Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Δάφνες με ξένα κόλυβα

Στο χορό της διαφήμισης του κυβερνητικού έργου μπήκε χτες και το Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο (ΣΔΟ). Μετά τη συνεδρίασή του όπου έγινε ο απολογισμός του 1999, ανακοίνωσε ότι τους δέκα πρώτους μήνες του περσινού έτους σημειώθηκαν 9.967 πυρκαγιές σε σχέση με τις 8.748 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 1998. Συνολικά το 1998 καταγράφηκαν 9.285 πυρκαγιές.

Ο απολογισμός αυτός βέβαια δεν υπολογίζει τους δυο εποχικούς πυροσβέστες που χάθηκαν στην πυρκαγιά της Χίου και τον ανθυποπυραγό που παραμόρφωσαν οι φλόγες. Μια φωτιά που θα ήταν ρουτίνα, αν η ανάθεση του έργου της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική που καθιέρωσε η κυβέρνηση, είχε υπολογίσει ότι αυτή η δημόσια υπηρεσία δε διαθέτει την ανάλογη επιστημονική γνώση συμπεριφοράς των δασικών πυρκαγιών, γιατί δεν έχει γνώσεις δασικής οικολογίας, διαχείρισης και οικολογίας της φωτιάς, διαχείρισης δασών και φυσικού περιβάλλοντος, δασικής νομοθεσίας, τοπογραφίας. Σύμφωνα δε με το τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η Πυροσβεστική δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το βασικό παράγοντα των δασικών πυρκαγιών, την επικινδυνότητα.

Επιπλέον τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΣΔΟ είναι ασύμβατα διότι δεν έχουν το κριτήριο της συγκρισιμότητας. «Μέχρι πρόπερσι είχαν συγκεκριμένα στοιχεία και προδιαγραφές» μας επισήμανε ο δασολόγος Α. Ραλλάτος . «Για παράδειγμα υπήρχαν τυποποιημένα δελτία, όπου αναφέρονταν διάφορα στοιχεία, όπως βλάστηση, κόστος κλπ, που συμπληρώνονταν από ειδικούς και από το 1998 δεν τηρούνται. Ετσι δεν μπορεί να βγει ασφαλές συμπέρασμα ως προς την καμένη έκταση. Λόγω αυτής της κατάστασης δεν έχουν συγκεντρωθεί οριστικά στη Δασική Υπηρεσία τα στοιχεία του 1998 και 1999, που αφορούν τις εκτάσεις που πρέπει να αναδασωθούν. Επίσης η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει βάρος στην καταστολή κι όχι στην πρόληψη και δεν αλλάζει τη δασική πολιτική και την πολιτική γης, που αποτελούν τις κυρίες αιτίες των δασικών πυρκαγιών. Ετσι το περσινό αποτέλεσμα που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι συγκυριακό.»

Το ΣΔΟ αναφέρθηκε στην κινητοποίηση 45 αεροσκαφών και 12 ελικοπτέρων, αλλά και στην κινητοποίηση του μόνιμου και εποχικού προσωπικού της Πυροσβεστικής, ξεχνώντας να αναφερθεί «στις ελλείψεις οχημάτων και τεχνολογικού εξοπλισμού» όπως μας λέει το μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Γ. Λεόντειος.«Είχαν σαν φτηνό εργατικό δυναμικό τους πυροσβέστες που - χωρίς υπερωρίες, καταστρατήγηση ωραρίων, επιφυλακές για «ψύλλου πήδημα», με περιορισμό των αδειών και περικοπές ακόμα και των μικροποσών των εκτός έδρας - σήκωσαν το βάρος της δασοπυρόσβεσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ