Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΘΗΝΑ 2004»
Ζητά «προίκες» και φοροαπαλλαγές για ιδιώτες

Να δοθεί «προίκα» -- άγνωστο πόση -- σε ιδιοκτήτες εκτάσεων, που θα τις παραχωρήσουν για χρήση στην Οργανωτική Επιτροπή, ζήτησε χτες επίσημα η «Αθήνα 2004» από τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σε ειδική συνεδρίαση, που έγινε στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής, η «Αθήνα 2004» ζήτησε να υπάρξει μπαράζ φοροαπαλλαγών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων με προτάσεις που κατέθεσε και πρότεινε να ενταχθούν στο νέο Ολυμπιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ζήτησε να ψηφιστεί διάταξη προκειμένου όσοι ιδιωτικοί φορείς τής παραχωρήσουν ακίνητα ή εγκαταστάσεις για τις ανάγκες των Αγώνων και που θα τα λάβουν πίσω ανακαινισμένα, τα μισθώματα να μη θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα. Δηλαδή, η «Αθήνα 2004» θα καταβάλει μεγάλα ποσά για την ανακαίνιση και την ανακατασκευή των ακινήτων-εγκαταστάσεων και μετά τους Αγώνες οι ιδιώτες (σ.σ. μεταξύ τους και επιχειρηματικοί όμιλοι) θα πάρουν αυτό το δώρο και δε θα φορολογηθούν! Υπενθυμίζεται ότι η «Αθήνα 2004» είναι μεν ΑΕ, αλλά με χρηματοδότη το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή τον ελληνικό λαό!

Ακόμα, η «Αθήνα 2004» ζητά την απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ του προγράμματος προμηθειών, την έκπτωση των δωρεών από τα ακαθάριστα έσοδα των Ελλήνων χορηγών, τη μη φορολόγηση σε όσους παραχωρήσουν ακίνητα στην Ολυμπιάδα και την παράταση προθεσμιών για την ενημέρωση των βιβλίων και την απόδοση φόρων.

Επιπλέον, ζητά για λογαριασμό των χορηγών της την έκπτωση των χορηγιών τους από τα ακαθάριστα έσοδα προς φορολόγηση.

Στις αιτούμενες διατάξεις που έχει καταθέσει η Οργανωτική Επιτροπή στο υπουργείο Πολιτισμού και στη γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνεται: Η πρόσληψη εξειδικευμένων εργατών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης (διάφοροι υψηλόμισθοι σύμβουλοι;) αλλά και αυστηρές κυρώσεις στους φορείς που καθυστερούν να προχωρήσουν στα αναγκαία έργα προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρίες.

Ακόμα, η «Αθήνα 2004» πρότεινε την αναστολή καταβολής ΦΠΑ για το πρόγραμμα προμηθειών της Ολυμπιάδας. Να μη θεωρηθεί φορολογητέο εισόδημα το ενοίκιο, για τον ιδιοκτήτη που θα παραχωρήσει το σπίτι του. Να καθιερωθεί μειωμένος φορολογικός συντελεστής ΦΠΑ 4% των εσόδων από τα εισιτήρια και παράταση στις καταβολές των φόρων από την Οργανωτική Επιτροπή.

Τέλος, πρότεινε να θεσμοθετηθούν διαδικασίες «εξπρές» για την έκδοση οικοδομικών αδειών από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε όσους ιδιωτικούς φορείς προχωρήσουν σε κατασκευές καταλυμάτων (όπως ξενώνες, δημοσιογραφικά χωριά) που θα αξιοποιηθούν στο πρόγραμμα φιλοξενίας των Αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ