Κυριακή 28 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2ο ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Ανταλλαγή πλούσιας εμπειρίας και κοινές πρωτοβουλίες

Με τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την παραπέρα δράση του νεολαιίστικου κινήματος των Βαλκανίων, κυρίως ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον επόμενο Νοέμβρη στην Πράγα, αλλά και της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 25/7 το 2ο ΑντιΝΑΤΟικό Κάμπινγκ Νεολαίας που φιλοξενήθηκε στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, στην κατασκήνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δεκάδες νέοι, εκπρόσωποι πολιτικών νεολαιών και κινημάτων από τα Βαλκάνια και άλλες χώρες, είχαν εκεί την ευκαιρία να διασκεδάσουν (παιχνίδι, αθλητικά τουρνουά, μουσική και χορός), κυρίως όμως να ανταλλάξουν εμπειρίες και να βγάλουν συμπεράσματα για τη δράση της νεολαίας και τη δυνατότητα παραπέρα ενίσχυσής της. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν εκπρόσωποι των παρακάτω οργανώσεων: ΚΝΕ, «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» (ΝΔΕ), Πανσπουδαστική ΚΣ, Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, ΕΔΟΝ Κύπρου, ΚΚ Τουρκίας (TKP), Σοσιαλιστική Βουλγαρική Ενωση Νεολαίας, ΚΚ Βουλγαρίας «Γκ. Δημητρόφ», Βουλγαρική Κομμουνιστική Λίγκα Νεολαίας, Ειρηνιστές του «Σίμπιου» (Ρουμανία), Νεολαία του ΚΚ Μακεδονίας (FYROM), Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών.

Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε ένα κείμενο αλληλεγγύης στο λαό της Κύπρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 28 χρόνων από την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού, ενώ στο ίδιο κείμενο γίνεται αναφορά και σε άλλους λαούς που έχουν πληγεί κι αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, όπως οι Παλαιστίνιοι. Μάλιστα, κήρυξαν την 23η του Σεπτέμβρη, οπότε συμπληρώνονται δυο χρόνια από την έναρξη της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα, ημέρα δράσης για την κάθε οργάνωση στη χώρα της με σχετικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς το λαό της Παλαιστίνης.

Ακόμα, συνέταξαν από κοινού ένα κείμενο σχετικό με το θέμα των μεταναστών, τονίζοντας ότι αιτία του φαινομένου είναι η ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού. Οι νεολαίοι αγωνιστές επισήμαναν ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης θα ενταθεί, η κατάσταση θα χειροτερεύσει και λόγω των πρόσφατων σχετικών αποφάσεων της ΕΕ (Σεβίλλη), τις οποίες και κατήγγειλαν. Εξέφρασαν τέλος, μέσα από το κείμενό τους τη θέλησή τους να εντείνουν την αλληλεγγύη της νέας γενιάς απέναντι στους μετανάστες - θύματα του ιμπεριαλισμού και να δυναμώσει η πάλη για τα δικαιώματα των μεταναστών.

Οι συζητήσεις όμως του 2ου ΑντιΝΑΤΟικού Κάμπινγκ Νεολαίας επικεντρώθηκαν σε δυο σημαντικούς σταθμούς για το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα γίνει το Νοέμβρη του 2002 στην Πράγα.

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, κατέληξαν να συμμετέχουν στις κεντρικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο εκείνη στην πόλη και να στηρίξουν την ατζέντα δράσης της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ενώ πρόσθεσαν πως οι μέρες διεξαγωγής της Συνόδου θα αποτελέσουν μέρες δράσης των κινημάτων και στις χώρες τους. Επισήμαναν δε, πως η συγκεκριμένη Σύνοδος δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ως κράτος - μέλος της ΕΕ αλλά και τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες, καθώς κατά τη διάρκειά της θα συζητηθούν και θέματα διεύρυνσης.

Αντίστοιχα, σχετικά με τη Σύνοδο της Πράγας, συμφώνησαν ότι θα εκδοθεί κοινό κείμενο μέσα από το οποίο θα εκφράζεται η αντίθεση των βαλκανικών νεολαιών στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και πως θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην Πράγα. Επίσης ότι οι μέρες της Συνόδου θα αποτελέσουν μέρες δράσης και στη χώρα τους και θα καλέσουν όλους όσοι αντιτίθενται στη διεύρυνσή του με την ένταξη χωρών της Βαλκανικής, να στείλουν μηνύματα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των οργανώσεων.

Τέλος, έγινε συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών από τη δράση κάθε νεολαίας στο κίνημα της χώρας της, υπήρξαν μέρες αυτοπαρουσίασης κάθε οργάνωσης και αναλυτικής συζήτησης για την κατάσταση των εργασιακών, μορφωτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς σε κάθε χώρα.

Η μαζικότητα, ο ενθουσιασμός και τα συμπεράσματα του 2ου ΑντιΝΑΤΟικού Κάμπινγκ, οδήγησαν την ΚΝΕ να εκτιμήσει ότι η διοργάνωση μπορεί πραγματικά να εξελιχθεί σε ένα θεσμό για τη νεολαία των Βαλκανίων, για κοινή δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενώ εκφράστηκε η διάθεση όλων των συμμετεχόντων να ενταθεί το επόμενο διάστημα η κοινή, συντονισμένη δράση ενάντια στην πολιτική του ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ