Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερωτήματα για το συνάλλαγμα

Ορισμένοι αναγνώστες της εφημερίδας μας, όπως για παράδειγμα ο Κ. Ζαχαριάδης από τη Ρόδο, μας διαμηνύουν πως γράφουμε λάθος τις ισοτιμίες διαφόρων νομισμάτων στο συνάλλαγμα. Οφείλουμε να απαντήσουμε ότι ενδεχόμενα από μια πρώτη ματιά μπορεί να δημιουργείται μια τέτοια αίσθηση, όμως στο σχετικό καθημερινό πίνακα δεν υπάρχει κανένα απολύτως λάθος. Απλώς, στα πλαίσια της γενικότερης προσαρμογής των διαφόρων οικονομικών στοιχείων σε ενιαίο, διεθνή, τρόπο απεικόνισης οι συναλλαγματικές ισοτιμίες παρουσιάζονται διαφορετικά. Το γεγονός αυτό μαζί με το ότι οι συναλλαγές αναφέρονται πλέον σε ένα νέο νόμισμα, όπως είναι το ευρώ, δημιουργεί πράγματι παρανοήσεις και μπερδέματα. Ας τα ξεμπερδέψουμε λοιπόν.

Ολοι μας μέχρι εντελώς πρόσφατα είχαμε συνηθίσει όταν μιλάμε για τιμές συναλλάγματος να αναφερόμαστε στις δραχμές που αντιστοιχούν σε κάθε ξένο νόμισμα. Το Δεκέμβρη πέρσι, για παράδειγμα, λέγαμε ότι το δολάριο είχε 390 δραχμές, το ευρώ 340,75 δραχμές κλπ. Αν θα υπήρχαν σήμερα δραχμές - και με δεδομένο ότι το αμερικανικό νόμισμα παρουσιάζει σαφή κάμψη - θα λέγαμε ότι το δολάριο έχει 357 δραχμές. ή 1,047 ευρώ.

Ο λόγος που την παραπάνω αναλογία 1 δολάριο = 1,047 ευρώ δεν τη συναντάμε σήμερα πουθενά, ούτε στο «Ρ», είναι ότι άλλαξε, όπως σημειώνουμε παραπάνω, ο τρόπος που παρουσιάζονται οι τιμές συναλλάγματος. Αντί να παίρνουμε ως βάση το ξένο νόμισμα (δολάριο) και να υπολογίζουμε σε πόσες μονάδες του δικού μας νομίσματος (ευρώ) αναλογούν, γίνεται ακριβώς το αντίστροφο. Υπολογίζεται πόσες μονάδες του ξένου νομίσματος (δολάριο) αντιστοιχούν στο δικό μας (ευρώ). Δηλαδή, για κάθε ευρώ μπορούμε να αγοράσουμε 0,95 δολάρια. Πρακτικά, και σε αντίθεση με τα όσα είχαμε μάθει μέχρι σήμερα, αυτά όλα σημαίνουν ότι:

  • Στους σχετικούς πίνακες συναλλάγματος οι τιμές αφορούν το πόσο έχει κάθε ξένο νόμισμα για κάθε 1 ευρώ
  • Οσο πιο «ακριβό» θεωρείται ένα νόμισμα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμή συναλλάγματος
  • Οι τιμές πώλησης είναι «φτηνότερες» από τις τιμές αγοράς.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ