Σάββατο 22 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
ΟΧΙ στον εκφυλισμό του ICOMOS!

Την αντίθεσή του στον υπαρκτό κίνδυνο να επανέλθει το ελληνικό τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) στο καθεστώς της κλειστής και ελιτίστικης «λέσχης προσωπικοτήτων», εκφράζει το Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων - ΝΚΑ (παράταξη της «Πανεπιστημονικής» στον κλάδο των αρχιτεκτόνων), με αφορμή την πρόσφατη συγκρότηση σε «σώμα» του ΔΣ του ελληνικού τμήματος.

Στην ανακοίνωση της Ολομέλειας του ΝΚΑ, σημειώνεται ότι «κατά την πρόσφατη συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ του ελληνικού τμήματος, μέσα από πρωτοφανή, εντονότατη πόλωση και οριακές πλειοψηφίες, προέκυψε "αλλαγή φρουράς"». Συγκεκριμένα, «με πρωτοβουλία του προέδρου Ν. Αγριαντώνη, απομακρύνθηκε από το προεδρείο επιστημονικό δυναμικό με πείρα και γνώσεις, που είναι απαραίτητες για την τεκμηριωμένη στήριξη των θέσεων του φορέα, ενώ αυτό "ενισχύθηκε" με τη συμμετοχή τριών (!) επιπλέον υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού». Το ΝΚΑ επισημαίνει «ότι η αλλαγή αυτή δεν είχε καμία σχέση με αντίστοιχη έκφραση των μελών του ICOMOS κατά τις πρόσφατες εκλογές, ούτε ήταν αποτέλεσμα κάποιας ιδιαίτερης προσφοράς προς το φορέα από την πλευρά των μελών που προωθήθηκαν στο προεδρείο». Η Κίνηση διαπιστώνει ότι η αύξηση των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ στο προεδρείο και ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε «θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του ελληνικού ICOMOS, επειδή το ΥΠΠΟ είναι υπεύθυνο για πολύ μεγάλο μέρος του αντικειμένου με το οποίο ασχολείται το ICOMOS και για μεγάλες καταστροφές σε βάρος της κληρονομιάς μας».

Η κίνηση ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι ο πρόεδρος ήταν μόνο κατά το παρελθόν ενεργό μέλος του ΝΚΑ, γεγονός που μπορεί σήμερα «να δημιουργήσει συγχύσεις». Γι' αυτό και εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στον «κίνδυνο ενσωμάτωσης του ελληνικού ICOMOS στο σημερινό κλίμα του "εκσυγχρονισμού", της υποταγής των δραστηριοτήτων του στους "σπόνσορες" (ιδιώτες και Δημόσιο), της σταδιακής επιστροφής στον παλιό ελιτίστικο χαρακτήρα του». Χαρακτήρα, που, όπως σημειώνει το ΝΚΑ, απώλεσε το ICOMOS κατά τη μεταπολίτευση και από «λέσχη προσωπικοτήτων» μετατράπηκε σε μια μεγάλη επιστημονική οργάνωση, που έχει προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ