Σάββατο 19 Ιούλη 2025 - Κυριακή 20 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ - ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
«Τα κεφάλια μέσα» με φόντο την πολεμική προετοιμασία

Σαρωτικές περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, την ώρα που οι στρατιωτικές δαπάνες διπλασιάζονται στο διάστημα 2017-2027

Στις ...«φιλοδοξίες της Ευρώπης», των πολέμων και των κρίσεων, που περιέγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την παρουσίαση του «Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ (2028-2034), όπως και φυσικά τις προσπάθειες του μεγάλου κεφαλαίου της Γαλλίας να αναβαθμίσει τη θέση του έναντι ανταγωνιστών του, είναι κομμένο και ραμμένο το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού για το νέος έτος.

Αλλωστε δεν έκρυψε λόγια, αφού τονίζοντας ότι το 2026 θα είναι μια χρονιά χωρίς καμία απολύτως αύξηση στις κρατικές δαπάνες, ξεκαθάρισε ευθύς αμέσως ότι θα υπάρξει εξαίρεση, μοναδική και αποκλειστική, για αυτές που αφορούν τον στρατιωτικό εξοπλισμό της χώρας, που μέχρι το 2027 θα αυξηθούν κατά 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, μέσα σε μόλις μια δεκαετία (2017-2027) αυτές εκτοξεύονται κατά 100%, από 32 δισ. ευρώ στα 64 δισ. ευρώ...

Την ίδια στιγμή, ο λαός καλείται να δεχτεί νέες σαρωτικές περικοπές, ύψους 43,8 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπιστεί - όπως είπε ο Μπαϊρού - «ένας θανάσιμος κίνδυνος για τη χώρα», όπως βάφτισε το κρατικό χρέος, που πλέον ξεπερνά τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και θεωρείται, σε απόλυτους αριθμούς, το υψηλότερο κράτους - μέλους της ΕΕ, φτάνοντας στο 114% του ΑΕΠ της χώρας.

Μιλώντας για «τελευταία στάση πριν την άβυσσο και τη συντριβή», ο πρωθυπουργός ανήγγειλε μεταξύ άλλων: Περικοπές 5,5 δισ. ευρώ μέσα από «μετριασμό κοινωνικών δαπανών», στις οποίες συνυπολογίζονται «νέες μεταρρυθμίσεις των συστημάτων Ασφάλισης, ανεργίας και συνταξιοδότησης». Θέσπιση πλαφόν 5 δισ. ευρώ για την αύξηση κρατικών δαπανών στην Υγεία αλλά και την κάλυψη φαρμάκων από κρατικά ταμεία, με στόχο μεταξύ άλλων «να εξοικονομηθεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από εισαγωγές σε νοσοκομεία». Απολύσεις (καταρχήν) 3.000 δημοσίων υπαλλήλων με εξοικονόμηση 7,1 δισ. ευρώ από το «πάγωμα» των μισθών στο Δημόσιο.

Ακόμα, εξοικονόμηση με περικοπές στα χρήματα που το κράτος αποδίδει στους δήμους και τους άλλους φορείς της τοπικής διοίκησης, που θα κληθούν να «συμμετάσχουν προσαρμοσμένα» στην «εξυγίανση των δημοσίων δαπανών» κατά 5,3 δισ. ευρώ το 2026, με συμβολή δηλαδή 100% πάνω (!) από ό,τι τους ζητήθηκε το 2025, δρομολογώντας κατ' επέκταση κι εκείνοι με τη σειρά τους μια σειρά περικοπές σε υπηρεσίες που αφορούν τους δημότες (αθλητισμός, πολιτισμός, σχολεία, πρόνοια κ.τ.λ.), αν και τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία έχει «τρέξει» ιδιαίτερα η «αποκέντρωση» μιας σειράς αρμοδιοτήτων που παλιότερα αποτελούσαν ευθύνη του κεντρικού κράτους.

Ταυτόχρονα, ο Μπαϊρού δεσμεύτηκε για την επιτάχυνση μιας σειράς μέτρων που θα εγγυηθούν «αύξηση της παραγωγής» και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που τόσο ζητούν επίμονα οι Γάλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού για την ανακατανομή της πίτας, στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια αγορά. Ετσι μεταξύ άλλων το νέο έτος θα προκριθεί: Αύξηση των ημερών εργασίας (που εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία 4,2 δισ. ευρώ), με κατάργηση δημόσιων αργιών αλλά και με καθιέρωση νέας «μέρας αλληλεγγύης» (μιας μέρας δουλειάς απ' την οποία οι εργαζόμενοι δεν θα παίρνουν ούτε ένα σεντ από τις αμοιβές τους). Στο επίκεντρο νέων νομοσχεδίων και φυσικά του «διαλόγου των κοινωνικών εταίρων» η κυβέρνηση θα θέσει τη διαμόρφωση κι άλλων μέτρων για «βελτίωση της αποδοτικότητας» των εργαζομένων, αναμόρφωση του συστήματος χορήγησης αδειών ασθενείας, νέες αλλαγές στην επιδότηση των ανέργων και του συστήματος για «παροχή ταχύτερης εύρεσης εργασίας» (αρτιότερους κανόνες εκβιασμού των ανέργων ώστε να δέχονται οποιαδήποτε θέση εργασίας τους προσφέρουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες), με «βελτιστοποίηση των κανόνων πρόσληψης» ώστε να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η διαρκής ανακύκλωση εργατικού δυναμικού και να συρρικνωθούν περιθώρια διατήρησης κεκτημένων κ.τ.λ.

Μετά από αυτά, δεν ήταν καθόλου περίεργη η πρώτη αντίδραση του προέδρου των μεγαλοβιομηχάνων, Πατρίκ Μαρτέν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις κυβερνητικές εξαγγελίες σε εκπομπή του LCI: «Είχα έναν πραγματικό φόβο ότι το κράτος θα ερχόταν και θα προσέθετε υποχρεωτικούς φόρους», είπε, αλλά πρόσθεσε: «Ομως, αυτό που μπορώ να πω είναι "μπράβο Μπαϊρού"!» και χαρακτήρισε τα νέα μέτρα «διαυγή, θαρραλέα και ισορροπημένα»...

Από τη μεριά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, Λοραίν Σεν-Μαρτέν, δήλωσε ότι «πρέπει να γίνουμε μια χώρα που παράγει περισσότερο και άρα να δουλεύουμε περισσότερο...».

Στην «Εθνική Στρατηγική Αναθεώρηση 2025» («REVUE NATIONALE STRATEGIQUE 2025») για «Προσαρμογή στο γεωπολιτικό πλαίσιο» που παρουσίασε ο Μακρόν μια μέρα πριν τις εξαγγελίες Μπαϊρού, ορίζεται ως «στόχος κατά προτεραιότητα» ο «υλικός και ηθικός εξοπλισμός της Γαλλίας, για να αντιμετωπίσει και να κερδίσει με τους συμμάχους και τους εταίρους της "έναν μεγάλο πόλεμο υψηλής έντασης στην καρδιά της Ευρώπης" αλλά και να διαχειριστεί αποσταθεροποιητικές ενέργειες που θα αναπτυχθούν στην εδαφική της επικράτεια...».

Σημειωτέον ότι συν τοις άλλοις ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν ζήτησε από την ηγεσία των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων να ξεκινήσει «στρατηγικό διάλογο» με Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στην προστασία της Ευρώπης ειδικά το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας...


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ