Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΘΡΑΚΗ
Καταστροφική για το περιβάλλον η μεταλλουργία χρυσού

Ημερίδα έγινε το Σάββατο στην Κομοτηνή

Την αναγκαιότητα να στηριχτούν με δράση μαζική τα «ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού», που εκφράζουν οι φορείς της Θράκης, σημείωσε ο Ν. Φακιρίδης, γραμματέας ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Κομοτηνή με θέμα: «Μεταλλουργία χρυσού και επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Μέσα από τις εισηγήσεις των επιστημόνων αναδείχτηκε ξεκάθαρα ότι η οποιαδήποτε επένδυση μεταλλουργίας χρυσού θα φέρει οφέλη μόνο για τις πολυεθνικές εταιρίες και σίγουρα θα επιφέρει οριστική καταστροφή στο περιβάλλον.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των επιτροπών αγώνα των κατοίκων που έχουν συσταθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου οι πολυεθνικές με τη στήριξη της κυβέρνησης ξεκίνησαν να βάλουν στο χέρι τον ορυκτό πλούτο, και κυρίως το χρυσό. Επίσης, σύσσωμοι οι φορείς της ΤΑ και ΝΑ, τα κόμματα και τα επιμελητήρια εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας μεταλλουργίας χρυσού στους Νομούς Ροδόπης και Εβρου. Κάποιοι όμως θέλησαν να προετοιμάσουν το έδαφος για να αλλάξουν θέση αποδεχόμενοι την εξόρυξη, διευκρινίζοντας πως η αντίθεσή τους στηρίζεται στα μέχρι τώρα δεδομένα και στην προτεινόμενη από τις εταιρίες μέχρι στιγμής μέθοδο.

Ομως, και αυτοί πήραν την απάντησή τους από τους επιστήμονες. Ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης, μηχανικός Μεταλλείων-μεταλλουργός, λέκτορας του ΑΠΘ, που αφιέρωσε την ομιλία του στον κομμουνιστή Χρήστο Καραγιαννίδη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, «σε έναν πολύ καλό φίλο και καθαρό στην ψυχή», όπως είπε, ξεκαθάρισε πως «μεταλλουργία χρυσού και βιωσιμότητα» δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Η κυάνωση, η μέθοδος που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα στη μεταλλουργία χρυσού, συνεχίζεται μέχρι σήμερα ίδια και απαράλλαχτη, σημείωσε. Και δήλωσε πως όσοι μιλάνε για τεχνολογική πρόοδο στην εφαρμογή της μεθόδου, «είναι υποκριτές και προτάσσουν το οικονομικό τους συμφέρον μπροστά στα όσα η μέθοδος αυτή συνεπάγεται». Δηλαδή την πλήρη και μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Και ο Τ. Παπαγεωργίου, εκπροσωπώντας τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής, πρόσθεσε πως στην περιοχή του «το υδροκυάνιο αναθρώσκει σαν σπονδή στο θεό του πλούτου».

«Φάρσα» χαρακτήρισε τα όσα λέγονται από τους εκπροσώπους των εταιριών, περί νέων μεθόδων, και ο καθηγητής Μεταλλειολογίας-Ορυκτολογίας Κ. Αρίκας.

  • Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, όπου συζητήθηκε χτες η αίτηση των κατοίκων της Στρατονίκης Χαλκιδικής για άμεση διακοπή των εξορυκτικών εργασιών της TVX κάτω από τον οικισμό τους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ