Κυριακή 14 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βασικός οικονομικός ενισχυτής του Κόμματος ο λαός

Στο άρθρο 45 του Καταστατικού του Κόμματος αναφέρεται: «Οι οικονομικοί πόροι του Κόμματος προέρχονται από τις συνδρομές των μελών, από οικονομικές εξορμήσεις, από προαιρετικές εισφορές, δωρεές ή κληρονομιές, από επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσει το Κόμμα, από τους μισθούς, συντάξεις και αποζημιώσεις που παίρνουν τα εκλεγμένα ή εξουσιοδοτημένα από το Κόμμα σε δημόσια αξιώματα μέλη του και από την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούται το Κόμμα».

Είναι προφανείς οι ιδεολογικοπολιτικοί και οικονομικοί λόγοι για τους οποίους βασική πηγή εσόδων πρέπει να είναι άμεσα οι λαϊκές δυνάμεις. Το ΚΚΕ πάντα απευθύνεται θαρρετά στους εργαζόμενους και ζητά την οικονομική στήριξή τους, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις της ταξικής πάλης, να συμβάλλει στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, τόσο άμεσα όσο και προοπτικά με την ανατροπή της κυριαρχίας των μονοπωλίων και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Η οικονομική δουλιά δεν είναι ένα επιμέρους καθήκον έξω από την πολιτική δράση του Κόμματος, από την προσπάθεια προώθησης των πολιτικών καθηκόντων που καθόρισε το 16ο Συνέδριο, από την προσπάθεια συγκρότησης του Μετώπου. Αντίθετα, τ' αποτελέσματά της εκφράζουν, ως ένα βαθμό, και τη θέληση των εργαζομένων να στηρίζουν το ΚΚΕ στην παραπέρα ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και το δυνάμωμα της παρέμβασής του στις πολιτικές εξελίξεις.

Πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες παλεύουμε θα γίνουν πιο δύσκολες και αντίξοες, καθώς είναι γνωστές οι προσπάθειες της άρχουσας τάξης να βάλει εμπόδια στη δράση του Κόμματος, με παλιές και νέες μεθόδους. Ο περιορισμός των οικονομικών πόρων που διαθέτει το Κόμμα, θα πρόσθετε δυσκολίες στην πολιτική του δράση, στην επαφή με τους εργαζόμενους, στη δυνατότητα να προβάλλει την πολιτική και τις θέσεις του, αξιοποιώντας όλα τα προπαγανδιστικά μέσα. Ο πρόσφατος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα τη δήθεν διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και το χτύπημα της διαπλοκής, είναι προφανώς αξιοποιήσιμος σε αυτή την κατεύθυνση.

Μεγάλες δυνατότητες

Σήμερα, συνολικά η οικονομική δουλιά βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν, με το κύρος και την επιρροή του Κόμματος, με την απήχηση που βρίσκουν οι πρωτοβουλίες και οι θέσεις του στους εργαζόμενους. Αυτό δυσκολεύει τη δράση των Κομματικών Οργανώσεων, δημιουργεί προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία τους. Οι συγκεκριμένες δυσκολίες οφείλονται καθαρά σε υποκειμενικές αδυναμίες των καθοδηγητικών οργάνων, των ΚΟΒ και των κομματικών μελών. Εχουν να κάνουν με το πώς κατανοείται και σχεδιάζεται η οικονομική δουλιά, μέχρι το πώς προωθείται, ελέγχεται, αναπροσαρμόζεται και, κυρίως, αποτελεί υπόθεση της κάθε ΚΟΒ και του κάθε συντρόφου η υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου.

Το πρόβλημα είναι οργανωτικό, ιδεολογικό και πολιτικό και συνδέεται με το χαρακτήρα και τους δεσμούς του Κόμματος με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα.

Στο ερώτημα που μπαίνει από ορισμένους συντρόφους, για το αν μπορούμε να υλοποιούμε τους οικονομικούς στόχους μας σε περίοδο παρατεταμένης λιτότητας για τους εργαζόμενους, πρέπει να απαντήσουμε κατηγορηματικά ΝΑΙ. Και τούτο γιατί:

α. Οι εργαζόμενοι πάντα στήριζαν το ΚΚΕ από το υστέρημά τους. Ολα τα προηγούμενα χρόνια το εισόδημά τους ήταν περιορισμένο, όμως στιγμή δεν έπαψαν να στηρίζουν και οικονομικά το Κόμμα. Ξέρουν πολύ καλά ότι μόνο το ΚΚΕ υποστηρίζει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τα δικά τους συμφέροντα, αντιμάχεται την πλουτοκρατία, βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό του εργαζόμενου λαού. Γι' αυτό και αποτελούν τον βασικό οικονομικό ενισχυτή του Κόμματος.

β. Στην πρόσφατη Πανελλαδική Εξόρμηση του Κόμματος υπερκαλύφθηκε το οικονομικό πλάνο και βελτιώθηκε ουσιαστικά η οικονομική δουλιά αρκετών Κομματικών Οργανώσεων, που συνέχισαν με επιτυχία αυτή την προσπάθεια και είχαν σημαντικά αποτελέσματα. Η θετική πορεία των οικονομικών σε αυτές τις Οργανώσεις επιβεβαιώνει τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν, αναδείχνει τις βασικές αιτίες της καθυστέρησης, υπογραμμίζει με τον πιο έντονο τρόπο τα μεγάλα περιθώρια, αν όλοι πειστούμε και απλωθούμε θαρρετά στους εργαζόμενους με το κουπόνι στο χέρι. Κατά τη διάρκεια της Δίμηνης Πανελλαδικής Εξόρμησης απευθυνθήκαμε σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε χώρους δουλιάς, συνοικίες, χωριά, σχολεία, συζητήσαμε μαζί τους, ζητήσαμε την ενίσχυσή τους και ανταποκρίθηκαν με ευχαρίστηση. Ολος αυτός ο κόσμος έχει διάθεση να μας στηρίξει πιο μόνιμα, πιο σταθερά. Εμείς δεν έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να σταθεροποιήσουμε την επαφή μαζί του.

γ. Η δράση του ΚΚΕ εκτιμάται από τα λαϊκά στρώματα. Εχουμε την πείρα των μεγάλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και τη συμβολή των κομματικών και κνίτικων δυνάμεων στην ανάπτυξή τους. Οι κομμουνιστές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του. Μέσα σε αυτή τη μάχη βρεθήκαμε δίπλα - δίπλα με ανθρώπους που ψήφιζαν άλλα κόμματα, έβλεπαν με διαφορετικό μάτι τα πράγματα, αλλά και το ίδιο το ΚΚΕ. Η επαφή, η συζήτηση μαζί τους για τις θέσεις του Κόμματος, για την ανάγκη βαθιών αλλαγών, για τη συγκρότηση του Μετώπου και το ρόλο που θα παίξει το ΚΚΕ, όχι απλά τους προβλημάτισε, αλλά ενίσχυσε και τις διεργασίες που, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, συντελούνταν μέσα τους. Αυτό το άνοιγμα του Κόμματος στις μάζες δημιουργεί νέες δυνατότητες και για την οικονομική δουλιά.

Υπόθεση όλων

Είναι γνωστά τα κριτήρια και οι δείκτες με βάση τα οποία παρακολουθούμε την αποτελεσματικότητα της δράσης μας στις συγκεκριμένες συνθήκες. Μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση των εσόδων του. Η ΚΕ καθόρισε συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους. Συζητήθηκαν συλλογικά σε όλο το Κόμμα και συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαία και ρεαλιστική η υλοποίησή τους. Αυτή η συμφωνία παραμένει κενό γράμμα όσο δεν εκφράζεται με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2002 θετικά. Η μάχη για βελτίωση χρειάζεται να δοθεί από όλα τα μέλη του Κόμματος. Ομως τα στελέχη, τα μέλη των καθοδηγητικών οργάνων έχουν πρόσθετη ευθύνη, δίνοντας το προσωπικό τους παράδειγμα στις Κομματικές Οργανώσεις που καθοδηγούν ή συμμετέχουν σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των αποφάσεων. Ο στόχος για συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων στην εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία, με ταυτόχρονη καταδίκη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ απαιτεί γερές οργανώσεις που θα κάνουν πράξη τις αποφάσεις του Κόμματος σε όλα τα πεδία.

Οι οικονομικοί στόχοι είναι συγκεκριμένοι και αποτελούνται από την κομματική συνδρομή και ένα ποσό που χρειάζεται να συγκεντρώνεται από ενισχύσεις φίλων και οπαδών κάθε μήνα. Δε θα υλοποιηθούν, αν δεν καταφέρουμε να υλοποιείται πρωταρχικά το προσωπικό πλάνο κάθε συντρόφου, κάθε ΚΟΒ ξεχωριστά. Αποτελεί προϋπόθεση για τη λύση του οικονομικού προβλήματος σε κάθε κομματικό επίπεδο, σε ολόκληρο το Κόμμα.

Υπάρχουν σήμερα αρκετοί σύντροφοι και ΚΟΒ που το πέτυχαν σε μηνιάτικη βάση, με καλό σχεδιασμό, καθημερινό συντροφικό έλεγχο και βοήθεια από τα παραπάνω όργανα και καθοδηγητές. Για παράδειγμα μια εργατική ΚΟΒ, που αποτελείται στην πλειοψηφία της από συντρόφισσες, βελτίωσε την παρουσία της στους χώρους δουλιάς, δυνάμωσε την κομματική δουλιά στο συνδικάτο, προχώρησε άμεσα σε πλατιές συσκέψεις και ταυτόχρονα φρόντισε μέσα από αυτή τη δραστηριότητα να λύσει το πρόβλημα των οικονομικών (σύνολο συνδρομών, κάλυψη του πλάνου ενισχυτών, υλοποίηση του μηνιάτικου πλάνου). Το ίδιο κατάφεραν και ορισμένες άλλες ΚΟΒ.

Αυτή η μερική επιτυχία επιβεβαιώνει ότι ο στόχος είναι ρεαλιστικός και εφικτός. Μπροστά μας έχουμε τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές. Ηδη ξεκινήσαμε έναν νέο κύκλο επικοινωνίας με όλο εκείνο τον κόσμο που συναντηθήκαμε και γνωρίσαμε στους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών και της νεολαίας.

Μέσα από μικρές συσκέψεις να τους οργανώσουμε κατά κλάδο, χώρο δουλιάς, συνοικία, να τους χρεώσουμε με εμπιστοσύνη να δουλέψουν πλατιά για τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ. Στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης και αντίστασης κατά της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και να εκφραστεί στην εκλογική μάχη, απομονώνοντας κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σχήματα, «αντάρτες» ή δήθεν ανεξάρτητους υποψήφιους.

Μπορούμε, μέσα σε αυτές τις συνθήκες και χωρίς να υποτιμάμε στο ελάχιστο τις δυσκολίες, να αυξήσουμε την πολιτική επιρροή του Κόμματος και κατά συνέπεια και την εκλογική. Ταυτόχρονα να δυναμώσουμε και την οικονομική δουλιά, δίνοντας αποστομωτική απάντηση σε όσους σχεδιάζουν περιορισμό της δράσης του ΚΚΕ.


Του
Γιάννη ΧΩΤΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ