Κυριακή 19 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ασφαλιστικές εταιρίες τα θέλουν όλα

Η είσοδος των ιδιωτικών εταιριών στα προγράμματα συνταξιοδότησης προκαλεί αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και χαράτσωμα των ασφαλισμένων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η προωθούμενη, στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» έχει ως χαρακτηριστικό, μεταξύ των άλλων, τη σημαντική ενίσχυση του ρόλου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Ειδικότερα, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχειρείται η δυναμική είσοδος των εταιριών στα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Οι εταιρίες, από την πλευρά τους, γνωρίζοντας τις προθέσεις και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερα μερίδια στην ασφαλιστική αγορά, αλλά και για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Απαλλαγές με προϋποθέσεις

Στη Γερμανία ισχύει η πιο προωθημένη, από αυτή την άποψη, ασφαλιστική νομοθεσία. Πέρσι, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα θεσπίσει ορισμένες φοροαπαλλαγές για τους εργαζόμενους, υπό μια όμως αυστηρή προϋπόθεση: Ο εργαζόμενος θα πρέπει να διαθέσει το ποσό που προκύπτει από την απαλλαγή μόνο για την ιδιωτική του ασφάλιση. Ετσι, ουσιαστικά, η ιδιωτική ασφάλιση γίνεται υποχρεωτική. Παρ' όλα αυτά, πολλοί Γερμανοί εργαζόμενοι προτίμησαν να μην πάρουν την απαλλαγή γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στις ασφαλιστικές εταιρίες. Από τα περίπου 30 εκατομμύρια εργαζόμενους, που αφορά η ρύθμιση, μόνο 2 εκατομμύρια αποφάσισαν να προσφύγουν στις εταιρίες.

Υποχρεωτικά στις εταιρίες

Μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες της Γερμανίας, η Allianz, με μεγάλη επιρροή και στενές διασυνδέσεις με το πολιτικό σύστημα της χώρας, ανακοίνωσε ότι ενόψει των εκλογών του Σεπτέμβρη θα υποβάλει πρόταση για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των εργαζομένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Θα ζητήσει, μάλιστα, από τα πολιτικά κόμματα να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις και να δεσμευτούν. Φυσικά, η Allianz γνωρίζει ότι τόσο οι σοσιαλδημοκράτες του κ. Σρέντερ, όσο και οι χριστιανοδημοκράτες του κ. Στόιμπερ είναι υπέρ των προτάσεών της.

Σύνταξη στα 70

Την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στα συνταξιοδοτικά προγράμματα έχει αποφασίσει και η κυβέρνηση Μπλερ στη Βρετανία. Πρόσφατα, ο Στοβ Φόλκαρντ, στέλεχος της ασφαλιστικής εταιρίας ΑΧΑ, μιας από τις μεγαλύτερες βρετανικές εταιρίες του κλάδου, δήλωσε ότι υπέβαλε πρόταση στην κυβέρνηση για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 70. Τόνισε, μάλιστα, ότι βρήκε κατανόηση από την κυβέρνηση στην πρότασή του. Ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Συνταξιοδοτικών Ταμείων της Βρετανίας, Πίτερ Τόμσον, δήλωσε: «Οι επιλογές μας είναι περιορισμένες, είτε θα αποταμιεύουμε περισσότερα είτε θα προσαρμοστούμε σε χαμηλότερες συντάξεις, είτε θα τις εκταμιεύουμε αργότερα»..!

Οδυνηρή εμπειρία

Ο πρώτος διδάξας στα συστήματα ιδιωτικής συνταξιοδότησης είναι, βεβαίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1985 ψηφίστηκε ο νόμος που έμεινε γνωστός ως «λογαριασμός 401k», σύμφωνα με τον οποίο οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης μπορούσαν να αποταμιεύουν ένα ποσό σε λογαριασμό της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Στη συνέχεια η επιχείρηση μπορούσε να διαχειρίζεται αυτό το λογαριασμό αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να δώσει μια «σύνταξη» στους εργαζόμενους όταν αυτοί θα έφταναν σε ηλικία συνταξιοδότησης. Ομως, η οικονομική ύφεση και η χρεοκοπία πολλών επιχειρήσεων είχαν αποτέλεσμα την κατάρρευση και του «λογαριασμού 401k». Στην περίπτωση της Enron, από τη χρεοκοπία οι εργαζόμενοι δεν έχασαν μόνο τη δουλιά τους αλλά και τις μελλοντικές τους συντάξεις.

Στην ελληνική πραγματικότητα

Και στην Ελλάδα μεθοδεύεται η είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στις 26 του Φλεβάρη του 2002 ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, προανήγγειλε κίνητρα πάσης φύσεως (και φορολογικά) για τη στροφή εργαζομένων και επιχειρήσεων σε «προϊόντα ασφαλιστικών εταιριών με συνταξιοδοτικό χαρακτήρα». Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες θα μπορούν να συμμετέχουν στη διαχείριση των αποθεματικών και των διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, μέτρο που, όπως είπε, θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στα ίδια τα Ταμεία, προκειμένου να... βελτιωθεί η απόδοση των αποθεματικών των Ταμείων.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ