Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΕΠΟΛΙΑ
Καιροφυλακτούν μεγάλα συμφέροντα

Ο Α΄ Παιδικός Σταθμός λειτουργεί σε ισόγειο πολυκατοικίας, αν και διαθέτει ιδιόκτητο οικόπεδο 740 τ.μ. Ομως, ο δήμος δεν προχωρά στην ανέγερση κτιρίου, καθώς το οικόπεδο συνορεύει με εκτάσεις που έχουν βάλει στο μάτι τα μεγάλα συμφέροντα

Το ισόγειο της πολυκατοικίας όπου στεγάζεται ο Α΄ Παιδικός Σταθμός
Το ισόγειο της πολυκατοικίας όπου στεγάζεται ο Α΄ Παιδικός Σταθμός
Τι σχέση μπορεί να έχει ένας Παιδικός Σταθμός (ΠΣ) στα Σεπόλια -- δίχως δική του στέγη, αν και υπάρχει ιδιόκτητο οικόπεδο -- με την ΠΑΕ ΠΑΟ και το μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Γ. Μπατατούδη; Πόσο ωφελημένοι μπορεί να είναι οι κάτοικοι της περιοχής από τέτοιες «σχέσεις»; Πότε επιτέλους θα κτιστεί αυτός ο Παιδικός Σταθμός; Θα χαθεί κι αυτός ο χώρος, μαζί με άλλους, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας;

Συγκεκριμένα, ο Α΄ Παιδικός Σταθμός Σεπολίων λειτουργεί στην οδό Σιώκου 6, σε ισόγειο πολυκατοικίας. Εχει για αυλή του τον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας και μίσθωμα πάνω από 700.000 δρχ. το μήνα. Κι αυτό ενώ από το 1984 έχει ιδιόκτητο οικόπεδο 740 τ.μ. επί των οδών Αυλώνος και Σιώκου, με ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Σταθμού. Στο διάστημα των διαδικασιών για την αγορά του οικοπέδου, από κανέναν δεν αμφισβητήθηκε η καταλληλότητα του οικοπέδου για οικοδόμηση ΠΣ. Παρ' όλα αυτά, ο Σταθμός δε χτίστηκε, γιατί, σύμφωνα με κάποιους αρμόδιους, υπολείπεται κατά 15 τ.μ. από τις προδιαγραφές. Ετσι, το οικόπεδο αυτό, 17 χρόνια μετά την αγορά του, «κατοικείται» από σκυλιά και σκουπίδια.

Νωρίτερα, τον Οκτώβρη του 1991, και παρά τη σταθερά θετική εισήγηση της Διεύθυνσης του Σχεδίου Πόλης του δήμου, ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ν. Σκαλαίος, οδήγησε το ΔΣ να αρνηθεί την οικοδόμηση, χαρακτηρίζοντας το οικόπεδο ακατάλληλο. Ισχυρίστηκε τότε ότι το οικόπεδο είναι μόνο 300 τ.μ. εκ των οποίων τα 150 θα πάρει η πρασιά, ότι η περιοχή χρειάζεται ανάπλαση και ότι ο δήμος μπορεί να φτιάξει ΠΣ σε άλλο σημείο της περιοχής. Πέρασαν έντεκα χρόνια και τίποτα.

Ο χώρος των παλιών εργοστασίων
Ο χώρος των παλιών εργοστασίων
Οι κάτοικοι της περιοχής, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων «Η Αναγέννηση» και άλλοι φορείς έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τη μη εκμετάλλευση του ιδιόκτητου οικοπέδου. H Αλ. Μπενάτου, σύμβουλος της «Συμπαράταξης» στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα, σημειώνει: «Εχουμε μια πόλη χωρίς ΠΣ, όπου γενικά οι αρμόδιοι δεν αγοράζουν χώρους για να οικοδομήσουν τέτοια ιδρύματα, και εδώ που έχουμε ιδιόκτητο οικόπεδο, τόσα χρόνια κυβέρνηση και δημοτική αρχή δεν έχουν κάνει τίποτα. Μόνο στα χαρτιά ξέρουν να δείχνουν ότι οι διαδικασίες προχωρούν. Στην πραγματικότητα, δεν έγινε τίποτα. Ούτε καν μια απλή, προσωρινή διαμόρφωση του χώρου σε παιδική χαρά».

Η Αλ. Μπενάτου παρουσιάζει και άλλες πτυχές του ζητήματος: Το οικόπεδο του ΠΣ συνορεύει με το παλιό εργοστάσιο ΒΟΤΡΥΣ, ιδιοκτησία σήμερα -- καταπώς φαίνεται -- της ΙΝΤΕRSΑΤ (του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Γ. Μπατατούδη). Μετά το σεισμό του 1999, ο ΟΣΚ επίταξε το χώρο και με προκάτ αίθουσες στέγασε εκεί το 9ο ΤΕΕ. Ομως δεν κατέβαλε τα χρήματα και δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία απαλλοτρίωσης.

«Ο Μπατατούδης δείχνει να καθυστερεί κι αυτός τη διαδικασία, για να περάσουν οι προθεσμίες απαλλοτρίωσης και τελικά να του μείνει ο χώρος, για να τον "αξιοποιήσει" διαφορετικά. Αλλωστε, παλαιότερα είχε δημοσιευτεί και αγγελία πώλησης έκτασης 15 στρεμμάτων στα Σεπόλια. Δε διευκρινιζόταν ποιος ήταν ο πωλητής και ο χώρος, ενώ τόσο μεγάλη έκταση δεν υπάρχει ελεύθερη σήμερα στα Σεπόλια», αναφέρει.

Το ιδιόκτητο οικόπεδο του Α΄ Παιδικού Σταθμού
Το ιδιόκτητο οικόπεδο του Α΄ Παιδικού Σταθμού
Προσθέστε πως τον τελευταίο χρόνο κυκλοφορούν φήμες στο δήμο ότι η ΠΑΕ ΠΑΟ -- που γενικά ψάχνει χώρο για νέο, ιδιόκτητο γήπεδο -- «καλοκοίταγε» το εν λόγω σημείο. Το ΒΟΤΡΥΣ, το διπλανό παλιό εργοστάσιο ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ, το οικόπεδο του ΠΣ και η παρακείμενη αδιάνοικτη προς τον Κηφισό οδός Γράμμου, αν απαλλοτριωθούν γι' αυτό το σκοπό, «δίνουν» μια έκταση 25 στρέμματα.

Τα στελέχη της «Συμπαράταξης» σημειώνουν ότι εδώ και τώρα οι αρμόδιοι πρέπει να σταματήσουν το κρυφτούλι, να μην υποχωρήσουν στις ορέξεις των διαφόρων μεγαλοκαρχαριών και να οικοδομήσουν τον ΠΣ όπως τον χρειάζονται οι κάτοικοι της περιοχής, στο οικόπεδό του. Το ΒΟΤΡΥΣ να μείνει για το ΤΕΕ και αθλητικές δραστηριότητες, τμήμα του να αναδειχτεί ως διατηρητέο βιομηχανικό μνημείο. Το δε ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ να χρησιμοποιηθεί για κοινόχρηστο πράσινο, αθλητικές εγκαταστάσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες.


Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στο «Βότρυς»(2020-10-15 00:00:00.0)
Εξετάσεις και ραντεβού ταλαιπωρίας(1998-09-02 00:00:00.0)
Σε "σκοτεινά δωμάτια" οι αποχαρακτηρισμοί χώρων(1998-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ