Σάββατο 22 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΑΕΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Τίμησαν τους 110 εκτελεσμένους στη Ριτσώνα

Ενας τόπος θυσίας, από τους πολλούς που υπάρχουν στη χώρα μας, είναι και η Ριτσώνα στην Εύβοια. Εκεί παίχτηκε το τελευταίο μέρος του δράματος που άρχισε στο Νοσοκομείο των Αναπήρων της Αθήνας, απόρθητο κάστρο του ΕΑΜ, όπου οι Γερμανοί φασίστες κατακτητές, στις 18 Ιούνη του 1944, άρπαξαν 110 αγωνιστές, μαχητές - τραυματίες του Αλβανικού Μετώπου, τους κουβάλησαν με τα καμιόνια 85 χιλιόμετρα έξω από τη Ριτσώνα και τους εκτέλεσαν.

Την επέτειο της απάνθρωπης εκτέλεσης αναπήρων, που έχει κάτι το ξεχωριστό και φανερώνει πιο καθαρά από κάθε άλλη φορά την ανανδρία, την απανθρωπιά και την κτηνωδία του φασισμού, τίμησαν για ακόμα μια φορά οι αντιστασιακοί της Εύβοιας, αντιπροσωπείες Παραρτημάτων της Αθήνας και των Κεντρικών Γραφείων της ΠΕΑΕΑ, και φίλοι της Αντίστασης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Παράρτημα Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 9 Ιούνη, στον τόπο της εκτέλεσης.

Στην ομιλία του το μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Χαλκίδας Κώστας Δελλής, που με τον περιεκτικό του λόγο, έφερε στη μνήμη των παρευρισκομένων, μέρες Αντίστασης, μέρες αγώνων κατά των φασιστών κατακτητών τους οποίους «σύνδεσε» με το σήμερα, καλώντας σε αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια: Ο αντιδήμαρχος Χαλκίδας Τηλέμαχος Ζήκος και οι δήμαρχοι Νέας Αρτάκης Τηλέμαχος Χατζηγιαννακέρης, Ανθηδώνος Κ. Δεληγιάννης, καθώς και ο υποψήφιος δήμαρχος Χαλκίδας της Δημοτικής Κίνησης «Αγωνιστική Συμπαράταξη» Βαγγέλης Σταματούκος. Ακόμη πήραν μέρος αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και του ΝΣ της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org