Σάββατο 13 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Αίτηση για καταλογισμό ευθυνών

«Καταστροφείς» και «υπεύθυνους πολιτιστικού βανδαλισμού» χαρακτηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συλλόγων για την Αποτροπή Κατασκευής του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στου Μακρυγιάννη, τον καθηγητή του ΑΠΘ και πρόεδρο του Οργανισμού Ανέγερσης ΝΜΑ, Δ. Παντερμαλή, και όποιους καθηγητές ή αποφοίτους της Αρχαιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή άλλων Σχολών του ΑΠΘ, «εμπλεκομένων καθ' οιονδήποτε τρόπο στην καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου Μακρυγιάννη».

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε αίτηση της επιτροπής προς την Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «για την παραπομπή σε έρευνα, καταλογισμό ευθύνης και επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων» στους κατoνομαζόμενους για την καταστροφή του χώρου «κατά παράβαση των Διεθνών Συμβάσεων που έχει υπογράψει και η χώρα μας και οι οποίες, ως γνωστόν, υπερέχουν των ελληνικών νόμων, σύμφωνα με το Σύνταγμα».

Η επιτροπή σημειώνει στο αίτημά της, ότι «στην καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη αντιτίθεται η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, καθηγητές αρχαιολόγοι όπως η κυρία Ντόρα Κατσωνοπούλου, οι κύριοι Χρήστος Ντούμας, Δημήτρης Σκυλάρντι, Γιώργος Κορρές, άλλοι αρχαιολόγοι και πανεπιστημιακοί καθηγητές άλλων ειδικοτήτων».

Την επιτροπή συγκροτούν οι σύλλογοι «Μακρυγιάννης», «Περικλής», «Παρθενώνας», «Προστασίας Περιβάλλοντος Θησείου», Επιτροπή Πολιτών Κουκακίου, Επιτροπή για την αποσόβηση της ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στη θέση Μακρυγιάννη, ελληνικό τμήμα ICOMOS μέλος UNESCO, επιτροπή μουσείου ΣΑΔΑΣ/ΠΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ