Κυριακή 2 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαρτυρίες για αγωνιστές της ΕΑ

Στο σημείωμα του αντιστασιακού δημοσιογράφου Παρίση Αγγελίδη, στο «Ριζοσπάστη» πρόσφατα, σχετικά με δράση στην Εθνική Αντίσταση του αγωνιστή Σίμου Κερασίδη , καθοδηγητή του ΚΚΕ και των 6 συντρόφων του στη Δ. Μακεδονία, ο αντιστασιακός Τάσος Δεληδημήτρης, μέλος της «Επιτροπής ερεύνης για ανεύρεση λειψάνων πεσόντων αγωνιστών», από τη Θεσσαλονίκη, προσθέτει στο εν λόγω δημοσίευμα, κάποιες ακόμα λεπτομέρειες:

«Ο σ. Κερασίδης μαζί με τους συντρόφους του, περνώντας από την Κοζάνη διανυκτέρευσαν εκεί μια βραδιά και την επομένη ξεκίνησαν να περάσουν από τα χωριά Οινόη και Ημέρα - που ήσαν ΠΑΟκρατούμενα, παρ' ότι ακόμη δεν είχαν εξοπλιστεί από τους Μηχάλ-Αγά και Παπαβασιλείου - για να περάσουν τον Αλιάκμονα και μετά να βγουν στο Βελβεντό Κοζάνης και από εκεί να τραβήξουν για τα Πιέρια Ορη. Στο χωριό όμως Ημέρα, στην όχθη του ποταμού, είχαν στήσει ενέδρα και τους συλλάβανε. Τους οδήγησαν στη Ζαρκαδόπετρα, κοντά στο χωριό Σκάφι και αφού πρώτα τους βασάνισαν άγρια, σύμφωνα με μαρτυρίες ΠΑΟτζήδων, τους εκτέλεσαν στη συνέχεια, με εντολή του Χρυσοχόου, καθοδηγητή της ΠΑΟ.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, έχει συγκροτήσει μια Επιτροπή Ερευνας, έργο της οποίας είναι η εύρεση των λειψάνων των αγωνιστών εκείνων, που εκτελέστηκαν και τα λείψανά τους δε δόθηκαν στους οικείους τους. Ετσι, ύστερα από έρευνες πολλών χρόνων, η Επιτροπή κατάφερε να βρει και περισυλλέξει, τα οστά του Σ. Κερασίδη και των 6 συντρόφων του. Σήμερα τα λείψανα είναι θαμμένα σε χώρο κοντά στο μνημείο που στήθηκε προς τιμήν των ανταρτών του ΕΛΑΣ που πήραν μέρος στη μάχη του Φαρδύκαμπου Σιάτιστας, ενάντια στις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org