Σάββατο 20 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Και η Ιαπωνία θέλει συμμετοχή στους αγωγούς

ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ - ΤΟΚΙΟ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Η Ιαπωνία συζητά την πιθανή συμμετοχή της στον «διαφγανικό» αγωγό πετρελαίου, για να μειώσει την εξάρτησή της από τα ενεργειακά συμβόλαια που έχει συνάψει με χώρες της Μέσης Ανατολής, ανέφεραν χτες ιαπωνικές διπλωματικές πηγές στο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Σχετικές διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται στο Τουρκμενιστάν, χώρα που μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν δραστηριοποιείται έντονα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, το Πακιστάν και τη νέα κυβέρνηση Καρζάι, σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σε επίσκεψή του στην τουρκμενική πρωτεύουσα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Σεϊκέν Σουγκιούρα, δήλωσε πως το Τόκιο «είναι έτοιμο να εξετάσει πιθανές μορφές συμμετοχής και συνεργασίας στο έργο».

Η κατασκευή του ενός αγωγού, μήκους 1.460 χιλιομέτρων, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή Ντολεταμπάντ - Ντονμέζ του Τουρκμενιστάν στο Μουλτάν του Πακιστάν διαμέσου του Αφγανιστάν, προϋπολογίζεται ότι θα κοστίσει κάπου 2 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το ίδιο έργο που εξέταζε έως και το 1999 η αμερικανική UNOCAL (με μπροστάρη το σημερινό ειδικό απεσταλμένο του Μπους για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ), πριν επέλθει η καταστροφή των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ -Ταλιμπάν.

Η Ουάσιγκτον φέρεται να υποστηρίζει σθεναρά το έργο που θεωρεί, όπως σχολιάζουν παρατηρητές των περιφερειακών ισορροπιών, ως ένα μέσο «μείωσης της επιρροής της Ρωσίας και του Ιράν». Ταυτόχρονα, αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μειώσει τη γεωπολιτική σημασία των αραβικών χωρών και ειδικά της Σαουδικής Αραβίας, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον ΟΠΕΚ.

Στο ίδιο το Αφγανιστάν στο μεταξύ και παρά την αποχώρηση και των τελευταίων Βρετανών πεζοναυτών από τη χώρα, οι επιχειρήσεις καταδίωξης στελεχών της Αλ-Κάιντα συνεχίζονταν από τους Αμερικανούς. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πάντως την οργή μεγάλου μέρους του αφγανικού πληθυσμού λόγω των απανωτών σφαγών αθώων...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ