Κυριακή 2 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙ ΟΡΔΕΣ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΜΟΡΦΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΟΥΝ
Στο λιμάνι δόθηκε ταξική μάχη που έχει και συνέχεια

Οι προβοκάτσιες που επιχείρησε ο υπουργός των εφοπλιστών μαρτυρούν τον πανικό της κυβέρνησης και των αφεντικών της.

Μετά τις ορδές των «ράμπο», που έστειλαν στο λιμάνι για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό λαό, μετά τα ανοιγμένα κεφάλια, τα σπασμένα πόδια και χέρια, τα τσακισμένα πλευρά, μετά το ματοκύλισμα των απεργών ναυτεργατών και των εργατών της στεριάς, που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στο μεροκάματο, στην αξιοπρεπή διαβίωση και εξέφρασαν την ταξική τους αλληλεγγύη, ήρθαν η ξετσιπωσιά και η προβοκάτσια! Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, ο αρχιτέκτονας της βάρβαρης, φασιστικής επίθεσης σε βάρος των εργατών, που έστησε κατ' εντολήν των εφοπλιστών, τώρα, μέσα σε ένα παραλήρημα προβοκάτσιας, προσπαθεί εναγωνίως να καλύψει τα ακάλυπτα.

Χρειάστηκε 13 σελίδες δελτίων Τύπου και απανωτές δηλώσεις, με τις οποίες προσπαθεί να κατασκευάσει ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος των θυμάτων της κρατικής τρομοκρατικής επίθεσης που ο ίδιος συντόνισε. Φτάνει στο σημείο να κάνει λόγο για «κατσαβίδια, ρόπαλα και όπλα» στα χέρια των εργατών, όταν την Τετάρτη το βράδυ το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας είχε γεμίσει από τα αιμόφυρτα θύματα των βατραχανθρώπων του! Ομως, τόσο η πρωτοφανής σε αγριότητα επίθεση σε βάρος των εργατών την Τετάρτη στο λιμάνι του Πειραιά, όσο και οι προβοκατόρικες μέθοδοι που επιστρατεύει τώρα ο υπουργός κάνουν σαφές ότι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επικρατεί πανικός. Φανερώνουν ότι αυτή η αγωνιστική, ηρωική σε πολλές περιπτώσεις, στάση των εργατών, που βρέθηκαν την Τετάρτη στο λιμάνι του Πειραιά, η έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη που αναδείχτηκε, αλλά και η γενική λαϊκή κατακραυγή που εκφράστηκε απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, τους έχει κάνει να χάσουν τον ύπνο τους.


«Από τα 122 λιμάνια της χώρας διεξήχθησαν κανονικά όλα τα δρομολόγια χωρίς κανένα επεισόδιο, με εξαίρεση το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο άτομα άσχετα με το ναυτικό επάγγελμα επιχείρησαν να παρεμποδίσουν τον απόπλου των πλοίων, δημιουργώντας επεισόδια σε βάρος των πληρωμάτων, των επιβατών και των λιμενικών» και ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία των ακτοπλοϊκών εταιριών όλων των πλοίων ουδείς ναυτικός απέργησε», είπε ο Γ. Ανωμερίτης για να καλύψει ότι: Από τα χαράματα της Τετάρτης αμέτρητες διμοιρίες βατραχανθρώπων, λιμενικών και ειδικών δυνάμεων είχαν θέσει υπό την πολιορκία τους το λιμάνι του Πειραιά. Οτι αυτές οι δυνάμεις, τις οποίες η κυβέρνηση είχε θέσει υπό τη διάθεση των εφοπλιστών, έπαιρναν απευθείας εντολές από τον εφοπλιστή Αγούδημο, τους ανθρώπους των «Μινωικών Γραμμών», της ΑΝΕΚ, των «Επιχειρήσεων Αττικής», που είχαν σπεύσει στο λιμάνι για να «μαντρώσουν» τα πληρώματα. Με τις εντολές των εφοπλιστών, οι βατραχάνθρωποι κλείδωσαν μέσα στο μηχανοστάσιο τους μηχανικούς του πλοίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ». Ενώ οι μηχανικοί του «ΠΗΓΑΣΟΣ» έβαλαν μπρος με το «πιστόλι στον κρόταφο», που τους έβαλαν οι 30 περίπου λιμενικοί που εισέβαλαν στο πλοίο! Μιλάει για την παρουσία «ατόμων άσχετων με το ναυτικό επάγγελμα», προσπαθώντας να υπονομεύσει την ταξική αλληλεγγύη που εκφράστηκε στους ναυτεργάτες από τους χιλιάδες εργάτες της στεριάς και τους νεολαίους που έσπευσαν στο λιμάνι.

«Η απεργία ήταν παράνομη». «Οταν κανείς μπαίνει μέσα στον κλειστό λιμενικό χώρο με κατσαβίδια, όπλα και ρόπαλα και έχουμε και 15 λιμενικούς τραυματίες, οφείλουν αυτοί που οργάνωσαν τα επεισόδια που δεν είναι ναυτικοί να μας πουν ποιοι ήταν». Φράσεις, που φανερώνουν την αδυναμία της κυβέρνησης απέναντι στην αυτοθυσία και αυταπάρνηση που έδειξαν οι εργάτες στεριάς και θάλασσας, καταγράφοντας στιγμές ηρωικές, για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην απεργία, το δικαίωμά τους στη ζωή. Ποια κυβέρνηση, άλλωστε, μπορεί να κοιμάται ήσυχη, όταν ναυτεργάτες, όπως ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, κρεμιούνται ακόμα και στους καταπέλτες για να σταματήσουν τα πλοία, όταν απεργοί, νεολαίοι, γυναίκες, παιδιά, απέναντι στη σιδερένια μπότα των δυνάμεων καταστολής προτάσσουν παλικαρίσια τα ίδια τους τα κορμιά, όπως έγινε στο «ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟΛΛΩΝ», στο «ΚΡΗΤΗ ΙΙ», στο «ΛΙΣΣΟΣ» και πάει λέγοντας; Μιλάει για λιμενικούς τραυματίες, όταν το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας είχε γεμίσει από τραυματισμένους απεργούς. Οταν οι βατραχάνθρωποι σακάτευαν εργάτες, που ήταν ήδη αιμόφυρτοι μέσα σε ασθενοφόρα, όταν έριχναν γροθιές και γονατιές σε νεολαίους, που τους είχαν δεμένους με χειροπέδες και μέσα στο Λιμεναρχείο!

Δυο κόσμοι αντιπαρατέθηκαν στο λιμάνι. Η εργατική τάξη είναι αυτή που λάμπρυνε τη μέρα. Το αστικό κράτος αποκάλυψε τη μαύρη αποστολή του
Δυο κόσμοι αντιπαρατέθηκαν στο λιμάνι. Η εργατική τάξη είναι αυτή που λάμπρυνε τη μέρα. Το αστικό κράτος αποκάλυψε τη μαύρη αποστολή του
Ο,τι κι αν λέει εκ των υστέρων ο υπουργός των εφοπλιστών, όπως αναφέρει και η σύγκλητος του Πολυτεχνείου, «ο τηλεοπτικός μάρτυρας για τα πρωτοφανή, για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, σε έκταση και βία, επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά, είναι αδιάψευστος». Οι απεργοί ναυτεργάτες είχαν ένα μόνον όπλο, την ταξική αλληλεγγύη. Ας είναι σίγουρη η κυβέρνηση των εφοπλιστών, ειδικά ο υπουργός τους, ότι η ώρα που θα τρέχει να φύγει μες τη νύχτα δεν αργεί.

Μπροστά είναι η επόμενη πανεργατική απεργία, μπροστά είναι και η ήδη αποφασισμένη ναυτεργατική απεργία στις 11 Ιούνη.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org