Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Παραίτηση - «εξπρές»...

ΧΑΓΗ.- Προτού κλείσει τις πρώτες 12 ώρες ζωής η νέα ολλανδική κυβέρνηση τριμερούς κομματικού συνασπισμού, σημειώθηκε (αργά προχτές βράδυ) η πρώτη παραίτηση! Η 44χρονη Φιλομένα Μπίλχουτ, που ορκίστηκε υφυπουργός Εσωτερικών και είναι στέλεχος του κόμματος «Λίστα Πιμ Φορτάιν» (το οποίο αντιτίθεται στους μετανάστες), ανακοίνωσε την παραίτησή της. Η αφορμή δόθηκε όταν αποκαλύφθηκε η συμμετοχή της κατά το παρελθόν σε παραστρατιωτική οργάνωση, που υποστήριζε τον αρχηγό πραξικοπήματος το 1980 στο Σουρινάμ, Ντέζι Μπουτέρσε!

Η Φιλομένα Μπίιλχουτ - που ήταν η πρώτη ξένης καταγωγής γυναίκα που διορίστηκε ποτέ ως υφυπουργός σε ολλανδική κυβέρνηση, αλλά και η πιο βραχύβια σε θητεία υπουργός...-εξήγησε αργότερα στους δημοσιογράφους γιατί παραιτήθηκε: «Εδωσα ψευδείς πληροφορίες στον πρωθυπουργό Μπαλκενέντε. Για να μείνει στο απυρόβλητο η κυβέρνηση, αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου στη βασίλισσα».

Λίγο πριν την ορκωμοσία της νέας ολλανδικής κυβέρνησης, το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL-4 είχε μεταδώσει φωτογραφίες της Μπίιλχουτ με στρατιωτική στολή το έτος 1983 και οι οποίες αποδεικνύουν ότι, αντίθετα με τις παρελθούσες δηλώσεις της, ήταν στέλεχος των παραστρατιωτικών ομάδων που στήριζαν τον επικεφαλής στασιαστών Ντέζι Μπουτέρσε στο Σουρινάμ (πρώην ολλανδική αποικία στις βόρειες ακτές της Νότιας Αμερικής που ανεξαρτητοποιήθηκε το 1975).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ