Σάββατο 20 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι διεργασίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το Σααντέτ, ή κόμμα της Ευτυχίας, του Ρετζάι Κουτάν, ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση μομφής στις 25 του Ιούλη, αλλά χωρίς σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας - καθώς διαθέτει 48 έδρες σε σύνολο 550, και δε φέρεται να έχει αποσπάσει υποστήριξη από κανένα άλλο κόμμα.

Την ίδια ώρα ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, μοίρασε στα ΜΜΕ μια γραπτή δήλωση με την οποία ουσιαστικά κάλεσε τα υπόλοιπα πολιτικά σχήματα που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκά να «αποδείξουν την ειλικρίνειά τους» περνώντας τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζητάει η ΕΕ, τις οποίες το ΜΗΡ θεωρεί «καταστροφικές» για τη χώρα, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο. «Δώσαμε την ευκαιρία στα κόμματα που πιστεύουν ότι αυτό θα είναι για το καλό της Τουρκίας να αποδείξουν πόσο ειλικρινή είναι», σχολίασε με μεγάλη δόση ειρωνείας ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος.

Ο πρωθυπουργός «υπό προθεσμία» Μπουλέντ Ετζεβίτ εμφανίστηκε χτες να αμφιβάλλει για το κατά πόσο θα προλάβουν να ψηφιστούν από το τουρκικό Κοινοβούλιο οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις πριν τις εκλογές της 3ης του Νοέμβρη.

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ επιβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα θα επισημοποιήσει την ίδρυση του κόμματός του, με στόχο «να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού (και) την οικοδόμηση μιας νέας Τουρκίας». Μαζί με τον υπουργό Οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, και τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Χουσαμετίν Οζκάν, ο Τζεμ θεωρείται ο πιο «ευνοούμενος» Τούρκος πολιτικός της Δύσης. Πάντως, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο Ασοσιέιτεντ Πρες ο Τζεμ εμφανίστηκε να ανησυχεί για το κατά πόσο θα μπορέσει να οργανώσει το νέο του κόμμα: «Κάνουμε μια κούρσα ενάντια στο χρόνο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ