Σάββατο 13 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Απαιτείται σύγκρουση με την αντιαγροτική πολιτική

Ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος

Τις τεράστιες συνέπειες που θα επιφέρει στους μικρομεσαίους αγρότες η αναθεώρηση της ΚΑΠ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και τους καλεί να εκφράσουν έμπρακτα στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές την καταδίκη τους στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, που γίνεται στα πλαίσια της διεύρυνσης της ΕΕ, θα συρρικνώσει παραπέρα την εγχώρια αγροτική παραγωγή, θα αποδεκατίσει το αγροτικό εισόδημα και θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Και αυτό γιατί μειώνονται σταδιακά σε μια εξαετία, κατά 20%, οι κοινοτικές γεωργικές ενισχύσεις, οι οποίες αποσυνδέονται από την αγροτική παραγωγή και με εντελώς υποκριτικό τρόπο συνδέονται με διάφορα περιβαλλοντικά προσχήματα, για να είναι δυνατή η περικοπή τους.

Οι συνέπειες αυτών των αρνητικών αλλαγών δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να συγκαλυφτούν με τη μεταφορά ορισμένων κονδυλίων στο λεγόμενο δεύτερο πυλώνα, που αφορά τον αγροτοτουρισμό και άλλες συμπληρωματικές δραστηριότητες. Δεν μπορούν να συγκαλυφτούν και με την απαλλαγή από την περικοπή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που παίρνουν κοινοτικές ενισχύσεις λιγότερες από 5.000 ΕΥΡΩ, επειδή πολλά αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας παίρνουν κοινοτικές ενισχύσεις περισσότερες από 5.000 ΕΥΡΩ, όπως οι καπνοπαραγωγοί που έχουν ποσόστωση στα Βιρτζίνια μεγαλύτερη από 1.700 κιλά, οι βαμβακοπαραγωγοί που έχουν παραγωγή μεγαλύτερη από 12.000 κιλά κ.ο.κ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί ουσιαστικά με την πρόταση της Επιτροπής, την οποία μέχρι πρόσφατα χαρακτήριζε ισορροπημένη. Οι όποιες επιμέρους διαφωνίες και οι ανέξοδοι λεονταρισμοί για προάσπιση τάχα των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών έχουν στόχο να ρίξουν στάχτη στα μάτια των αγροτών και να συγκαλύψουν τις ευθύνες της.

Και οι προτάσεις της Επιτροπής δείχνουν την αναγκαιότητα της σύγκρουσης των μικρομεσαίων αγροτών με τις αντιαγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Δείχνουν επίσης τη ρεαλιστικότητα της πρότασης του ΚΚΕ για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου με στόχο τη λαϊκή εξουσία, η οποία στα πλαίσια μιας γενικότερης λαϊκής οικονομίας θα αναπτύξει την αγροτική οικονομία σε όφελος του λαού και των συνεταιρισμένων μικρομεσαίων αγροτών.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες στις επικείμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές να καταψηφίσουν τους συνδυασμούς που εξωραΐζουν την ΚΑΠ και θεωρούν μονόδρομο την ΕΕ και να υπερψηφίσουν τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ, τους συνδυασμούς που αντιστέκονται στις αντιαγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ