Η τρίτη Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου λαμβάνει χώρα σήμερα Τετάρτη στην Αθήνα, δύο χρόνια μετά την επίσημη θεσμοθέτησή της το 2023, και φόντο την επιτάχυνση των ΝΑΤΟικών και ευρωατλαντικών ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή.
Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από το Μαξίμου, Περιβάλλον, Υγεία, Παιδεία, Μεταφορές, Ψηφιακή Πολιτική, Στεγαστική Πολιτική, Πολιτική Προστασία, Δικαιοσύνη, Πολιτισμός και Εξωτερική Πολιτική είναι μεταξύ των τομέων συνεργασίας που θα συζητηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας και Κύπρου με στόχο την «ανάληψη συντονισμένων δράσεων στους αντίστοιχους τομείς, την εντατικοποίηση της συνεργασίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών».
Οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, το Κυπριακό μετά και την εκλογή Τουφάν Ερχιουρμάν στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και η ανάληψη καθηκόντων από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Μητσοτάκης με τον Χριστοδουλίδη, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και τα Ενεργειακά, υπό το φως και των εξελίξεων των τελευταίων ημερών.
Συγκεκριμένα ο Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τον Χριστοδουλίδη για τις συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στην Αθήνα και «αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας γεωπολιτικά και ενεργειακά στην ευρύτερη περιοχή και μέχρι την Ουκρανία», όπως λένε από την κυβέρνηση, παρουσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το βάθεμα της εμπλοκής που φέρνει επικίνδυνες εξελίξεις και σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά.