Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματοκύλισμα στη Γάζα
  • 15 νεκροί, ανάμεσά τους 9 παιδιά, και 176 τραυματίες είναι ο απολογισμός της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής σε κτίριο στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, με στόχο στέλεχος της Χαμάς, που λίγο νωρίτερα είχε συμφωνήσει σε εκεχειρία
  • Θριαμβολογεί ο Σαρόν μέσα σε βροχή επικρίσεων, εντός και εκτός Ισραήλ

Το νεκρό κορμάκι της - μόλις - δίμηνης Ντιάνας Ράμι Ματάρ στα χέρια του απαρηγόρητου πατέρα της, θύματος της δολοφονικής επίθεσης των Ισραηλινών στη Γάζα

Associated Press

Το νεκρό κορμάκι της - μόλις - δίμηνης Ντιάνας Ράμι Ματάρ στα χέρια του απαρηγόρητου πατέρα της, θύματος της δολοφονικής επίθεσης των Ισραηλινών στη Γάζα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Σε μια μάζα συντριμμιών μετέτρεψαν, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ισραηλινά F 16 τριώροφο κτίριο στο κέντρο πυκνοκατοικημένης περιοχής στην πόλη της Γάζας, παρασέρνοντας στο θάνατο 15 Παλαιστινίους και τραυματίζοντας άλλους 176. Στόχος της επίθεσης ήταν ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Σεΐκ Σαλάχ Σχαχάντα.

Επί ώρες, κάτοικοι και σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να αναγνωρίσουν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή ό,τι απέμεινε από αυτό στα συντρίμμια. Μετά από ώρες, και ενώ υπάρχουν φόβοι ότι κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται και άλλοι νεκροί, ο πρώτος απολογισμός κατέγραφε 15 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους ο «στόχος» Σεΐκ Σαλάχ Σχαχάντα, η σύζυγος, η κόρη και ένας σωματοφύλακάς του, αλλά και 9 παιδιά ηλικίας από 2 μηνών μέχρι 13 χρόνων, που κατοικούσαν στο ίδιο κτίριο. Επίσης, σύμφωνα με τις νοσοκομειακές πηγές και το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 176 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται 36 παιδιά και 23 γυναίκες.

Το απόγευμα, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ανταποκρίθηκαν στην έκκληση 13 εθνικών και ισλαμικών παλαιστινιακών οργανώσεων και μετέτρεψαν σε διαδηλώσεις οργής τις κηδείες των θυμάτων. Σε ξεχωριστά περιστατικά, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κοντά στον εποικισμό Κισουφίμ, της Λωρίδας της Γάζας, από ισραηλινά πυρά. Επίσης, στη Δυτική Οχθη, στην ευρύτερη περιοχή της Νάμπλους, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 3 Παλαιστινίους, που ισχυρίζεται ότι εμπλέκονταν στην επίθεση, την περασμένη εβδομάδα, σε λεωφορείο στον εποικισμό Εμμανουέλ.

«Εγκλημα πολέμου»

«Απαίσιο έγκλημα» χαρακτήρισε την αεροπορική επίθεση ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Αραφάτ κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι σιωπά και την κάλεσε να παρέμβει, ενώ σημείωσε ότι «η ισραηλινή απαράδεκτη επίθεση σημειώνεται, για άλλη μια φορά, την ώρα που υπάρχουν θετικές πρωτοβουλίες».

Για «έγκλημα πολέμου» έκανε λόγο ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, και εκτίμησε ότι «στοχεύει να καταστρέψει κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης». «Προσπάθεια του Σαρόν να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια ειρήνης» χαρακτήρισε την επίθεση ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, ενώ ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα δήλωνε ότι η Π. Αρχή σκέφτεται να προσφύγει «στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», προοπτική που Ισραηλινοί αξιωματούχοι λοιδορούσαν, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει παλαιστινιακό κράτος για να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο».

Ταυτόχρονα, την μήνιν τους δεν έκρυβαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις. Στελέχη της Χαμάς απειλούσαν «με σειρά επιθέσεων». Ανάλογες απειλές εκτόξευσαν και οι Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα όπως και η Τζιχάντ. Λίγο πριν την επίθεση επιβεβαιωνόταν ότι η Χαμάς συμφώνησε σε τερματισμό των επιθέσεων με την Π. Αρχή.

Θριαμβολογίες και παραιτήσεις

Για «μεγάλη επιτυχία» μίλησε ο Αριέλ Σαρόν, που ενέκρινε, προσωπικά, την αεροπορική επιδρομή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Σεΐκ Σαλάχ Σχαχάντα, που ήταν στις ισραηλινές και στη συνέχεια στις παλαιστινιακές φυλακές από το 1988 έως το 1999, ευθύνεται για σειρά επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ. Εσπευσε, πάντως, να εκφράσει τη λύπη του για το θάνατο των παιδιών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γκιντεόν Μέιρ, δήλωνε ότι «δεν ήταν στόχος οι πολίτες, αλλά σε έναν πόλεμο υπάρχουν και τέτοια ατυχή συμβάντα, ιδιαίτερα όταν άμαχοι χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες»!

Φαίνεται, όμως, ότι η χτεσινή επίθεση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την υφυπουργό Αμυνας, Ντάλια Ράμπιν - Πελόσοφ, μέλος του Εργατικού Κόμματος και κόρη του δολοφονημένου πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν. Η Ράμπιν - Πελόσοφ ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την κυβέρνηση. Η παραιτηθείσα είχε, επανειλημμένως, ζητήσει την αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι με την παραμονή του «καλύπτει» την πολιτική κατοχής του Σαρόν, που συνθλίβει κάθε συμφωνία που είχε πετύχει ο πατέρας της.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη χτεσινή επίθεση και ο Γιόσι Σαρίν, επικεφαλής του αντιπολιτευτικού Μέρετζ, υποστηρίζοντας ότι «πάλι ο Σαρόν τινάζει στον αέρα τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, ενώ ήταν σχεδόν βέβαιο ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρώτη συμφωνία και ότι ορισμένες εξτρεμιστικές οργανώσεις είχαν πειστεί να σταματήσουν τις επιθέσεις». Ανάλογη άποψη εξέφρασε το κόμμα Χαντάς, όπως και όλες οι φιλειρηνικές ισραηλινές οργανώσεις. Διόλου τυχαία, ίσως, η εφημερίδα «Χααρέτζ» χτες παρουσίασε εκτενώς την παλαιστινιακή πρόταση για επανάληψη της ισραηλινο-παλαιστινιακής συνεργασίας ασφαλείας, με τη δέσμευση εκ μέρους των παλαιστινιακών δυνάμεων ότι θα κατάσχουν όλα τα παράνομα όπλα και θα συλλάβουν μαχητές, σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό κάθε ισραηλινής επίθεσης. Φυσικά, προϋποτίθεται η ισραηλινή αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Διεθνής «θύελλα»... στα λόγια

Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση «σκληρή και αδέξια», ενώ ο εκπρόσωπός του, Αρι Φλάισερ, τόνισε ότι «το Ισραήλ θα έπρεπε να σκέφτεται τις συνέπειες των πράξεών του. Ο Πρόεδρος Μπους είναι ο πρώτος που θα σταθεί στο πλευρό του, αλλά όχι στη συγκεκριμένη πράξη». Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση που παραλλήλιζε τις παλαιστινιακές απώλειες αμάχων με τις απώλειες Αφγανών αμάχων, παραλληλισμό που η ισραηλινή ηγεσία δε χάνει ευκαιρία να διατυπώνει, ο Φλάισερ δήλωσε το εξής: «Εμείς πλήττουμε, μόνο κατά λάθος, αμάχους, ενώ ο ισραηλινός στρατός ήταν βέβαιος ότι θα σκότωνε αμάχους, αφού έπληξε πυκνοκατοικημένη πολυκατοικία. Είναι εντελώς διαφορετικό».

Την κατηγορηματική καταδίκη τους για τις εξωδικαστικές δολοφονίες ακριβείας και την «ανικανότητα του Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους» εξέφρασαν ο ΟΗΕ, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ερυθρός Σταυρός, η ΕΕ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία. Κοινός τόπος στις καταδικαστικές ανακοινώσεις είναι η επισήμανση ότι η ισραηλινή επίθεση σημειώνεται ενώ υπάρχουν σαφή δείγματα προόδου και αποκλιμάκωσης. Εντονότερη είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι αραβικές χώρες και ο Αραβικός Σύνδεσμος, που ζητούν τη λήψη μέτρων για την προστασία των Παλαιστινίων και την τιμωρία του Ισραήλ και αμφισβητούν ανοιχτά την όποια πρόθεσή του για ειρήνη, υποστηρίζοντας ότι «πάντα επιτίθεται όταν έχει γίνει πρόοδος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ