Σάββατο 9 Νοέμβρη 2024 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του αγαπημένου περιοδικού των παιδιών!

Με έμπνευση από τους σταθμούς του Νοέμβρη, από τη δράση και τα ενδιαφέροντα των αναγνωστών του και με... άρωμα Χριστουγέννων κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «κόκκινο Αερόστατο», που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας.

Το περιοδικό βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων της «Σύγχρονης Εποχής» και άλλων επιλεγμένων βιβλιοπωλείων, ενώ διατίθενται και από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα.

Ιστορία, τέχνες, διήγημα, κατασκευές και σπαζοκεφαλιές, παιχνίδια γεμίζουν τις σελίδες, κρατούν συντροφιά στον αναγνώστη και δίνουν αφορμή και ιδέες για δραστηριότητες στο σχολείο, στην ομάδα, στο σπίτι.

Σε αυτό το τεύχος, συνεχίζεται η «βουτιά» στην ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών. Από την πρωτόγονη κοινωνία, με την οποία ξεκίνησε το αφιέρωμα στο προηγούμενο τεύχος, περνάει στο στάδιο τότε που η ανθρώπινη κοινωνία χωρίστηκε σε τάξεις και οι άνθρωποι χωρίζονται σε δούλους και δουλοκτήτες. Με επίκεντρο το πώς ζουν τα παιδιά και οι νέοι σε κάθε εποχή, παρουσιάζονται στοιχεία για το πώς ζούσαν τα παιδιά των ελεύθερων και πώς των δούλων, για την εκπαίδευση στην Αθήνα και τη Σπάρτη της αρχαιότητας και φτάνει μέχρι τα παιδικά παιχνίδια στην αρχαία Κίνα.


Με την επέτειο του Πολυτεχνείου να αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό κάθε Νοέμβρη, το περιοδικό περιλαμβάνει ιδέες για την προετοιμασία της σχολικής γιορτής. Δίνοντας ιδέες στην αναζήτηση για δημιουργικές προτάσεις για ομαδική δουλειά, αξιοποιώντας διάφορες τεχνικές και οπτικοακουστικό υλικό, ποιήματα και τραγούδια που εμπνεύστηκαν και εμπνέονται από τα μηνύματα του Πολυτεχνείου.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι επίκαιρο και το γράμμα εξόριστου από το Παρθένι της Λέρου, γραμμένο τον Δεκέμβρη του 1968 με παραλήπτη το παιδί του.

Καθώς βαδίζουμε προς τα Χριστούγεννα, το «κόκκινο Αερόστατο» μας προτρέπει να το κάνουμε... σε κύκλους, με έμπνευση από το έργο και την τεχνική του ζωγράφου Βασίλι Καντίνσκι και με περιεχόμενο βγαλμένο από τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του κάθε παιδιού.

Το «κόκκινο Αερόστατο» συνάντησε τον ράπερ «Το Σφάλμα» και παρουσιάζει μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τη ραπ και τι είναι αυτό που τον εμπνέει για τα δικά του τραγούδια.

Για διάβασμα, το «κόκκινο Αερόστατο» προτείνει και φιλοξενεί ένα ευφάνταστο διήγημα με τίτλο «Η μηχανή που κάνει τα μαθήματα του σχολείου» του Τζάνι Ραντάρι, που δίνει αφορμή για σκέψη και έκφραση για το πώς είναι και πώς θα έπρεπε να είναι το σχολείο.

Το τεύχος αυτό επιφυλάσσει και μία νέα στήλη, με τον τίτλο «Venceremos» και το «κόκκινο Αερόστατο» προσκαλεί τους φίλους του στις σελίδες του. Να σκεφτούν ένα θέμα, να το συζητήσουν, να το παρουσιάσουν στους αναγνώστες σε όλη την Ελλάδα. Την αρχή κάνει ομάδα του «κόκκινου Αερόστατου» από το Αιγάλεω που μοιράζεται την εμπειρία από την επίσκεψη στη Διεθνούπολη του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Τέλος, οι νεαροί αναγνώστες καλούνται να γίνουν ερευνητές μέσα από την πανελλαδική έρευνα για παιδιά 10 ετών και πάνω. Στις σελίδες του περιοδικού υπάρχει το ερωτηματολόγιο, το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν και μπορούν να ανατυπώσουν, ώστε να απαντήσουν και οι φίλοι τους.


Και από αυτό το τεύχος δεν λείπουν τα παιχνίδια για... γυμναστική του μυαλού, το ημερολόγιο ενός απορημένου, εικόνες και ανταποκρίσεις από τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου», αλλά και οδηγίες για κατασκευή ξεχωριστών, χειροποίητων σκανδιναβικών στολιδιών.

Το δώρο του τεύχους σε κάθε αναγνώστη είναι ένα διασκεδαστικό επιτραπέζιο παιχνίδι «Βρες τη λέξη» με κάρτες που περιέχονται στο περιοδικό και υπόσχεται ώρες διασκέδασης με τους φίλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ