Σάββατο 6 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Απαντούν με νέα 4ήμερη απεργία

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση του Ομίλου έκρινε παράνομη και καταχρηστική τη δεκαπενθήμερη απεργία, που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη

Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία των εργαζομένων κατά της ιδιωτικοποίησης

Motion Team

Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία των εργαζομένων κατά της ιδιωτικοποίησης
Παρά τον αντιδημοκρατικό και αντεργατικό κατήφορο της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν με οποιαδήποτε μορφή τον αγώνα τους, για να αποτρέψουν το ξεπούλημα του Ομίλου στο Λάτση και στους κατά περίσταση Ρώσους συνεταίρους της Lukoil.

Χτες, την ώρα που το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ανακοίνωνε ότι η απεργία των εργαζομένων των ΕΛΠΕ ήταν παράνομη και καταχρηστική, την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή - Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία, πήρε την απόφαση για τη συνέχιση της απεργίας στα ΕΛΠΕ, κηρύσσοντας 4ήμερη απεργία, η οποία θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ απόφαση του σωματείου των ΕΛΠΕ, είναι να ζητηθεί, μετά από την πραγματοποίηση της τετραήμερης απεργίας της Ομοσπονδίας, να λάβουν παρόμοια απόφαση τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης.

Της απόφασης του Πρωτοδικείου, είχαν προηγηθεί όλο το περασμένο διάστημα ένα όργιο απειλών και εκβιασμών, τόσο από τη διοίκηση του Ομίλου, όσο και από την κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου. Η διοίκηση, ήδη πριν δύο βδομάδες είχε ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια, ενώ ο Α. Τσοχατζόπουλος, την περασμένη Τρίτη, έκανε λόγο για την πρόθεση της κυβέρνησης να αναστείλει την απεργία των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ με οποιοδήποτε μέσο.

Στην απόφασή του, το Μονομελές Πρωτοδικείο αναφέρει: Απαγορεύει τη συνέχιση της απεργίας αυτής και την επανάληψή της στο μέλλον, καθώς και την πραγματοποίηση κάθε άλλης μορφής απεργιακής κινητοποίησης για τα ίδια αιτήματα. Απειλεί εις βάρος του εναγομένου συνδικαλιστικού σωματείου, χρηματική ποινή τριών χιλιάδων ευρώ για κάθε παράβαση των διατάξεων αυτής της απόφασης και κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή.

Το ΠΑΜΕ

Στους εργαζόμενους όλης της χώρας απευθύνεται το ΠΑΜΕ, καλώντας τους να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους στα πετρέλαια.

«Για άλλη μια φορά, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πιστή και αφοσιωμένη στα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετεί, καταφεύγει στα ίδια γνωστά της αυταρχικά αντεργατικά μέτρα. Μέσω των μηχανισμών της έβγαλε άλλη μια δίκαιη απεργία εργαζομένων, στα πετρέλαια αυτή τη φορά, παράνομη και καταχρηστική!!! Με τη βιομηχανία τέτοιων αποφάσεων "καρμπόν" δε θα καταφέρουν να σταματήσουν τους αγώνες της εργατικής τάξης. Η απάντηση των εργαζομένων στα πετρέλαια - με την αλληλεγγύη των εργαζομένων όλης της χώρας - θα είναι συσπείρωση, συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους».

Το ΠΑΜΕ καταδικάζει τα σχέδια της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας και καλεί την «εργατική τάξη να σταθεί δίπλα στους αγωνιζόμενους εργάτες και να δυναμώσουν τους αγώνες τους ενάντια σε αυτή την πολιτική μέχρι την ανατροπή της».

Ο Αγ. Σαχίνης

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τον αγώνα των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης καταγγέλλει με δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο για την αποτροπή της παραπέρα αποβιομηχάνισης της περιοχής, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», τονίζει ο υποψήφιος της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα». «Εμείς οραματιζόμαστε την ΤΑ όχι σαν έναν καλό διαχειριστή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αλλά συμπαραστάτη των δημοτών, των εργαζομένων στους αγώνες τους για μια καλύτερη ζωή. Η ιδιωτικοποίηση αυτή, όπως και οι άλλες, δεν είναι απλώς ασύμφορη για την εθνική οικονομία και τους εργαζόμενους. Είναι έγκλημα. Και για την πόλη της Θεσσαλονίκης, την "πρωτεύουσα της ανεργίας", ιδιαιτέρως ειδεχθές».

Ο Αγ. Σαχίνης δήλωσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό να αναλάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε οι μαζικοί φορείς της πόλης να σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους στην προσπάθειά τους να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ