Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Καταγραφή υποψηφιότητας Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.-

Ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακηρύχθηκε και επίσημα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, την Τρίτη 15 Φλεβάρη, υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μάρτη. Με την καταγραφή της υποψηφιότητάς του, ο 47χρονος Πούτιν μπορεί να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Πούτιν είναι το μεγάλο φαβορί στις εκλογές και το μόνο ερώτημα είναι αν θα κατορθώσει να αποσπάσει το 50% των ψήφων και να αναδειχθεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο. Δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα δίνει στον Πούτιν ποσοστό 48%.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έγκριση της υποψηφιότητάς του, ο Πούτιν τόνισε ότι θα παρουσιάσει το πολιτικό του πρόγραμμα στα τέλη Φλεβάρη. «Οποιοδήποτε πρόγραμμα πρέπει να ξεκινάει με την αναπτέρωση του ηθικού του λαού. Θα είναι το δικό μου πρόγραμμα με τις δικές μου ιδέες», τόνισε ο Πούτιν.

Σημαντικότερος αντίπαλος του Πούτιν είναι ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γενάντι Ζιουγκάνοφ, η υποψηφιότητα του οποίου επικυρώθηκε πρώτη από την ΚΕΕ στις 8 Φλεβάρη. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο Ζιουγκάνοφ βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των Ρώσων με ποσοστό 14%. Ο Ζιουγκάνοφ παρουσίασε κιόλας το εκλογικό του πρόγραμμα.

Δήλωση Κλίντον για τον Πούτιν

Ο πρόεδρος Κλίντον έκανε χτες μια «αβάντα» προς τον Πούτιν, δηλώνοντας ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ μπορούν να «συνεργαστούν» μαζί του και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα σημειωθεί περισσότερη πρόοδος στη μείωση των πυρηνικών όπλων μετα τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία. «Βασιζόμενος σ' αυτά που έχω δει μέχρι σήμερα νομίζω ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν με τον άνθρωπο αυτό. Δείχνει ότι μπορεί να είναι ένας ισχυρός, αποτελεσματικός και ντόμπρος ηγέτης», τόνισε ο Κλίντον.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ