Η εδώ και καιρό διακηρυγμένη στροφή της οικονομίας της ΕΕ σε πολεμική, τα ανοιχτά μέτωπα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, η προσπάθεια θωράκισης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων μπροστά στο ενδεχόμενο νέας κρίσης και η αποφασιστικότητα της ΕΕ να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους και με τα όπλα αν απαιτηθεί, βρίσκουν έκφραση σε έναν προϋπολογισμό «γενναιόδωρο» σε ό,τι αφορά τις πολεμικές δαπάνες και ακόμα πιο «σφιχτό» σε ό,τι αφορά τις όποιες δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες.
Το νέο ΠΔΠ παρουσίασε μέσα στη βδομάδα η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δίνοντας το «σήμα» για την έναρξη του σχετικού παζαριού που πάντα συνοδεύει αυτήν τη διαδικασία, με τους ανταγωνισμούς για τη μοιρασιά ανάμεσα στα κράτη - μέλη να έρχονται στον «αφρό» με το «καλημέρα». Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο περίπου χρόνια και να καταληχτεί ο τελικός προϋπολογισμός, και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι λαοί θα βρίσκονται στους χαμένους της υπόθεσης, αφού και τις δαπάνες τις λεγόμενες κοινωνικού χαρακτήρα θα δουν να συρρικνώνονται και νέους φόρους θα επωμιστούν, ενώ πάνω από τα κεφάλια τους θα επικρέμαται διαρκώς ο κίνδυνος μεγαλύτερης εμπλοκής σε επεμβάσεις και πολέμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2028 - 2034 προβλέπει μεταξύ άλλων 500% αύξηση στις δαπάνες για την «άμυνα» και 100 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, συμπληρωματικά στην αύξηση των πολεμικών δαπανών που αποφασίζουν τα κράτη - μέλη, στο πλαίσιο και της ΝΑΤΟικής νόρμας για το 5% του ΑΕΠ. Συνολικά εκατοντάδες δισ. ευρώ από τις επιπλέον δαπάνες του προϋπολογισμού της ΕΕ θα «πέσουν» στην παραγωγή οπλικών συστημάτων, αλλά και στην κατασκευή υποδομών για τη στρατιωτική κινητικότητα.
Για «προϋπολογισμό της νέας εποχής, ο οποίος ταιριάζει στις φιλοδοξίες της Ευρώπης» έκανε λόγο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ομολογώντας ότι πρόκειται για «προϋπολογισμό που απαντά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ενισχύει την ανεξαρτησία μας» απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, δήλωση που θα σκόρπισε χαμόγελα ικανοποίησης στους εγχώριους θιασώτες της στρατηγικής αυτονομίας της λυκοσυμμαχίας.
Το σχέδιο που παρουσιάστηκε περιλαμβάνει 5 βασικούς τομείς δαπανών, και συγκεκριμένα:
- «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας» με σχεδόν 410 δισ. ευρώ «πεσκέσι» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και με διπλασιασμό του προγράμματος «Horizon Europe» για τη λεγόμενη καινοτομία. Στόχος, με οδηγό την περιβόητη έκθεση Ντράγκι για τη «στρατηγική αυτονομία» να στηρίξει τους ευρωενωσιακούς επιχειρηματικούς ομίλους απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενώ προβλέπεται ακόμα η ενίσχυση των λεγόμενων υποδομών «διπλής χρήσης», στρατιωτικής και πολιτικής, με διπλασιασμό του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», όπως και δεκαπλασιασμό των κονδυλίων για τη στρατιωτική κινητικότητα.
- 131 δισ. ευρώ για το σκέλος Αμυνας και Διαστήματος στο πλαίσιο του Ταμείου Ανταγωνιστικότητας, ποσό πέντε φορές μεγαλύτερο από το σημερινό.
- Ενίσχυση της Ουκρανίας με άλλα 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου, πάντα με το βλέμμα στο φαγοπότι της «ανοικοδόμησης». Αλλα 200 δισ. - αύξηση 75% - υπολογίζονται και για το λεγόμενο «Παγκόσμιο Ευρωπαϊκό Μέσο», που αφορά επί της ουσίας σε εργαλεία αύξησης της επιρροής της ιμπεριαλιστικής ένωσης.
- Δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, ύψους έως 400 δισ. ευρώ. Αποκαλυπτική και εδώ η πρόεδρος της Επιτροπής, είπε κατά την παρουσίαση ότι «οι κρίσεις δεν αποτελούν πλέον την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα. Και έχουμε πάρει τα μαθήματά μας. Οταν συμβεί ένα μεγάλο σοκ, η ΕΕ θα είναι σε θέση να δράσει γρήγορα και με δύναμη»!
Σημειωτέον, με τον νέο προϋπολογισμό έρχεται στους λαούς και ο «λογαριασμός» των μέτρων που επιστράτευσαν τα κράτη - μέλη για τη θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων κατά την πανδημία, αφού πάνω από 168 δισ. ευρώ υπολογίζεται να πάνε σε πρώτη φάση στην αποπληρωμή των δανείων που πήρε η ΕΕ και προβλέπεται να αποπληρώνονται έως το 2058!
Και δεν χρειάζεται πτυχίο στα οικονομικά για να απαντήσει κανείς στο ερώτημα από πού θα προκύψει αυτός ο πακτωλός... Οι λαοί της ΕΕ θα πληρώσουν για μια ακόμα φορά το «μάρμαρο», με ένταση της εκμετάλλευσης, προκειμένου τα κέρδη των ομίλων να διασφαλιστούν. Εδώ εμπίπτουν τα νομοσχέδια για τα 13ωρα δουλειάς, αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης της καταστολής, πάντα προάγγελος επίθεσης σε εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.
Θα πληρώσουν οι λαοί με νέα χαράτσια, τα γνωστά των «ιδίων πόρων» της ΕΕ, ύψους 59 δισ. ευρώ ετησίως, με την Κομισιόν να προαναγγέλλει αύξηση των «πράσινων» και άλλων φόρων.
Θα πληρώσουν μέσω της αναδιανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως εύηχα διατυπώνεται η παραπέρα μείωση των κονδυλίων για τις κοινωνικές ανάγκες, ενώ και για την εκταμίευση αυτών θα απαιτείται η κατάθεση από τις κυβερνήσεις «Εθνικών και Περιφερειακών Σχεδίων Εταιρικής Σχέσης», επί της ουσίας μνημονίων, με τη γνωστή «συνταγή» των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» ως αντάλλαγμα.
Ηδη ανακοινώθηκε μείωση των κονδυλίων που αφορούν τη γεωργία, κατά 100 δισ. περίπου σε σχέση με το τρέχον ΠΔΠ.
Οι εντολές σε δήμους και Περιφέρειες για αναμόρφωση των προϋπολογισμών τους, ώστε να ενσωματώνουν τις περικοπές στα ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι μόνο η αρχή.
Απέναντι στο νέο υπερμνημόνιο, που «φωνάζει» πόλεμο και κρίση και επιβεβαιώνει ότι οι λαοί ματώνουν και στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης», αυτοί δεν έχουν να αντιτάξουν παρά την οργανωμένη πάλη τους. Να αξιοποιήσουν τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς στο αντίπαλο στρατόπεδο για να δρομολογήσουν εξελίξεις προς όφελός τους, με τον ανυποχώρητο αγώνα τους ενάντια στο σύστημα του καπιταλιστικού κέρδους.