τους Τουρκοκυπρίους.

«Η μη λύση δεν είναι λύση για την Κύπρο», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, το οποίο ηγείται της κίνησης «Κοινό Οραμα», που θέλει λύση μιας ενιαίας Κύπρου και ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, ο Α. Ερέλ επισήμανε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν από την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη στην ΕΕ.

Απαντώντας στην επικριτική επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για το «Κοινό Οραμα», που υπογράφεται από 86 οργανώσεις στα Κατεχόμενα, ο Α. Ερέλ ανέφερε ότι «κακώς ο κ. Ντενκτάς προσπαθεί να οδηγήσει τις οργανώσεις στο εδώλιο του κατηγορουμένου για υπεράσπιση δηλώσεων και πράξεων που δεν έγιναν». Ο Α. Ερέλ απέστειλε στον Ρ. Ντενκτάς επιστολή, στην οποία υπογραμμίζει ότι κακώς επικρίνονται διάφορα σημεία της διακήρυξης με την ονομασία «Κοινό Οραμα». Εξέφρασε, εξάλλου, τη λύπη του επειδή ουδέποτε πήρε απάντηση στις εισηγήσεις και επιστολές που κατά διαστήματα απέστειλε στην ψευδοκυβέρνηση, παρότι όλες αποσκοπούσαν στην ανόρθωση της τουρκοκυπριακής οικονομίας.

Ο Α. Ερέλ είπε ότι υπάρχει αδιαφορία από μέρους Τούρκων επενδυτών για επενδύσεις στα Κατεχόμενα και επισήμανε το γεγονός ότι χιλιάδες Τουρκοκύπριοι περνούν καθημερινά τη διαχωριστική γραμμή για να εξασφαλίσουν το ψωμί τους από τους Ελληνοκυπρίους. Και εσείς κ. Ντενκτάς, πρόσθεσε, γνωρίζετε ότι αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών.

Στο μεταξύ, ο «υπουργός τουρισμού», Σερτάρ Ντενκτάς, εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο διακηρύξεις, η μία του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου και η δεύτερη του Εθνικού Λαϊκού Κινήματος, που υποστηρίζει τις θέσεις Ντενκτάς, μπορούν να οδηγηθούν σε μια «κοινή γραμμή», αφού «ο στόχος είναι κοινός».

Ο «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, επέκρινε την ανακοίνωση των οργανώσεων, λέγοντας ότι το «όραμα των Τουρκοκυπρίων είναι το κράτος τους, η κυριαρχία τους και η συμπόρευσή τους με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, δριμύ «κατηγορώ» κατά του «Κοινού Οράματος» εξαπέλυσε και ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δικαιοσύνης, Μπουρχάμ Γιρμιμπέσογλου, που είπε ότι το «Κοινό Οραμα» δε διαφέρει από «ένα έγγραφο προδοσίας, το οποίο μαχαιρώνει τον Ντενκτάς πισώπλατα».

Αντίθετα, χαιρετίζει τη διακήρυξη του Εθνικού Λαϊκού Κινήματος, που υπογράφεται από 185 οργανώσεις και αποτελεί απάντηση, όπως είπε, στο «όραμα του αντεθνικού μετώπου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ